Alfa a omega dobrých kávových mlynčekov

V súčasnosti je príprava dobrej kávy povýšená na akýsi obrad. Súhlasíme, nie je dobrá káva ako dobrá káva. Dobrá kávička môže mať pre niekoho dušu, ktorej krásy a chute neustále objavuje, alebo je to pre niekoho denný zvyk s veľkým očakávaním a s predstavou jednoduchej prípravy v pákovom kávovare. Avšak to, čo spája obe skupiny, vedome či nevedome, je to, že zrnková káva prejde najskôr mlecími kameňmi mlynčeka. A verte, nie je mletie ako mletie.

Keď nasypeme do mlynčeka kávu a stlačíme spúšť alebo začneme ručne mlieť, z veľkých kávových zŕn sa stanú drobné čiastočky. Tie potom nasypeme do páky alebo koťoga alebo iného kávovaru. Veľmi jednoduchý scenár, no zároveň aj dôležitá časť celkovej prípravy kávy.

Prečo sú mlecie kamene také dôležité?

Mlecie kamene sú alfou a omegou celého mlynčeka a ak nemelú správne, káva môže zostať nedomletá, následne príprava cez páku, alebo aj v moka kávovare, nebude taká lahodná a dobrá. To môže nastať vtedy, ak by mlecie kamene boli už staré, napríklad by už mali za sebou namletých aspoň 400 kg kávy.
Iný prípad je, ak mlecie kamene namelú kávu tak, ako chceme a je potrebné pre prípravu. Výsledná káva obsahuje množstvo chutí, keďže je vyabstrahovaná zo všetkých čiastočiek kávového zrna.

Ako správne nastaviť svoj mlynček na kávu?

Najskôr si zistite viac informácií o vašom mlynčeku, aby ste vedeli, akým spôsobom výrobcovia riešili nastavenie mletia. Zvyčajne je to naznačené infografikami s malými a väčšími kolieskami alebo cez slová Fine - jemné, grossa, coarse - hrubé. Ak by ste nič také nespozorovali, skúste starý a osvedčený spôsob pokusu a omylu.

Pri nastavovaní jemného mletia priblížite kamene k sebe, čím mlynček umelie zrná najemno. Ak budú ďalej od seba, káva bude nahrubo umletá. Ak však budete mlynček nastavovať, budete musieť “obetovať” trochu kávy (alebo použijete lacnejšiu), aby ste zistili, ktoré nastavenie je to správne. Bohužiaľ, “obetovanú kávu”, keďže nie je správne namletá, vyhoďte. Zbytočne by ste si takou kávou pokazili pôžitky, ako so správne namletou a pripravenou voňavučkou kávičkou.

Verte či nie, čerstvá mletá káva rozvoniava po celej kuchyni, preto nie je škoda mať doma ručný mlynček. A o atmosfére, ktorá sa vám naskytne, ak budete pripravovať kávu pre vašich priateľov, Vám nebudeme rozprávať. Tú treba zažiť.

Rôzne mlynčeky na kávu nájdete aj na našom e-shope.


Zdroj informácií:
VESELÁ, P.: Kniha o kávě, Smart press 2015.