Blog Cafepoint

Pred fitkom sa zastavte na kávu.

2017-04-25 10:51:59

Ak ste si zvykli chodiť po práci do fitness centra, tak najskôr navštívte dobrú kaviareň. Prečo? Po dobrej kávičke sa vaše telo nabije energiou, vďaka ktorej dokážete cvičiť dlhšie a zároveň spáliť omnoho viac kalórií.

Prečo by sme si mali dopriať kávu každý deň?

2017-04-19 08:38:47

Čoraz viac informácií o škodlivinách vo vzduchu, vode, pôde a potravinách nás nenásilne núti k tomu, aby sme sa zaoberali ich účinkami na náš organizmus. Výsledok tohto výskumu je však taký, koľko škodlivín prijmeme, toľko by sme ich mali vylúčiť. Na to slúžia antioxidanty, ktoré sú najviac obsiahnuté práve v káve. Avšak i tu existujú výnimky.

Illy - tri generácie inovácií

2017-04-11 12:54:43

Medzivojnové obdobie bolo, ako môžeme vidieť, veľmi plodné na inovácie v oblasti kávy a kávových strojov. Po Lavazzovi a Bialettim sa k inovátorom pridáva aj Francesco Illy s novinkami, ktoré ukončili obdobie pary. Poďme si predstaviť jeho storočie objavov.

Illy bol šialenec, ktorý konzervoval arómu kávy

2017-03-20 10:43:53

Umelci a kreatívne osoby mávajú z času na čas veľmi šialené nápady. No, priznajme si, na svete by to bola celkom nuda, pokiaľ by niekto neprekonával hranice nepoznaného za pomoci vedy. Takým “umelcom” bol aj Francesco Illy alebo Illy Ferencs z Temešváru (vtedajšie Rakúsko-Uhorsko, teraz súčasť Rumunska), zakladateľ značky Illy.

Koťogo sa stáva symbolom 50. rokov

2017-03-13 09:26:42

Malé vynálezy malých vynálezcov zostanú vždy malé, pokiaľ sa o nich nedozvieme. Aj keď sú šikovné a predstavujú niečo dobré pre ľudí. Preto je dôležitá aj nám známa a občas rušivá reklama.

Venujme si viacej času s dobrou kávou

2017-03-07 08:02:52

Hovorí sa, že výrobky a technické produkty by mali pomáhať ľuďom na to, aby lepšie zhodnotili svoj čas. Vďaka nim sa môžu viacej venovať svojim záľubám, vzdelávaniu či vzťahom, rodine a priateľom. S dobrou kávou však išlo vždy všetko akosi lepšie a dobrý kávovar sa tak stal súčasťou imidžu ľudí, ktorí si vážia nielen svoj čas a svojich spoločníkov, ale aj si radi vychutnávajú dobrú kávu.

Ktoré spracovanie kávy je to naj?

2017-02-13 18:00:18

V tomto článku sa dozviete, čo vlastne znamená to, keď sú kávové zrná spracovávané suchou, mokrou alebo polomokrou metódou a aký dopad má toto spracovanie na výslednú chuť kávy.

Nie je Arabika ako Arabika. Ďalšie chute.

2017-02-06 10:48:44

Tento druh poskytuje široké spektrum chutí, ktoré ešte neboli zďaleka presne charakterizované a objavené. V 20. storočí sa však výskum kávy rozvinul a my vám prezradíme, ktoré chute Arabiky by ste mali ešte vyskúšať.

Nie je Arabika ako Arabika. Spoznáte rozdiely?

2017-01-31 15:41:49

Od čias, keď sa Arabika rozšírila z etiópskej domoviny do celého sveta, sa ešte doteraz nepreskúmali všetky jej odrody a chute. My však v tom vidíme len veľké plus v podobe rôznych chutí a množstvu pôžitkov.

História v jednej šálke kávy Lavazza

2017-01-24 12:50:40

Taliani a reklama. Ten, kto ešte neuvidel krásne farebné a epické reklamné plagáty, propagujúce kávu Lavazza, teraz si príde na svoje. A neoľutuje návštevu Talianska a Turína, mesta, odkiaľ sa začal písať príbeh najznámejšej značky kávy na svete.

Inovácie nezastavíte. Lavazza zavádza novinky.

2017-01-11 09:19:11

Luigi Lavazza bol obchodníkom telom aj dušou a vedel, že služba zákazníkom, vychádzanie im v ústrety a kvalita produktov je to najdôležitejšie. Tento prístup sa mu osvedčil už pri predaji zmiešaného tovaru, keď zaviedol aj podomový rozvoz výrobkov až k zákazníkom. Inovácie v rámci predaja sa časom rozšírili až na novinky v oblasti praženia a spracovania kávy.

Tiramisu à la Cafepoint

2016-12-22 13:28:03

Vôňa kvetov, citrusová kyslosť, grepová horkosť, lahodný sladkastý záver v podobe vanilky, čokolády s náznakom mandlí, mascarpone a škorice. Zážitok, s ktorým sa stanú posedenia s rodinou a priateľmi pri šálke dobrej kávy výnimočné.

Zákazníka neoklamete, vedel to aj Luigi Lavazza.

2016-12-21 07:16:30

O tom, že zákazník kvalitu ocení, svedčí aj príbeh kávovej značky Lavazza, ktorá je na trhu už vyše 120 rokov.

Dobrý pražiar je ako umelec, káva je jeho dielo.

2016-12-12 13:48:33

V kávových zrnkách musí dobrý pražiar prebudiť množstvo chutí a tónov, od kvetinových cez ovocné až po čokoládové, a tak ich kvalitne pripraviť pre náš chuťový zážitok.

Čo má spoločné práčka a káva?

2016-10-27 13:04:01

Alfonso Bialetti bol vynálezca, ktorý mal rád dobre urobené stroje. Preto pri myšlienke skonštruovať malý kávovar uvažoval nad tým, ako zmenšiť veľký espresso stroj na kávu.

Malé, šikovné, kvalitné - príbeh malého koťoga

2016-10-16 19:33:31

Príbeh Alfonsa Bialettiho pozná určite každý. Čo sa však stalo pred tým, než sme si zvykli pripravovať kávu v moka kávovari?

Neviditeľná ruka Boha alebo zázrak zvaný espresso

2016-10-03 11:29:02

Určite si spomeniete na svoju prvú skúsenosť s kávou. Tá moja sa datovala do čias, keď som pripravoval kávu svojmu otcovi...

Kupuj svetovú kávu, vyhraj svetové ceny.

2016-03-31 10:14:03

Hraj o svetovú kávičku na celý rok a exkluzívne degustácie v Cafepoint.

Ľadová káva dvomi spôsobmi

2015-08-15 22:34:09

V teplom letnom období nepadne nič lepšie než dobre vychladený osviežujúci nápoj. Preto Vám prinášame dva recepty na ľadovú kávičku.

Nevyhadzujte použitú kávu, pomôže vám v kuchyni, kúpeľni i na záhrade!

2015-07-03 12:12:14

Zostala vám kávová usadenina na dne šálky, či v odpadovej miske kávovaru? Nevyhadzujte ju. Použitá káva môže vynikajúco poslúžiť každej domácnosti.

Video: Všetko o káve 3. diel: Najdrahšia káva je z trusu cibetky

2015-04-30 13:06:55

Aj pri káve platí staré známe, sto ľudí, sto chutí. Vedeli ste, že pri káve rozoznávame len tri základné chute?

Degustačné okienko: Káva a zmysly

2015-03-02 12:44:55

Milovníci kávy často s básnickým nadšením hovoria, že káva je tu nato, aby pohladila celé naše telo, má nám ponúknuť plnohodnotný zmyslový zážitok. A keďže máme zmyslov päť, ponúka sa nám päť ciest k vášnivému objavovaniu a príjemnému vychutnávaniu.

Gurmánske kávy sveta: kávy južnej Ameriky

2015-01-04 18:36:22

Aj keď južná Amerika nie je rodiskom kávy, vďaka výborným klimatickým podmienkam sa stala jej synonymom. Krajiny ako Brazília, Kolumbia, alebo Peru sú špičkovými producentmi kávy v celosvetovom meradle.

Dodanie tovaru počas Vianoc a v novom roku 2015

2014-12-05 14:57:24

Aby sme Vám dokázali zaručiť doručenie tovaru pod Vianočný stromček, budeme prijímať posledné Vianočné objednávky najneskôr 19.12.2014 vrátane (platí pre tovar na sklade).

Dobrodružná cesta kávy - 3. diel

2014-11-27 11:44:24

Vďaka osmanským Turkom a ich obrovskej ríši bola káva na prelome šestnásteho a sedemnásteho storočia populárna vo veľkej časti vtedajšieho východného sveta. Okolo roku 1600 sa zásluhou benátskych kupcov dostáva do najväčšieho obchodného mesta vtedajšieho západného sveta...

Dobrodružná cesta kávy - 2. diel

2014-11-21 15:53:38

Tak ako sa pri objavení kávy môžeme opierať len o legendy, aj prvá etapa jej existencie je zahalená do rúška tajomstva.

Káva a jej účinky na organizmus

2014-09-23 15:17:47

Pitie čiernej kávy je vo svete veľmi rozšírené, a považuje sa za najnevinnejšiu toxikomániu. Nemení osobnosť a charakter človeka. Obsahuje alkaloid s purínovým jadrom (1,3,7 trimethylxantín) = kofeín. Kofeín je súčasťou i mnohých ďalších poživatín napr. kolové orechy, guarana, čaj, kakao, maté, Cola, Kofola, Semtex a pod.

Káva – ranný životabudič

2014-06-09 16:36:30

Ranné vstávanie je pre väčšinu ľudí nepríjemné a určite aj Vy každé ráno hľadáte všetky možné spôsoby, ako si tieto chvíle vylepšiť. Niet sa čo čudovať, že veľa ľudí začína svoj deň práve hrnčekom horúcej kávy...

Ako si správne pripraviť horúcu čokoládu

2014-03-19 11:09:22

Vychutnávať si čokoládu už nemusí byť až takým prehreškom. Dokonca to môže mať aj veľmi blahodarné účinky. Teda za predpokladu, že čokoláda je pripravená výlučne z prírodných ingrediencií. Viete si ju správne pripraviť?

Aké je ozajstné talianske espresso?

2013-10-15 15:01:00

Takmer každý, kto strávil nejaký čas v Taliansku povie, že každá káva ktorú tam pil, bola vynikajúca. Aj v „krajine espressa“ však musia neustále dbať na kvalitu nápoja, ktorý považuje väčšina Talianov za národný.

Robusta – kofeínová bomba

2013-09-07 17:10:21

Aj keď existuje veľa druhov kávovníka, na potravinárske účely sa využívajú takmer výlučne dva: Coffea Arabica a Coffea Canephora, známa viac pod názvom Robusta. Káva typu Robusta sa dá od Arabiky odlíšiť pomerne jednoducho už na prvý pohľad. To ale samozrejme nie sú jediné rozdiely.

Ako pripraviť dokonalú šálku kávy (6. časť - Elektrický moka kávovar)

2013-08-30 16:50:27

Príprava kávy v Moka kávovare je každodenným rituálom miliónov talianov. Jej príprava je jednoduchá, lacná, pomerne rýchla a okrem malého moka kávovaru, vody a samozrejme dobrej talianskej kávy k nej nepotrebujete nič.

Viete ako si uchovať čerstvú kávu?

2013-08-19 14:20:12

Takmer všetci máme radi nasládlu a trochu horkastú vôňu čerstvo pomletej a pripravenej kávy. Stačí sa prejsť niekde v nákupnom centre popri kaviarni, zacítiť lákavú vôňu a je ťažké odolať malému pokušeniu.

Čo pije Talian: tajomstvo zmesí

2013-07-03 14:47:20

Keď som sa opýtal svojho známeho z Ríma, akú kávu pije typický Talian, dostal som prekvapivú odpoveď: určíte nie čistú Arabicu.

Ako pripraviť dokonalú šálku kávy (1. časť - French Press)

2013-04-15 10:12:52

French press - obľúbený spôsob prípravy kávy v celej Európe a severnej Amerike. Ide o jednoduchú a elegantnú prípravu kávy. Medzi nesporné výhody takejto prípravy patrí jednoduchosť, nízke obstarávacie náklady French Pressu a pomerne plná chuť výslednej kávy.

Ako pripraviť dokonalú šálku kávy (2. časť - Moka kávovar)

2013-04-15 10:12:52

Tento malý zázrak vyvinul v roku 1933 Alfonso Bialetti a v talianskych domácnostiach je to mnohokrát jediný spôsob prípravy kávy. Podávajú ju k sladkým raňajkám, alebo po obede, často už osladenú do typicky malých šálok ako tekutý zákusok k dobrému jedlu.

Ako pripraviť dokonalú šálku kávy (3. časť - Automatický kávovar)

2013-04-15 10:12:52

V Taliansku mu hovoria superautomatica, no takmer v žiadnej kuchyni ho nenájdeme. Naopak, v celej Európe mimoriadne obľúbený a každou sezónou modernejší a krajší plne automatický kávovar si nachádza miesto aj v slovenských domácnostiach.

Ako pripraviť dokonalú šálku kávy (5. časť - Kapsulový kávovar)

2013-04-15 10:12:52

Ide o často neprávom podceňovaný, no v skutočnosti veľmi kvalitný a v Taliansku i Európe stále obľúbenejší kávovar pre domácnosti. Kapsľový systém bol vymyslený samotnými talianmi, ktorí chceli piť kvalitné espresso nielen v kaviarni ale aj doma.

Ako pripraviť dokonalú šálku kávy (4. časť - Domáci pákový kávovar)

2013-04-15 10:12:52

Aj tento spôsob prípravy vymysleli taliani. Výslednej káve hovoria espresso, keďže jej príprava je rýchla a káva by sa nikdy nemala extrahovať dlhšie ako 30 sekúnd.

Dallmayr: Delikatesy a luxusná káva z Mníchova

2013-03-22 15:24:29

Kedysi rodinná firma Dallmayr začínala ako obchod s potravinami. Dnes je toto meno známe vďaka luxusným delikatesám, ku ktorým patrí aj káva. O ich popularite svedčí aj to, že ich "vlajkový" obchod v Mníchove navštívi ročne okolo 2,5 milióna ľudí.

Universal Caffè: firma s nápaditým zjavom

2013-03-22 14:36:40

Názov firmy je svetový, jej stánok na minuloročnej výstave kávy v Miláne priťahoval návštevníkov nápaditosťou a atraktívnymi fotografiami žien. Za týmito atribútmi sa skrýva talianska firma Universal Caffè.

Top Moka hrá farbami a talianskou kvalitou

2013-03-10 10:39:21

Firma Top Moka, síce nemá za sebou takú históriu výroby moka kávovarov ako známejšia spoločnosť Bialetti, ale má v konkurenčnom boji silný ťah na bránu.

Káva potrebuje teplo a vlhko

2013-02-28 10:21:59

Kto by si chcel vypestovať kávovník na Slovensku, vonku veľmi neuspeje. Musel by káve namodelovať jej príjemné prostredie v sklenníku.

Video: Všetko o káve 6. diel: Zalievaná káva

2012-12-19 18:55:57

Zalievaná káva je jedným z najstarších a najrozšírenejších spôsobov prípravy obľúbeného nápoja. Ide o prípravu kávy infúziou, alebo lúhovaním v horúcej vode. Dodnes sa v arabskom svete pripravuje takmer výlučne takýmto spôsobom v takzvanej džezve.

Italcaffé Excelso Bar získala ocenenie

2012-12-14 15:42:25

Talianska pražiareň Italcaffé vyhrala zlatú medailu na presížnej degustačnej súťaži "International Coffee Tasting 2012". Zlatú medailu získala káva Excelso Bar v kategórii talianskych zmesí pre espresso "Italian Blends for Espresso Bar”.

Video: Všetko o káve - 1. diel

2012-11-14 09:25:08

V spolupráci s TV.SME.SK pre Vás pripravujeme seriál o všetkom dôležitom zo sveta kávy. V prvom dieli sa dozviete všetko o pôvode Našej obľúbenej plodiny, o jej objavení, pestovaní a spracovaní.

Video: Všetko o káve - 2. diel

2012-11-14 09:25:08

V spolupráci s TV.SME.SK pre Vás pripravujeme seriál Všetko o káve. Ďalší diel relácie Všetko o káve vám priblíži plodinu, s ktorou začíname deň, nápoj ktorý nás povzbudí a vďaka ktorému vládne na pracoviskách čulý ruch. V tomto dieli sa budeme venovať najmä kofeínu.

Video: Všetko o káve 5. diel: Dokonalá káva? Akú kávu si vybrať?

2012-11-14 09:25:08

Akú kávu si vybrať? Ako rozoznať dobrú kávu od tej nekvalitnej a či uprednostniť zmes alebo konkrétnu odrodu kávy, aj o tom bude dnešný diel. Aj v káve sa môžeme stretnúť s kvalitným, ale aj nekvalitným produktom. Medzi gurmánmi existujú dva základné tábory kávičkárov. Jedni preferujú odrodové kávy z jednotlivých krajín a plantáží, druhí preferujú zmesi rozličných kávových odrôd, teda „blendové" kávy. Na záver vám ešte prezradíme aj zopár dobrých tipov.

Cafepoint otvoril exkluzívnu predajňu kávy v Poluse

2012-05-07 21:53:38

Milovníkov kvalitnej kávy určite poteší informácia o novej veľkej predajni kávy a kávovarov, ktorú Cafepoint otvoril 5.5.2012 v bratislavskom Polus City Centre na prízemí.

Sušenie kávy ovplyvňuje jej kvalitu a chuť

2012-05-06 10:41:11

Po zbere dozretých kávových bobúľ sa môžu spracovať suchou alebo vlhkou metódou. Pri suchej sa sušia celé bobule. Pri vlhkej sa najskôr odstráni z bobúľ ich dužina a šupka, až potom sú kávové zrnká pripravená na sušenie.

Ako zabaliť kávu, aby zaujala

2012-05-05 17:08:32

V odbornom časopise Tea & Coffee určeného najmä firmám z oboru sa dočítate, ako správne baliť kávu, aby bola zachovaná kvalita, vôňa a tiež príťažlivosť pre zákazníka.

Káva pomáha pri pečeňových chorobách

2012-05-04 22:32:08

Kofeín znižuje riziko vzniku cirhózy pečene, ale iba u ľudí, ktorí to nemajú z alkoholu. V najnovšom výskume, ktorý bol uverejnený v časopise American Association for the Study of Liver Diseases to odporúčajú vedci z Texasu.

Ako vznikla instantná káva

2012-04-20 10:21:04

Káva v prášku, granulách či podobných suchých zoskupeniach je už na svete viac ako storočie. Málokto vie, že za jej vznikom stojí Japonec a Američan. Ten prvý ju vymyslel technologicky a ten druhý začal jej masovú produkciu.

Kávovary majú byť viac sexy

2012-03-23 11:31:27

Veľký kávový reťazec Sara Lee chce znova zainvestovať do domácich kávovarov. Preto na konci januára oznámil, že odkúpil podiely firmy Philips, ktoré mal v kávovaroch Senseo.

Výstava kávy a čaju vo Viedni

2012-03-15 09:14:13

Ak by ste chceli navštíviť výstavu kávy a čaju nemusíte cestovať do talianskeho Milána či do Indie. Stačí zájsť na konci marca do neďalekej Viedne.

Zaujímavosti zo sveta kávy

2012-01-24 18:55:30

Káva si získala popularitu na celom svete. Veľa národov má svoje špecifiká ako kávu pripravuje a pije.

Aké chyby môže mať kávové zrnko

2011-12-09 12:00:16

Pre laika môžu vyzerať surové kávové zrnka rovnaké. Ale odborník medzi zrnkami vie rozlíšiť veľa deformácii, ktoré ovplyvnia ich budúcu chuť pri pražení.

Japonci milujú prekvapkávanú kávu z vrecúšok

2011-11-20 20:32:58

Prekvapkávanú kávu pozná každý kávičkár na Slovensku. Lenže aj obyčajná prekvapkávaná sa dá vylepšiť. Na jej zlepšenie prišli v Japonsku začiatkom 90. rokov minulého storočia.

Kto vypije najviac kávy?

2011-11-06 20:34:11

Viete ktorý z národov vypije na svete najviac kávy? Určite budete výsledkami prekvapení.

Nespresso bojuje s konkurenciou na súdoch

2011-11-02 21:20:07

Rast tržieb firmy Nespresso, ktorá patrí pod Nestlé a predáva kávové kapsule, sa podľa analytikov môže na budúci rok prepadnúť o 20 percent. V čase krízy totiž veľa zákazníkov preferuje lacnejšiu kávu zo supermarketov alebo nakupuje na internete.

7 pravidiel ako zvládnuť výstavu kávy

2011-10-31 07:34:48

Po našej osobnej skúsenosti z Medzinárodnej výstavy reštauračného priemyslu HOST 2011 v Miláne, máme pre Vás pár odporúčaníako si užiť veľkú výstavu v zdraví a pohode.

Kávičkári na milánskej výstave

2011-10-24 22:35:59

Na 100 tisíc štvorcových metroch výstavných plôch výstaviska Fieramilano sa konala Medzinárodná výstava potravinárskeho a reštauračného priemyslu HOST 2011. Medzi vystavovateľmi nechýbali ani výrobcovia kávy. Samozrejme že sme si nemohli nechať takúto významnú udalosť ujsť.

Moka kávovary

0000-00-00 00:00:00

Príprava kávy na moka kávovare. Moka, alebo Caffetiera je trojdielny tlakový prístroj v ktorom sa pripravuje káva, ktorá je trochu podobná espressu, avšak bez pre espresso typickej krémovej peny.

Káva a odrody kávovníkov

0000-00-00 00:00:00

Najrozšírenejšie odrody kávovníka sú Arabica a Robusta. Okolo roku 1690 pristála na pobreží Mocha v Jemene skupina holandských námorníkov, ktorým sa podarilo odobrať sadenice kávovníkov a vysadiť ich na Jave a Sumatre. Následne sa kávovník dostáva do Strednej a Južnej Ameriky. V Brazílii tak vznikli najväčšie plantáže kávovníka na svete.

Káva Lavazza stavila na inovácie a reklamu

0000-00-00 00:00:00

Veľa značiek káv má talianske názvy. Za mnohými sa skrývajú aj skutoční podnikatelia. Jedným z nich bol aj Luigi Lavazza. V konkurenčnom kávovom biznise sa presadil, lebo sa nebál inovácii, spoliehal sa na rodinu a využil silu marketingu a reklamy. Jeho záslouhou sa káva Lavazza stala jednou z najznámejších.

Ako sa káva rozšírila po svete

0000-00-00 00:00:00

Cesta kávy ako komodity a pochutiny do celého sveta trvala niekoľko storočí. Začala v Afrike, ale dnes sa jej najviac vyprodukuje v Južnej Amerike.

Illy preslávili kapsule a kávovary

0000-00-00 00:00:00

Môže byť z účtovníka dobrý kaviarnik? Francesco Illy je dobrým príkladom. Služba v armáde ho zaviala do talianskeho Terstu, kde založil rodinnú firmu na výrobu kávy, ktorá sa postupne rozrástla na medzinárodnú spoločnosť. Tá dnes podniká v 140 krajinách sveta a jej kávu podávajú vo viac ako 50 tisíc reštauráciách. Minulý rok mala firma tržby cez 300 miliónov eur.

Pestrá kávová kultúra odoláva reťazcom

0000-00-00 00:00:00

Káva sa dá piť s plastového pollitrového pohára, ale aj z malej šálky. Kultúra pitia kávy mala a má rôzne podoby. Hoci sa ju kaviarenské reťazce snažia unifikovať, nedarí sa im to.

Káva a tehotenstvo

0000-00-00 00:00:00

Zvyčajne sa v tehotenstve odporúča obmedziť alebo úplne vypustiť pitie kávy. Je to nutné?

Káva v botanickom svete

0000-00-00 00:00:00

Kto by si myslel, že káva pochádza z jedného druhu rastliny je na omyle. Kávovníkov je okolo 6 tisíc druhov rôznych tvarov od malých kríkov až po 10 metrové stromy.

Od kávy až ku bankovníctvu

0000-00-00 00:00:00

Meinlovci začali podnikať s kávou, neskôr sa dostali aj ku bankovníctvu, developerstvu či k sieti supermarketov. K úspechu im pomohla aj expanzia na trhy strednej Európy po roku 1989.

Dejiny kávovarov

0000-00-00 00:00:00

Káva sa dnes pripravuje rôznymi spôsobmi. Zalieva sa, filtruje, varí sa v džezve, v moka kanvici alebo v presso stroji. Ako vôbec prišli kávičkári na to, že káva je najlepšia zo stroja pod tlakom?

Ako sa nakupuje zelená káva na praženie

0000-00-00 00:00:00

Obchodníci, ktorí nakupujú surovú kávu priamo na plantážach od pestovateľov alebo z veľkoskladov sledujú pri kúpe niektoré jej vlastnosti, ktoré môžu ovplyvniť jej kvalitu po upražení.

Keď odborník ochutnáva kávu

0000-00-00 00:00:00

Milovníci vína vedia ako sa ochutnáva víno, kávičkari by mali vedieť čo je cupping.

Kapsule Caffitaly dobíjajú trh

0000-00-00 00:00:00

Caffita System je mladá talianska firma, ktorá vznikla v roku 2004. Založili ju podnikatelia a zároveň kávičkári, ktorí v kávovom biznise videli atraktívnu príležitosť. Svoj biznis postavili od začiatku na výrobe a predaji kávových kapsúl.

Ako pripraviť kvalitné Cafe latte

0000-00-00 00:00:00

Dobrý barista by mal v prvom rade zvládnuť urobiť kvalitné cafe latte. Tento kávový nápoj je základom úspechu pri iných náročnejších kávach.

Ako sa z červenej kávovej bobule stane hnedé zrnko

0000-00-00 00:00:00

Cesta kávy z kríka kávovníka do šálky kávy je dlhá. Káva prechádza viacerými procesmi. Ak jeden z nich zlyhá môže to ovplyvniť jej finálnu chuť.

India mala rekordný export kávy

0000-00-00 00:00:00

Indická produkcia kávy v budúcej sezóne 2011-12 sa vyšplhá asi na 5,2 miliónov vriec. Napriek dobrej úrode jej export zrejme poklesne o štvrtinu oproti minulému roku, ktorý bol rekordný.

Káva inšpiruje 40% Američanov

0000-00-00 00:00:00

Spoločnosť Don Francisco’s Coffee robila medzi tisíckou respondentov v USA prieskum, v ktorom sa pýtala, čo ľudí najviac inšpiruje. Medzi top inšpiratívnymi aktivitami sa umiestnilo aj pitie kávy.

Cerutti - Z hotela do kaviarne

0000-00-00 00:00:00

Rodina Cerutti sa ku káve dostala cez podnikanie v reštauračnom a hotelovom biznise. Dnes vlastní 10 reštaurácii a zásobuje svojou kávou tisícky zákazníkov v baroch, kaviarňach a hoteloch po celej Európe.

Fair trade káva bude v USA aj z veľkých fariem

0000-00-00 00:00:00

Americká fair trade organizácia oznámila, že v budúcom roku zmení pravidlá, ktorú kávu bude označovať za férovú. Káva môže pochádzať aj z veľkých plantáži a za fair trade sa bude môcť označiť aj káva, ktorá obsahuje iba 10% tejto kávy.

Kávou proti rakovine

0000-00-00 00:00:00

Ak žena vypije denne aspoň dve šálky kávy znižuje tým riziko vypuknutia rakoviny maternice. Zistili to vedci z Harvadskej univerzity.

Nápaditosť predáva Lucaffé

0000-00-00 00:00:00

Gian Luca Venturelli založil svoju firmu Coffee Roasting Company v roku 1996 v mestečku Padenghe sul Garda, pri známom jazere Lago di Garda. Za 15 rokov existencie sa spoločnosť premenila z lokálnej na medzinárodnú pričom si zachovala taliansku kvalitu. Dnes vyrába dva milióny kávových podušiek mesačne.

Prečo je káva z Jamajky taká drahá

0000-00-00 00:00:00

Odroda kávy známa ako Jamaica Blue Mountain (Jamajská z Modrých hôr) je vzácna, má výnimočnú chuť a jej cena je vysoká.

5 dôvodov prečo piť kávu

0000-00-00 00:00:00

Vedci prichádzajú stále s novými výskumami prečo piť kávu a prečo je tento nápoj zdravý. Tu sú najdôležitejšie z nich...

Ako nepokaziť svoju moka kávu a kávovar

0000-00-00 00:00:00

Hoci moka kávovar je pomerne jednoduché zariadenie, treba ho vedieť aj správne používať, aby sme si na ňom pripravili chutnú kávu.

Cibetková káva ako darček

0000-00-00 00:00:00

Cibetková káva Kopi Luwak. Ak by ste chceli urobiť radosť vášnivému kávičkárovi kúpte mu cibetkovú kávu (Kopi Luwak). Je síce najdrahšia na svete, ale vraj aj najdelikátnejšia. A prečo?

Bialetti vsadil pri kávovaroch na hliník

0000-00-00 00:00:00

Firma Bialetti vo svete kávy prerazila jednoduchým dizajnom moka kávovarov a dobrou reklamou. Začínala skromne s výrobou niekoľko tisíc kávovarov ročne a dnes vyrába viac ako 300 miliónov moka kávovarov ročne.

Ako si správne pripraviť horúcu čokoládu

0000-00-00 00:00:00

Vhodné pre rozpustné čokolády vo forme kúskov kakaa (čokolády), prípadne nastrúhanej.

Konkurencia medzi kávovými reťazcami v USA silnie

0000-00-00 00:00:00

Na americkom trhu s kávou dominujú reťazce. Snáď najznámejší je Starbucks a McDonald’s. Týmto gigantom šliapu na päty ďalší hráči, ktorí vidia potenciál v káve.

Akú kávu pijú Taliani?

0000-00-00 00:00:00

Talianske kaviarne predajú denne priemerne 230 šálok kávy. Ktorý druh je však najobľúbenejší?

Kávový turizmus

0000-00-00 00:00:00

Nie každý cestovateľ chce chodiť po múzeách či pamiatkach. Milovníci kávy cestujú na dovolenku na kávové plantáže.

Podľa voľby kávy sa dá odhadnúť osobnosť

0000-00-00 00:00:00

Americkí psychológovia skúmali či osobnostné vlastnosti a vzťah k sexu súvisia s druhom kávy, akú ľudia pijú. Zistili, že isté spojitosti tam sú.

Kávové reťazce prenikajú aj do Indie

0000-00-00 00:00:00

Známa sieť kaviarní Starbucks oznámila na konci januára, že v septembri otvorí svoju prvú predajňu kávy v Indii. Na konci tohto roka by ich už mohlo byť aj 50.

Spotreba kávy v USA v roku 2011 vzrástla

0000-00-00 00:00:00

V Spojených štátoch amerických sa napriek spomalenej ekonomike darí predajcom kávy.

Spotrebu kávy neovplyvnila ani dlhová kríza

0000-00-00 00:00:00

Kto by si myslel, že v ekonomickej kríze si ľudia odpustia kávu je na omyle. Podľa údajov Medzinárodnej organizácie kávy spotreba kávy za minulý rok neklesala.

Saeco objavilo potenciál domácich kávovarov

0000-00-00 00:00:00

Hoci firma Saeco je relatívne mladá medzi výrobcami kávovarov má dobré meno. Históriu si firma kúpila v roku 1999, keď získala historickú značku Gaggia. O desať rokov nato však firma neodolala silnejšiemu hráčovi na trhu a súhlasila s predajom akcií firme Philips.

Ako si vybrať mlynček na kávu

0000-00-00 00:00:00

Ako si vybrať mlynček na mletie kávy, mlynček na kávu. Každý skúsenejší kávičkár vám potvrdí, že ak chcete mať chutnú kávu mali by ste mať aj kvalitný mlynček, pretože správne mletie kávy je veľmi dôležitý krok pri jej spracovaní, ktorý ovplyvňuje výslednú chuť vášho espressa.

Novinky od Caffitaly

0000-00-00 00:00:00

Prinášame Vám nové kávovary z dielne talianskeho výrobcu Caffitaly, výkonný S05 a dizajnový S06.

Cafepoint.sk je autorizovaný predajca kávovarov NIVONA

0000-00-00 00:00:00

Spoločnosť MyCoffee, s.r.o. prevádzkujúca obchod www.cafepoint.sk je autorizovným predajcom kávovarov značky Nivona v SR.

3 dôležité zásady pre vychutnanie si kávy

0000-00-00 00:00:00

Pre každého kávičkára je najobľúbenejšou časťou dňa chvíľa, kedy si môže vychutnať šálku kávy - či už na zahnanie únavy alebo pre chuť a relax. Aby ste si dokázali kávu vychutnať čo najlepšie, je dôležité pamätať na 3 zásady, ktoré by mali byť vždy dodržané.

Ako si vybrať kávu

0000-00-00 00:00:00

Ak si chceme vybrať čo najlepšiu kávu, musíme mať na zreteli niekoľko zásad. V prvom rade sa nebojte investovať do kvality. Kvalitná káva je v prepočte na porciu drahšia často len o pár centov ako lacné neznačkové kávy, ale výsledok v šálke je neporovnateľný.

Ako si vybrať kávovar

0000-00-00 00:00:00

Aj vy túžite každé ráno po dobrej kávičke a zalievaná káva už nie je pre Vás? V dnešnej dobe je stále bežnejšie mať doma vlastný kávovar a môcť tak pripraviť sebe, alebo priateľom kvalitnú kávu kedykoľvek počas dňa.