Ako si pripraviť dokonalú šálku kávy

Vo french press

Ide o jednoduchú a elegantnú prípravu kávy. French Press je vlastne obyčajná valcová často sklenená, alebo kovová nádoba s piestom, na ktorom je umiestnený filter a vrchnák. História tohto spôsobu prípravy kávy siaha až do roku 1852 a do celého sveta sa rozšíril názov French Press.

V moka kávovare

Tento malý zázrak vyvinul v roku 1933 Alfonso Bialetti a v talianskych domácnostiach je to mnohokrát jediný spôsob prípravy kávy. Podávajú ju k sladkým raňajkám, alebo po obede, často už osladenú do typicky malých šálok ako tekutý zákusok k dobrému jedlu.

V automatickom kávovare

V Taliansku mu hovoria superautomatica, no takmer v žiadnej kuchyni ho nenájdeme. Naopak, vo zvyšku Európy každou sezónou obľúbenejší automatický kávovar si nachádza miesto aj v slovenských domácnostiach.

V pákovom kávovare

Aj tento spôsob prípravy vymysleli taliani. Výslednej káve hovoria espresso, keďže jej príprava je rýchla a káva by sa nikdy nemala extrahovať dlhšie ako 30 sekúnd. Najlepšie ju vedia pripraviť samozrejme v kaviarni, ale takýto kávovar si samozrejme môžete kúpiť aj do vlastnej kuchyne.

V kapsľovom kávovare

Ide o často neprávom podceňovaný, no v skutočnosti veľmi kvalitný a v Taliansku i Európe stále obľúbenejší kávovar pre domácnosti. Kapsľový systém bol vymyslený samotnými talianmi, ktorí chceli piť kvalitné espresso nielen v kaviarni ale aj doma.

V elektrickom moka kávovare

Príprava kávy v Moka kávovare (tal. Caffetiera) je každodenným rituálom miliónov talianov. Jej príprava je jednoduchá, lacná, pomerne rýchla a okrem malého moka kávovaru, vody a samozrejme dobrej talianskej kávy k nej nepotrebujete nič.