Čo pije Talian? Cappuccino (kapučíno)

Keď sa opýtate bežného Taliana čo raňajkoval, odpovie Vám najčastejšie: „No predsa to, čo vždy: Cornetto e cappuccino!“ Cornetto je sladké, často čokoládou plnené pečivo, ktoré Vám v každej kaviarni, či bare pred podávaním ohrejú. Cappuccino však pripravuje pre každého hosťa barista sám.

cornetto e cappuccino

Pravé talianske cappuccino (kapučíno) je vlastne kávový nápoj, ktorý sa skladá zo silného espressa, horúceho mlieka a jemnej mliečnej peny. Pripravuje sa najčastejšie do šálky v objeme asi 140 ml a podáva sa väčšinou v doobedňajších hodinách. Jeho príprava vyzerá jednoducho: do šálky si pripravíme espresso, v kovovej kanvičke opatrne speníme mlieko a pomaly nalejeme do šálky s kávou tak, aby vo výslednom nápoji asi tretinu tvorila káva, tretinu horúce mlieko a tretinu jemná mliečna pena. Keď to však skúsite, rýchlo zistíte, že to také jednoduché nie je. Tu je pár tipov, ktoré Vám môžu pomôcť:

  1. dobrá káva – aj keď ide o kávovo – mliečny nápoj, správne cappuccino má voňať po silnej káve. Nešetrite preto na káve a použite kvalitnú taliansku zmes intenzívnej chute, v ktorej je asi 70% odrody Arabica.
  2. plnotučné mlieko – na prípravu pravého cappuccina používajú taliani zásadne plnotučné mlieko. Je krémovejšie, prirodzene sladšie a hlavne oveľa chutnejšie, ako jeho odtučnené verzie.
  3. kvalitná kréma – aby bolo autentické, kréma, ktorá vznikne vyšľahaním mlieka nesmie byť ľahká s veľkými bublinami. Naopak, musí mať ťažšiu, takmer jogurtovú konzistenciu. Okrem toho, že použijeme dobre vychladené mlieko, to dosiahneme dlhým a trpezlivým trénovaním :)

A kde si v Taliansku môžete dopriať kvalitné cappuccino? No predsa na každom kroku :) Určite ho ale vyskúšajte v benátskom Caffè Florian, rímskom Antico Caffè Greco, alebo slávnom neapolskom Gran Caffè Gambrinus.