Ako si vybrať kávu

Ak si chceme vybrať čo najlepšiu kávu, musíme mať na zreteli niekoľko zásad. V prvom rade sa nebojte investovať do kvality. Kvalitná káva je v prepočte na porciu drahšia často len o pár centov ako lacné neznačkové kávy, ale výsledok v šálke je neporovnateľný. Potom sa už môžete rozhodovať podľa spôsobu prípravy, množstva kofeínu, vlastnej chute, alebo typu kávového nápoja, ktorý si chcete vychutnať, či už pôjde o talianske espresso, väčšiu krémovú kávu alebo mliečno – kávové nápoje.

 

1. Pár základných rád pred kúpou kávy:

  • Kupujte si kávu, ktorá je hermeticky zabalená. Kvalitnejšia zrnková káva má mať v obale takzvaný „jednocestný ventil“ ktorým sa prebytočný vzduch dostáva von, ale nie dnu. Káva je tak uskladnená v ochrannej atmosfére a dlhšie vydrží čerstvá.
  • Nebojte sa experimentovať a skúšať nové chute. Často chvíľku potrvá, kým si nájdete tu svoju obľúbenú kávu. A možno Vám bude v zimnom období najlepšie chutiť horká a sladká a v lete naopak ľahká, acídna káva.
  • Poraďte sa v špecializovaných kávových obchodoch. Okrem toho, že tam nájdete veľký výber káv, často špeciálne zaškolený personál Vám okrem výberu kvalitnej kávy poradí aj s jej prípravou a tiež čistením a servisom vášho kávovaru.
  • Ak si kupujete mletú kávu, opýtajte sa vždy na hrúbku mletia, respektíve na to, pre aký typ prípravy je káva určená.
  • Kúpenú a otvorenú kávu uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe na suchom, chladnom a tmavom mieste.
  • Ak uprednostňujete kávu s nižším obsahom kofeínu, siahnite po takej, ktorá ma označenie 100% Arabica.
  • Nezabúdajte na pravidelný servis a čistenie kávovaru. Získate tým oveľa chutnejšiu kávu a významne predlžíte životnosť vášho pristroja

 

2. Ako si vybrať kvalitnú mletú kávu

V zásade rozlišujeme tri druhy mletia: jemné, stredné a hrubé. Každé mletie je určené na iný typ prípravy.

Jemné mletie: je to mletie určené na profesionálne použitie, teda do profesionálnych kávovarov. Jemne mletá káva sa často v malom 250 gramovom balení. Je určená na prípravu v domácich podmienkach na malých domácich pákových kávovaroch, ktoré majú páku podobnú tej v profesionálnych strojoch. Jemne mletá káva sa však veľmi hodí aj na prípravu zalievanej resp. tureckej kávy (káva sa v šálke pekne usadí a neplavá, zároveň je aj chutnejšia - čím jemnejšie mletie, tým bohatšia chuť

Stredné mletie: je v podstate určené na prípravu kávy v tzv. prekvapkávacích kávovaroch, v malých pákových strojoch so špeciálnym speňovačom a vo franch-pressoch. Takto zomletá káva sa však dá chápať aj ako kompromis a môže sa použiť aj v malých pákových strojoch, bez speňovača, alebo aj v niektorých mokka kávovaroch.

Hrubé mletie: je určené na prípravu v mokka kávovaroch. Keďže sa takáto káva pripravuje v tlakovom kávovare v pomerne malom sitku pri menšom tlaku, hrubé mletie je dôležité, aby voda mohla plynulo pretiecť kávou, a aby mletá káva zostala v sitku a nedostavala do výsledného napoja. Medzi hrubo mletými kávami nájdeme najčastejšie jemne horké raňajkové kávy typické pre Taliansko.


 

3. Ako si vybrať kvalitnú zrnkovú kávu

Pri zrnkových kávach máme často na výber medzi početnými talianskými značkami zmesových káv, alebo kav typu 100% Arabica s nižším obsahom kofeínu a odrodovými kávami z celého sveta.

Talianské kávy na espresso: káva na espresso sa skladá často z niekoľkých odrodových káv typu Arabica a malého percenta odrody Robusta. Majstrami na kávové zmesi sú samozrejme Taliani. Káva podľa nich nemá byť jednotvárna, plochá a má pripomínať komplexné, vyvážené a plné jedlo na tanieri, alebo dobre naaranžovanú kyticu kvetov. Preto musí taliansky pražiar vedieť kávu nielen správne upražiť, ale aj namiešať rozličné kávové odrody do výslednej harmonickej chute. Aj medzi zmesovými kávami ale nájdeme rozdiely. Môžeme povedať, že existujú tri základne línie zmesových káv: zmes 100% Arabík, často ide o najdrahšie kávy v ponuke, sú ľahké s nízkym obsahom kofeínu, ďalej exkluzívne kávy s veľmi malým podielom kvalitnej Robusty. Tieto kávy sú veľmi jemné, ale majú zároveň aj výraznejšiu chuť s jemne krémovým telom. A nakoniec tradične talianske „zlaté zmesi“ s podielom Arabiky asi 70%. Sú to typické kávy určené na klasické espresso, kapučíno, alebo caffé latté.

Odrodové gurmánske kávy sú aj u nás stále viac populárne. Ide často o malé 250 gramové balenia čerstvo upražených káv z konkrétnych krajín kávového sveta. Ľudia ich majú radi predovšetkým kvôli jedinečnej a neopakovateľnej chuti, ktorú každá z nich má, ale aj pre ich exotickosť a vôňu dobrodružstva a objavovania. Každá aj na tej istej plantáži vypestovaná káva môže totiž mať rok čo rok mierne inú chuť. Keďže klimatické podmienky, spôsob pestovania a čas zberu sa môžu líšiť. Pestovatelia a pražiari potom často uvádzajú kávu z aktuálnej úrody s jej chuťovými zvláštnosťami podobne ako vinári ročníkové vína.


 

4. Ako si pripraviť chutnú kávu

Je veľa spôsobov ako si pripraviť vynikajúcu šálku kávy. Na základnú verziu zalievanej kávy nepotrebujeme prakticky okrem vody a mletej kávy nič. Vo svete sa však káva najčastejšie pripravuje v moka kávovaroch, automatických prístrojoch so vstavaným mlynčekom, alebo v stále populárnejších kapsľových kávovaroch.

Káva z moka kavovaru: moka kávovar je trojdielny tlakový prístroj. V spodnej časti – nádobke na vodu (s poistným tlakovým ventilom) sa varí voda. Vznikajúca para sa rozpína a spôsobuje tlak, ktorý potom pretláča horúcu vodu cez strednú časť – lievikové sitko, v ktorom sa nachádza mletá káva. Výsledná káva, ktorá je trochu podobná espressu, ale bez krémovej peny, vyteká do vrchnej časti.

Káva z automatického prístroja: automatický kávovar je pohodlný, často veľmi elegantný prístroj, ktorý má zabudovaný mlynček úplné zautomatizovanú prípravu kávy a vo často dokáže pripraviť jediným stlačením aj mliečne nápoje. Stačí nasypať do zásobníka zrnkovú kávu, pripojiť nádobu s mliekom, zvoliť typ nápoja a jediným stlačením môžete mať kávu, cappuccino či caffé latte.

Kapsľová káva: existujú dva druhy kapsľových prístrojov. Tie lacnejšie a bohužiaľ aj rozšírenejšie používajú často instantnú kávu a výsledná chuť môže byť preto sklamaním. Existujú však aj kvalitné prístroje na ozajstné talianske espresso. Dobrý kapsľový kávovar ječasto neprávom podceňovaný, no v skutočnosti veľmi kvalitný a v Taliansku i Európe stále obľúbenejší kávovar pre domácnosti i kancelárie. Kapsľový systém bol vymyslený samotnými talianmi, ktorí chceli piť kvalitné espresso nielen v kaviarni ale aj doma. V každej kapsli je čerstvo zomletá a medzi dvoma sitkami špeciálne utlačená káva presne podľa predpisov talianskych kaviarníkov. Vám už stačí len vybrať si kávu podľa svojej chuti, vložiť ju do kávovaru a vychutnať si pravé talianske espresso.

 

5. Slovník pojmov pre kávičkára

Balenie kávy

Mleté kávy sú najčastejšie balené v malých 250 gramových vákuových baleniach. Pri kúpe si treba všímať predovšetkým to, či nie je obal poškodený. Aj malé poškodenie (miniatúrny otvor, diera v obale) spôsobí, že sa dnu dostane vzduch a káva rýchlo stratí arómu.

Zrnkové kávy sú balené často v kilových obaloch. Každá dobrá káva má mať v obale takzvaný „jednocestný ventil“ ktorým sa prebytočný vzduch dostáva von, ale nie dnu. Káva je tak uzavretá v ochrannej atmosfére a dlhšie vydrží čerstvá.

Bezkofeínová káva

Bezkofeínová káva je káva, ktorá bola šetrným spôsobom zbavená kofeínu ešte pred upražením. Tak, aby si zachovala čo najviac pôvodnej chute. Takmer každá kávová spoločnosť dnes už ponúka aj kvalitnú bezkofeínovú kávu a neprítomnosť kofeínu sa na výslednej chuti predovšetkým talianskych káv skoro vôbec neprejaví.

Druhy kávovníka

Aj keď existuje veľa druhov kávovníka, na potravinárske účely sa využívajú takmer výlučne dva: Coffea Arabica a Coffea Canephora, známa pod názvom Robusta.

Arabica, ktorá sa považuje za vzácnejšiu je náročnejšia na pestovanie, obsahuje menej kofeínu a zároveň komplexnejšiu paletu chutí a na kávových trhoch je tou drahšou.O niečo lacnejšia, no vo svete stále viac žiadaná Robusta je naopak odolnejšia a teda menej náročná na pestovanie, obsahuje viac kofeínu a káva v šálke je vďaka nej krémovejšia.

Chute v káve

V káve vnímame tri základné chute: sladkú, kyslú a samozrejme horkú.

Sladkú chuť vnímame najvýraznejšie vpredu, na špičke jazyka, kyslú po bokoch a horkú vzadu na koreni jazyka. Aby sme mohli cítiť chute čo najlepšie, mali by sme mať v ústach takzvané neutrálne chuťové rozpoloženie. Na to nám poslúži pohár čistej vody, ktorý by mal byť pri podávaní kávy samozrejmosťou.

Sladká chuť môže byť v káve podobná napríklad vanilke, mliečnej čokoláde, dužinatému ovociu, alebo medu. Kyslá chuť, pri káve jej často hovoríme acidita, môže mat podobu citrusových plodov, červeného vína, alebo kyslejšieho ovocia, ako napríklad zelené jablko. Najčastejšie sa nám káva spája s horkou chuťou. Aj horkosť však môže mať rôzne podoby a tak môžeme v káve cítiť kakao, horkú čokoládu, pražené orechy, ale aj tabak, alebo korenie.

Kofeín

Kofeín bol objavený v roku 1819. V čistej lekárnickej verzii má formu bieleho kryštalického prášku a výrazne horkú chuť. V prírodnej verzii je symbolom kofeínu predovšetkým káva, no môžeme ho nájsť aj v kakaových boboch a následne v čokoláde, rastline guarana, v čaji, v orechoch Kola z ktorých sa vyrábajú populárne nápoje.

Obsah kofeínu v zelenej káve je závisí od druhu kávy. Vo všeobecnosti možno povedať, že Arabika obsahuje kofeínu menej, Robusta viac. Na porovnanie priemerný obsah kofeínu v odrode Arabica môže byť od 0,8 do 1,4 % a v odrode Robusta od 1,7 až do 4 %.

Kvalitná a nekvalitná káva

Nekvalitná káva sa určuje podľa toho, koľko chýb, takzvaných defektov obsahuje. Medzi základné, voľným okom viditeľné chyby patria červivé zrná, polámané časti kávových zŕn, nezrelé a veľmi prepražené zrná, ale aj prítomnosť kamienkov, kúskov dreva, alebo plodín, ktoré sa pestujú neďaleko kávových plantáží, ako orechy, kakao a podobne. Ak si kupujeme zrnkovú kávu, máme veľkú šancu už jednoduchým pohľadom rozlíšiť dobrú kávu od zlej. Oplatí sa preto priplatiť si pár eur za kvalitnejšiu kávu.

Uskladnenie kávy

Každý výrobca odporúča skladovať kávu na chladnom, suchom a tmavom mieste. Na kávu by sme si mali zaobstarať špeciálnu dózu s dobrým tesnením. Najväčším nepriateľom kávy je ale častá zmena teplôt. Preto by sme kávu nemali skladovať napríklad pri sporáku, ale ani pri okne.

 

Ak máte ďalšie otázky ohľadom výberu, aká káva je pre vás najlepšia, neváhajte nás kontaktovať na email: cafepoint@cafepoint.sk 

Ak chcete poradiť s výberom kávovaru, prečítajte si nášho sprievodcu výberom kávovaru - Ako si vybrať kávovar.