Gurmánske kávy sveta: kávy južnej Ameriky

Aj keď južná Amerika nie je rodiskom kávy, vďaka výborným klimatickým podmienkam sa stala jej synonymom. Krajiny ako Brazília, Kolumbia, alebo Peru sú špičkovými producentmi kávy v celosvetovom meradle. Práve o kávach zo spomínaných krajín si povieme dnes.

Brazília

Brazília je najväčší štát Južnej Ameriky. Na obrovskom území žije takmer 200 miliónov ľudí. Sever a juhovýchod krajiny tvoria vysoké hory, vo vnútrozemí sa nachádza veľká Amazonská nížina. Brazília, v ktorej je národným jazykom portugalčina je okrem futbalových hviezd známa predovšetkým vďaka veľkému Amazonskému pralesu.

Brazília je neohrozeným lídrom v pestovaní kávy. Ročne sa tu vypestujú takmer 3 milióny ton kávy, čo tvorí tretinu svetovej kávovej produkcie. Zber zelenej kávy prebieha prevažne v apríli a máji.

Kávu do krajiny priniesol už v roku 1727 Francisco de Mello Palheta a Brazília sa vďaka svojej rozlohe a klimatickým podmienkam stala rýchlo najvýznamnejšou krajinou kávového priemyslu. Káva sa pestuje na typických farmách, z ktorých veľká väčšina ma menej ako 10 hektárov. Pestujú sa obidva typy kávy: Robusta a Arabica. Zo žiadanej Arabiky sú to potom najčastejšie odrody Bourbon, Typica, Caturra a Mundo Novo. Takmer v každej šálke espressa pripraveného kdekoľvek na svete sa nachádza niektorá z týchto brazílskych káv.

Chuťový Profil

Brasil Santos

V šálke je charakteristická jemnou krémou a arómou po čerstvo upečenom chlebe. Chuť je príjemne sladká, často s tónmi orieškov, čo v dochuti vytvára zaujímavé horko – sladké čokoládové chute.


Brasil Yellow Bourbon Fazenda Rainha

V šálke je charakteristická orieškovou krémou, sviežou arómou s vôňami po citrusových plodoch. Chuť je jemne sladká, pripomína ľahko karamelizovaný trstinový cukor a banány. V dochuti môžete cítiť ľahký náznak čokolády.

Kolumbia

Kolumbia je štát nachádzajúci sa v severnej časti južnej Ameriky. Krajina s viac ako 45 miliónmi obyvateľov sa môže popýšiť bohatou geografickou rozmanitosťou. Nachádzajú sa tu vysoké pohoria, úrodné nížiny, tropický dažďový prales a ako jediná krajina južnej Ameriky hraničí s Tichým i Atlantickým oceánom.

V Kolumbii sa ročne vypestuje viac ako 500 000 ton kávy, čo ju robí treťou najvplyvnejšou kávovou krajinou sveta. Zber zelenej kávy prebieha takmer celý rok, predovšetkým však v mesiacoch november až júl.

Káva sa do krajiny dostala v osemnástom storočí vďaka jezuitským misionárom. Pestovanie a obchodovanie s kávou sa výraznejšie rozšírilo v devätnástom storočí. dnes sa v Kolumbii pestuje takmer 12% celosvetovej produkcie kávy a krajina tak patri medzi najvýznamnejších producentov sveta. Pestuje sa predovšetkým žiadaná Arabica, zvlášť odrody Bourbon, Typica, Caturra a Maragogype. Prívlastok SUPREMO znamená, že ide o kvalitné, rovnomerne veľké zrná. Kolumbijská káva je po celom svete známa vďaka svojej jemnej, vyváženej chuti.

Chuťový Profil

Columbia Supremo

V šálke je charakteristická orieškovou krémou a decentnou mierne citrusovou arómou. Chuť je príjemne sladká, s ľahkým aromatickým telom a takmer nebadateľnou aciditou. V dochuti môžete cítiť ľahký náznak sladkých citrusových plodov.

Peru

Peru je krajina ležiaca na západe južnej Ameriky pri brehoch Tichého oceánu. Môže sa pýšiť dlhou a hodnotnou históriou. Na jej území vznikla jedna z najstarších svetových kultúr: Norte Chica a neskôr aj obrovská ríša Inkov. Krajina v ktorej žije asi 28 miliónov obyvateľov je charakteristická geografickou rozmanitosťou. Nachádzajú sa tu vysoké hory, nehostinná púšť, veľká náhorná plošina, ale aj dažďový prales. Pre turistov je najväčším symbolom Peru majestátne a tajomné sídlo Inkov Machu Picchu.

Ročne sa v Peru dopestuje takmer 240 000 ton zelenej kávy, ktorá sa spracováva tzv. mokrou cestou a jej zber prebieha najčastejšie v mesiacoch máj až september.

Káva sa v krajine začala s úspechom pestovať v osemnástom storočí. Dnes tvorí kávové odvetvie významnú zložku poľnohospodárstva krajiny a Peru je v celosvetovom rebríčku siedmym najväčším producentom zelenej kávy. Pestovala sa a stále sa pestuje Arabica a predovšetkým jej odroda Typica. V súčasnosti je v Peru viac ako sto tisíc malých pestovateľov, ktorí pracujú na svojich asi hektárových farmách, často ďaleko od civilizácie. Káva dopestovaná v Peru tak má vo svete punc čistej, organickej, priemyslom nezaťaženej plodiny.

Chuťový Profil

Peru Yanesha Bio Grade I

V šálke je charakteristická kvalitnou krémou a výraznou, sviežou arómou. Chuť je dobre vyvážená, vanilková sladkosť sa kombinuje s miernou aciditou a ľahkou horkosťou. V závere niekedy cítiť chuť čokolády