Gurmánske kávy sveta: kávy orientu

Seriál gurmánske kávy sveta začíname v Ázii. Najrešpektovanejšími pestovateľmi Východu sú predovšetkým Indonézia a India. Indonézia patrí medzi najväčších producentov kávy na svete a indické kávy s nádychom korenia sa právom zaradzujú medzi delikatesy kávového sveta. Rozmanitosť a jedinečnosť chutí sa najlepšie objavuje pri odrodových kávach. Rôzne klimatické podmienky, spôsoby spracovania a v neposlednom rade aj sezónne výkyvy počasia sú zárukou stále nových, prekvapivých chutí.


Kávy Indonézie

Indonézia sa nachádza v juhovýchodnej Ázii a Oceánii. Tvorí ju viac než 17 000 ostrovov. V tomto rovníkovom štáte charakteristickom mnohými, stále aktívnymi sopkami žije 240 miliónov ľudí. Krajina, ktorá je častou dovolenkovou destináciou sa v roku 2004 smutne preslávila ničivým podmorským zemetrasením a následnou vlnou tsunami. Ročne sa v Indonézii vypestuje asi 800 tisíc ton kávy. Zber zelenej kávy prebieha vďaka klimatickým podmienkam takmer celý rok.

Káva sa do krajiny dostala už v sedemnástom storočí v čase holandskej nadvlády. V súčasnosti je Indonézia štvrtým najväčším producentom kávy na svete. Krajina s druhou najväčšou biodiverzitou na svete, tropickou klímou a pôdou s vulkanickým zložením je ideálna na pestovanie vynikajúcej gurmánskej kávy. Medzi najznámejšie indonézske kávy patri určite najdrahšia káva sveta Kopi Luwak – tzv. cibetková káva. Veľmi známymi pestovateľskými ostrovmi sú predovšetkým Jáva a Sumatra. Kávy z Indonézie sú cenené najmä vďaka nízkej acidite, príjemnej sladkosti a komplexnosti chutí.

Chuťový Profil

Indonézia Sumatra

V šálke je charakteristická kvalitnou orieškovou krémou a sviežou arómou. Chuť je príjemne sladká s tónmi vanilky a stredne silným, likérovým telom. V závere možno cítiť jemnú čokoládovú dochuť, niekedy s lekoricovým nádychom.


Indonézia Jáva

V šálke je charakteristická svetlo hnedou krémou a nasládlou arómou. Chuť je jemne sladká so stredne silným, mierne sirupovým telom. V závere možno cítiť jemnú čokoládovú dochuť s nádychom vanilky.

Kávy Indie

India je s viac než miliardou obyvateľov druhou najľudnatejšou krajinou sveta. Na severe je obklopená majestátnymi Himalájami, na východe, západe a juhu indickým oceánom. Krajina s bohatou a dlhou históriou získala novodobú nezávislosť až v roku 1947 vďaka otcovi národa Mahatma Gándhimu. Hoci India nepatrí medzi kávových gigantov (z hľadiska celosvetovej produkcie jej patrí 8 miesto), v kávovom priemysle tu pracuje viac ako 3 milióny ľudí. Zber zelenej kávy prebieha prevažne v mesiacoch november a február.

História pestovania kávy v krajine sa opiera o zaujímavú legendu. V 17. storočí súfijský pútnik Baba Budan na spiatočnej ceste z Mekky v prístave v Jemene získal sedem kávových zŕn. Ukryl ich vo svojom odeve a priniesol do Indie. V pohorí Chikkamagaluru ich zasadil, a tak sa kávovník dostal z arabského polostrova na východ. Odvtedy sa káva v krajine pestuje neprestajne, predovšetkým na juhu. V Indii sa darí veľmi dobre aj odrode Robusta, no najznámejšie a najcenenejšie sú odrody Arabica. Medzi najvyhľadávanejšie patria monzúnová Monsooned Malabar a gurmánska Mysore.

Chuťový Profil

India Mysore

V šálke je charakteristická svetlejšou krémou a sviežou, miestami korenistou arómou. Chuť je jemne sladká, s miernou aciditou. V ústach pôsobí káva ľahko, delikátne. V dochuti cítiť stále jemné náznaky korenia.


India Monsooned Malabar

V šálke je charakteristická orieškovou krémou a vôňou sušených aromatických bylín. Chuť je mierne ostrá, s veľmi nízkou aciditou. V ústach pôsobí káva najprv pikantne, v dochuti potom cítiť čistú chuť s náznakmi korenia.