Pre laika môžu vyzerať surové kávové zrnká rovnaké. Ale odborník medzi zrnkami vie rozlíšiť veľa deformácii, ktoré ovplyvnia ich budúcu chuť pri pražení. Tu sú niektoré z nich:
- Čierne zrnká značia, že boli dlho lúhované
- Tmavošedé zrnká – táto farba sa objaví vtedy, ak sa bobule zbierali ešte nedozreté alebo sa slabo usušili
- Červenkasté zrnká sú vtedy, ak sa veľmi dlho umelo sušili
- Biele zrnká znamenajú tiež nedostatočné sušenie alebo ak už usušené zrná znova zvlhli
- Malé zrnká znamenajú, že sa káva zbierala predčasne
- Polámané zrnká mohli byť zle skladované
- Ak je povrch zrna dierkovaný, pravdepodobne boli napadnuté hmyzom
- Zrnká, ktoré sa lepia, môžu byť pokazené alebo zhnité vo vnútri