Aké chyby môže mať kávové zrnko

Pre laika môžu vyzerať surové kávové zrnka rovnaké. Ale odborník medzi zrnkami vie rozlíšiť veľa deformácii, ktoré ovplyvnia ich budúcu chuť pri pražení. Tu sú niektoré z nich:

  • Čierne zrnká značia, že boli dlho luhované
  • Tmavošedé zrnká – táto farba sa objaví vtedy ak sa bobule zbierali ešte nedozreté alebo sa slabo usušili
  • Červenkasté zrnká sú vtedy ak sa veľmi dlho umelo sušili
  • Biele zrnká znamenajú tiež nedostatočné sušenie alebo ak už usušené zrná znova zvlhli
  • Malé zrnká znamenajú, že sa káva zbierala predčasne
  • Polámané zrnká mohli byť zle skladované
  • Ak je povrch zrna dierkovaný, pravdepodobne boli napadnuté hmyzom
  • Zrnká ktoré sa lepia môžu byť pokazené alebo zhnité vo vnútri