Ako si vybrať kávovar

Ako si vybrať kávovar

Aj vy túžite každé ráno po dobrej kávičke a zalievaná káva už nie je pre Vás? V dnešnej dobe je stále bežnejšie mať doma vlastný kávovar a môcť tak pripraviť sebe, alebo priateľom kvalitnú kávu kedykoľvek počas dňa.

Ešte pred kúpou kávovaru si treba ujasniť naše základné očakávania

1. Akú kávu máme radi?

2. Koľko káv denne vypijeme?

3. Aký veľký priestor máme pre umiestnenie kávovaru v kuchyni?

4. Koľko času chceme pri príprave kávy stráviť?

5. Koľko peňazí sme ochotní kvôli dobrej káve utratiť?

Existuje niekoľko typov kávovarov. Skôr, než si ich predstavíme dôkladnejšie predstavme si základné kritériá, ktoré nám môžu pomôcť pri rozhodovaní:

Význam
Každý kávovar nám urobí kávu, ale ak si chcete dopriať dopriať pravé talianske espresso, je treba investovať do kvalitného automatického kávovaru. Ak si potrpíme aj na cappuccino alebo caffé latte, automat s modernými technológiami mliečnych nápojov je na nezaplatenie. A hravo nahradí aj skúseného baristu.

Kvalita
„Nie sme takí bohatí, aby sme si mohli kupovať lacné veci“. Pri kávovaroch to platí dvojnásobne. Najprv preto, lebo od kvality prístroja významne závisí chuť našej obľúbenej kávy a potom samozrejme preto, aby nám kávovar dlho slúžil, nevŕzgal, nezasekával sa a aby sme ho nemuseli voziť do opravy a podobne.

Obsluha
Aj najmodernejší kávovar bude predsa len občas potrebovať našu asistenciu. Koľko pomoci si od nás pri príprave kávy vypýta, záleží od typu prístroja. Ak sa ponáhľame, a jediné, čo sme ráno ochotní urobiť, je vložiť šálku a stlačiť gombík, riešením je pre nás plnoautomatický alebo kapsulový kávovar. Ak sme naopak kávoví nadšenci a máme radi rituál okolo prípravy kávy, vyberme si kvalitný pákový kávovar a dokúpme si k nemu mlynček a baristické pomôcky.

Dizajn
Hovorí sa, že kuchyňa je srdcom domu. Kávovar môže toto srdce ešte viac skrášliť. Či si už vyberieme malý kapsulový kávovar v moderných farbách, rozmernejší automat s elegantnými líniami nadčasového luxusu, alebo klasický pákový prístroj v retro štýle, pamätajme predovšetkým na to, že tento kávovar bude v našej kuchyni možno ešte aj o desať rokov...

Ekonomika
Kritérium, podľa ktorého sa rozhoduje väčšina. Vybrať si lacnejší kapsulový kávovar, alebo drahší automatický kávovar? Odpoveď je v počte káv. Ak denne doma vypijeme povedzme štyri kávy, oplatí sa siahnuť po kapsulovom. Kvalitná káva v kapsuliach je síce o niečo drahšia, ako zrnková, ale bude trvať veľmi dlho, kým by sa nám kúpa drahšieho automatu vrátila. Ak sme ale kávová domácnosť a denne spotrebujeme aj desať káv, rozhodne je ekonomickejšie investovať do drahšieho automatického pristroja.

Servis
Kávovar je často aj viac ako tisícová investícia. V dobe internetových obchodov a rýchlo kvasených garážových firiem je preto veľmi dôležité, presvedčiť sa ešte pred kúpou o podmienkach záručného a pozáručného servisu, odborného poradenstva, prípadne možnosti dokúpenia príslušenstva a náhradných dielov. V prípade poruchy sa tak vyhneme nepríjemným prekvapeniam.

Typy kávovarov a ich plusy a mínusy:

Kapsulový kávovar

Často neprávom podceňovaný, no v skutočnosti veľmi kvalitný a v Taliansku i Európe stále obľúbenejší kávovar pre domácnosti i kancelárie. Kapsulový systém bol vymyslený samotnými Talianmi, ktorí chceli piť kvalitné espresso nielen v kaviarni ale aj doma. Každá kapsula obsahuje čerstvo pomletú a medzi dvoma sitkami špeciálne utlačenú kávu presne podľa predpisov talianskych kaviarníkov. Vám už stačí len vybrať si kávu podľa svojej chuti, vložiť ju do kávovaru a vychutnať si pravé talianske espresso.

Pre koho je určený: pre ľudí, ktorí majú radi kvalitnú taliansku kávu, radi striedajú typy a chute káv, chcú využiť kávovar aj na prípravu kakaa, čokolády a nechcú investovať do pristroja veľa peňazí.

Plusy kapsulového kávovaru:

+ nízka cena
+ veľmi kvalitná káva
+ kompaktné rozmery
+ tichá prevádzka
+ individuálne dávkovanie
+ veľa druhov káv
+ možnosť prípravy kakaa
   čokolády a čaju

Mínusy:

- chýba ponuka odrodových káv




Automatický kávovar

Pohodlný, často veľmi elegantný pristroj, ktorý má zabudovaný mlynček, úplne zautomatizovanú prípravu kávy a často dokáže pripraviť jediným stlačením aj mliečne nápoje. Stačí nasypať do zásobníka zrnkovú kávu, pripojiť nádobu s mliekom, zvoliť typ nápoja a jediným stlačením môžete mať kávu, cappuccino či caffé latte.

Pre koho je určený: pre ľudí, ktorí majú radi predovšetkým kávové nápoje typu cappuccino, caffé latte, majú priestornejšiu kuchyňu, vyžadujú jednoduchú prípravu nápojov, nemajú potrebu skúšať nove kávy a v neposlednom rade sú ochotní zaplatiť vyššiu nákupnú cenu. V Cafepointe získate aj ďalšie výhody pri nákupe automatického kávovaru.

Plusy automatického kávovaru:

+ čerstvo zomletá káva
+ jednoduchá prevádzka
+ rýchla príprava nápojov
+ často automatická príprava cappuccina
+ caffé latte
+ hodnotný
+ elegantný dizajn

Mínusy:

- vyššia cena
- väčšie rozmery
- relatívne obmedzená možnosť zmeny chute kávy




Pákový kávovar

Základná charakteristika: Ide o domáci prístroj, ktorý je vlastne zmenšenou napodobneninou profesionálnych kaviarenských prístrojov. Okrem vnútorných komponentov ako bojler, čerpadlo, zásobník na vodu, má páku v ktorej je špeciálne sitko. Do sitka sa dáva čerstvá, jemne mletá káva, ktorú treba utlačiť a pevne zavrieť do tzv. hlavice kávovaru. Kávu potom pripravíme stlačením tlačidla.

Pre koho je určený: pre kávových nadšencov, ktorí majú radi každodenný kávový rituál, neponáhľajú sa, sú schopní zvládnuť baristické zručnosti, a sú ochotní dokúpiť si mlynček a iné baristické pomôcky.

Plusy pákového kávovaru:

+ relatívne nízka nákupná cena
+ kompaktné rozmery
+ kávový „rituál“

Mínusy:

- mletá káva rýchlo stratí kvalitu
- potreba mlynčeka
- pracná príprava kávy
- potreba profesionálnych zručností
- časovo náročnejšie čistenie

 

Moka kávovar

Základná charakteristika: Moka kávovar je trojdielny tlakový prístroj. V spodnej časti – nádobke na vodu (s poistným tlakovým ventilom) sa varí voda. Vznikajúca para sa rozpína a spôsobuje tlak, ktorý potom pretláča horúcu vodu cez strednú časť – lievikové sitko, v ktorom sa nachádza mletá káva. Výsledná káva, ktorá je trochu podobná espressu, ale bez krémovej peny, vyteká do vrchnej časti.

Pre koho je určený: pre ľudí, ktorí majú radi tradičnú taliansku kávu, nechcú investovať do domáceho, alebo pracovného kávovaru veľa peňazí a sú ochotní venovať príprave kávy aspoň trochu času a zručností.

Plusy moka kávovaru:

+ nižšia nákupná cena
+ štýlový dizajn v rozličných farbách
+ pomerne jednoduchá príprava
+ výborná – typicky talianska chuť výslednej kávy

Mínusy:

- príprava pod tlakom
- mletá káva rýchlo zvetrá – potreba dokúpiť mlynček

 

Kávovar French press

Základná charakteristika: French Press je vlastne jednoduchá valcová často sklenená, alebo kovová nádoba s piestom, na ktorom je umiestnený filter a vrchnák. Princíp prípravy je veľmi jednoduchý: mletá káva sa vloží do nádoby, zaleje sa horúcou vodou, nechá sa vylúhovať, jemným tlakom piesta s filtrom sa oddelí napoj od mletej kávy a hneď sa preleje do šálky.
Medzi nesporné výhody takejto prípravy patrí jednoduchosť, nízke obstarávacie náklady French Pressu a pomerne plná chuť výslednej kávy.

Pre koho je určený: pre ľudí, ktorí sú zvyknutí a majú radi zalievanú kávu a chcú si ju pripravovať moderným, štýlovým spôsobom. Nízka obstarávacia cena a jednoduchý spôsob prípravy robia franchpress ideálnym nielen do domácnosti, ale aj na chatu, či do práce.

Plusy French press:

+ jednoduchá prevádzka
+ rýchla a nenáročná príprava
+ nízka obstarávacia cena

Mínusy:

- málo krémová káva
- mletá káva rýchlo zvetrá – potreba dokúpiť mlynček

 

Ekonomické porovnanie nákladov na kávu

Väčšina kupujúcich očakáva od kávovaru výbornú kávu, jednoduché ovládanie, čistenie, údržbu a niekedy aj možnosť prípravy cappuccina alebo caffe latte. Ak nerátame kávových nadšencov, ktorí sú ochotní dokúpiť si k pákovému kávovaru kvalitný mlynček a ďalšie baristické pomôcky, zostávajú nám dve možnosti: automatický kávovar so vstavaným mlynčekom, alebo kávovar na taliansku mletú kávu v kapsuliach.

Kritérium pre rozhodovanie je potom často už len ekonomika. Pri porovnávaní ekonomickej výhodnosti kávovarov a kávy sme preto použili kávovary podobnej kategórie. Obidva typy ponúkajú prípravu kávy jedným stlačením, možnosť naprogramovať si veľkosť nápoja, šetriace a dekalcifikačné programy podobnej kvality a možnosť manuálnej prípravy cappuccina. Pre čo najobjektívnejšie porovnanie sme použili tu istú kávu v zrnkovej a kapsulovej verzii.

30 káv mesačne - Ak vo vašej domácnosti pije kávu jeden člen pravidelne na dennej báze, alebo viacerí nepravidelne, spotreba pripravených káv väčšinou nepresiahne tridsať mesačne. Pri porovnávaní toho istého typu kávy a funkčne i kvalitatívne podobného typu kávovarov je kapsulové riešenie počas dvojročnej prevádzky (počas dvoch rokov Vám predajca poskytuje záruku bezplatnej opravy prípadnej poruchy kávovaru, ak ste ju nespôsobili napr. neodbornou manipuláciou a pod.) pri celkových nákladoch lacnejšie až o 342 € . Aj pri štvorročnej kalkulácii ušetríte 152 €!

60 káv mesačne sa spotrebuje v domácnosti, kde napríklad dvaja ľudia pijú kávu pravidelne každý deň. Ak porovnávame vyššie uvedené typy kávovarov a ten istý druh kávy, pri dvojročnej prevádzke ušetríte 215 €! Náklady sa vyrovnajú až takmer o štyri roky.

120 káv mesačne To sú v priemere štyri kávy každý deň v mesiaci. Z porovnania podľa predchádzajúcich kritérií vyplýva, že po dvoch rokoch pravidelného používania ušetríte asi 40 €, ak si zvolíte automatický kávovar a používate zrnkovú kávu.


Poznámka: Pre porovnania sme zvolili ako automatický kávovar JURA ENA 7 (700€), ako kapsulový kávovar Caffitaly S06 (230€), ako zrnkovú kávu Chicco d´Oro Tradition 250g (30 porcií po 0,21€) a ako kapsule Chicco d´Oro Traditione 100% 10x8g Caffitaly (cena jednej kapsule 0,38€). Všetky ceny boli aktuálne v čase vytvárania porovnania a môžu sa časom líšiť.

Súvisiace produkty

  • Nivona CafeRomatica 550 s intuitívnym moderným 2,4'' TFT displejom dokáže jednoduchým ovládaním pripraviť kávu presne podľa Vašich preferencií.

Zo sveta kávy

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Vianoce nám klepu na dvere a s nimi prichádza čas radosti, lásky a, samozrejme, darčekov. Nech už patríte medzi kávových nadšencov, gurmánov, alebo milovníkov objavovania nových chuťových...

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Orechové krémy sa stali v posledným rokoch obľúbenou pochúťkou všetkých čo vyznávajú zdravý životný štýl.

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Dva veľké symboly Made in Italy štýlu sa spojili za účelom oslavy tradičného talianskeho kávového rituálu. 

Festivalové Leto Cafepoint 

Festivalové Leto Cafepoint 

Zo sveta kávy

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Vianoce nám klepu na dvere a s nimi prichádza čas radosti, lásky a, samozrejme, darčekov. Nech už patríte medzi kávových nadšencov, gurmánov, alebo milovníkov objavovania nových chuťových...

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Orechové krémy sa stali v posledným rokoch obľúbenou pochúťkou všetkých čo vyznávajú zdravý životný štýl.

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Dva veľké symboly Made in Italy štýlu sa spojili za účelom oslavy tradičného talianskeho kávového rituálu. 

Festivalové Leto Cafepoint 

Festivalové Leto Cafepoint