Ako si pripraviť tú najlepšiu kávu? Postup je jednoduchý

Kultúra pitia kávy nie je len o tom, či si dnes dáme espresso alebo frappé. Tí, ktorí pristupujú ku káve tak, ako sa pristupuje napríklad k vínu, môžu rozoznávať niekoľko technologických postupov, ktorými si lahodný nápoj pripravia. Nejde tu o veľkú mágiu, no jednoduchou zmenou kávovaru a postupu prípravy sa dá docieliť iná chuť kávy. Preto aj zvyčajne chodievame do kaviarní, pretože tam “robia dobrú kávu”. Čo to vlastne znamená?

Od prvých kaviarní, ktoré sa objavili na Strednom východe, neskôr v Európe, po rôznych vynálezoch kávovarov a ich inovatívnych verzií sa však od istého času začal dávať dôraz na samotnú kávu ako nápoja. Cieľom bolo - a stále je - dosiahnuť jej najlepšiu chuť a spoznať jej aromatické spektrum. Tento prístup sa v baristických kruhoch pomenoval ako druhá vlna kaviarenskej kultúry.

Citrusy, jazmín i čokoláda

V súčasnosti sa tieto prístupy znova rozširujú o nové pohľady a tretia vlna kávovej kultúry sa orientuje na výberové odrodové kávy a špecifikáciu ich prípravy tak, aby boli zachované jej najlepšie vlastnosti. Dôležitým základom je dostupnosť výberových káv, ktoré sú charakteristické rôznymi odtienkami chutí (napr. kvetinové, ovocné, dokonca i čokoládové) a spôsobom spracovania kávy. Také druhy však dostanete bežne v kaviarňach tretej vlny kávovej kultúry, ktoré nájdete i v našom meste. Nevýhodou týchto kaviarní je ich obmedzený výber odrôd. No v špecializovanej predajni Cafepoint v Poluse či Avione nájdete širší výber rôznych typov práve výberových odrôd z rôznych oblastí kávových plantáží celého sveta. Tu si môžete kávu nielen zakúpiť, ale aj ochutnať a vyskúšať konkrétne chute z rôznych oblasti celosvetovej produkcie kávy od rôznych producentov.

Ako narábať s výberovou kávou?

Káva, spracovaná zo starostlivo prebratých a vytriedených zŕn, si však vyžaduje aj určitú prípravu. Jednou z možností, ktoré sú v našich predajniach finančne dostupné, ale aj technologicky kvalitné, je pripraviť si výberovú kávu v moka kávovari známom aj ako “koťogo”. Fajnšmekri vyskúšajú a svoju kávu si pripravia aj v kávovaroch typu french press či aeropress. Výsledok prípravy výberovej kávy iným spôsobom bude pre bežného kávičkára malým dobrodružstvom.

Nie je káva ako káva

Už spomínaná tretia vlna kávovej kultúry nás orientuje a upozorňuje najmä na chuť a farbu rôznych odrôd kávy. V čom sa však líšia tieto odrody? Pre odpoveď musíme zájsť až na úplný začiatok, teda na plantáž, na ktorej sa pestuje buď kávová odroda Arabika, alebo Robusta. Arabika patrí medzi tie kvalitnejšie a chutnejšie odrody, i preto tvorí približne 75 % svetovej produkcie. Má o dosť menej kofeínu než Robusta a líši sa najmä svojou kyslosťou, avšak je to ovplyvnené odrodou aj spôsobom spracovania kávových čerešní či pražením alebo prípravou.
Lacnejšou odrodou je Robusta, ktorú je bežne dostať aj v našich obchodoch. Obsahuje však v sebe omnoho viac kofeínu a je jasne rozoznateľná od Arabiky. Pokiaľ má káva výraznú horkú chuť, a tzv. zemité telo, tak je jednoznačne jasné, že ide o Robustu. Preto je vhodné porovnať lacnú odrodu s odrodou Arabiky napr. z Etiópie či Indonézie, napr. odrody Ethiopia Sidamo Grade 2 alebo Indonesia Sumatra Sulawesi, ktoré sa vyznačujú nielen lepším chuťovým profilom, ale aj zdravotnými účinkami.