Ako pripraviť dokonalú šálku kávy (4. časť - Domáci pákový kávovar)

Pákový kávovar

Aj tento spôsob prípravy vymysleli taliani. Výslednej káve hovoria espresso, keďže jej príprava je rýchla a káva by sa nikdy nemala extrahovať dlhšie ako 30 sekúnd. Najlepšie ju vedia pripraviť samozrejme v kaviarni, ale takýto kávovar si samozrejme môžete kúpiť aj do vlastnej kuchyne.

Ide o domáci prístroj, ktorý je vlastne zmenšenou napodobneninou profesionálnych kaviarenských prístrojov. Okrem vnútorných komponentov ako bojler, čerpadlo, zásobník na vodu má páku, v ktorej je špeciálne sitko. Do sitka sa dáva čerstvá, jemne mletá káva, ktorú treba utlačiť a pevne zavrieť do tzv. hlavice kávovaru. Kávu potom pripravíme stlačením tlačidla. Ak si však chceme takto pripravovať kvalitnú kávu je treba dokúpiť si mlynček a ďalšie baristické príslušenstvo a nezanedbávať pravidelnú údržbu.

Postup prípravy:

  1. zapnite prístroj, nalejte do nádržky čerstvú vodu, počkajte a kým sa prístroj nahreje.
  2. zomeľte cca 7 gr. kávy na jemno, vložte do páky a utlačte. Káva musí byť v sitku umiestnená a utlačená rovnomerne, aby bola jej extrakcia plynulá.
  3. zavrite pevne páku do hlavice (varnej jednotky) kávovaru, pod výtok vložte šálku a hneď stlačte tlačidlo na prípravu kávy.
  4. ak kávovar nemá funkciu automatického dávkovania, stlačte tlačidlo a zastavte výdaj napoja. Vyberte šálku s hotovou kávou a hneď podávajte.
  5. vyberte páku z hlavice, vysypte použitú kávu a vyčistite páku.

Pákový kávovar je určený pre kávových nadšencov, ktorí majú radi každodenný kávový rituál, neponáhľajú sa, sú schopní zvládnuť baristické zručnosti, a sú ochotní dokúpiť si mlynček a iné baristické pomôcky. K najväčším výhodám tohto kávovaru patrí nepochybne kávový rituál a atmosféra, ktorú takáto príprava kávy ponúka.