Káva potrebuje teplo a vlhko

Káva rastie prevažne v tropických krajinách, kde je veľa vlhka. Rastlina potrebuje nielen vlhkosť, ale aj veľa dažďa, asi 1500 až 2000 milimetrov počas ôsmich mesiacov keď dozrieva. Pôda, kde rastú kávovníky musí byť úrodná, plná humusu a dusičnanov. Strom či krík kávy nepatria k rýchlorastúcim plodinám. Keď zasadíte kávovník, prvú úrodu môžete zozbierať až približne za päť rokov. Kávovník najlepšie rodí nasledovných 15 rokov, pri dobrej starostlivosti môže mať plody aj po 20 rokoch, i keď žije asi 70 rokov.

Dole aj hore

Kávovník môže rásť na rovine, ako je to v Brazílii, aj vysoko v horách ako na Jamajke. Niekde kávu pestujú aj v nadmorskej výške až 2000 metrov. Arabica má rada výšky, Robusta vie rásť aj na rovine. Teplota by v mieste pestovania kávy nemala klesnúť pod 15 stupňov Celzia. Káva tiež nemá rada mráz, ani vietor. Kávovník Arabica môže vyrásť až do výšky šesť metrov, ale zvyčajne sú stromy zosekávané na trojmetrovú výšku, aby sa dali ľahšie oberať.

Široko ďaleko

Káva sa pestuje v krajinách pri rovníku od Južnej Ameriky, cez Afriku až po Indonéziu. Zber kávy sa však odlišuje podľa polohy producenta. V Brazílii sa zbiera od mája do augusta, ale v Guatemale a iných stredoamerických krajinách od októbra do marca. V Etiópii od novembra do februára a na Jáve od júna do októbra. Zvyčajne je v krajinách jedna hlavná zberová sezóna, ale napríklad v Kolumbii, kde stromy zakvitnú dva razy do roka sú sezóny dve. Káva dozrieva po šiestich až deviatich mesiacov.

Metódy zberu kávy

Káva sa zbiera počas sezóny sucha, keď sú plody kávovníka červené. Metódy sú rôzne. Vo väčšine krajín, kde sa pestuje káva stále prevažuje ručný zber. Inde sa plody otriasajú z kríkov či stromov naraz a úplne pričom sa už používajú pri zbere aj stroje. Ak chcete obrať iba zrelé plody, najlepšia metóda je ručný zber. Zelené plody tak zostanú na neskorší zber. Pri ručnom oberaní sa niekedy používajú česače, ktoré majú ohybné zúbky aoberú iba zrelé plody.

V Brazílii sa káva zbiera jednorázovo v čase keď je asi 75% bobúľ dozretých. Táto metóda je nízko nákladová, ale je možná len preto, že v Brazílii káva dozrieva skoro v rovnakom čase kvôli rovnému terénu. Všetky bobule sa strasú z kríkov na zem, kde sú plachty, tam sa oddelia listy a halúzky a káva putuje do 60 litrových košov. Robotníci, ktorí zberajú kávu ručne sú platení od koša. Sumy nie sú veľké od dvoch do desiatich dolárov za kôš. Skúsený zberač kávy môže nazbiesať okolo sedem košov denne, takže zarobí od 14 do 70 dolárov. Niektorí producenti zbierajú iba červené dozreté plody, iní aj zelené. Zmiešané plody sú určené na výrobu lacnejšej kávy.

Vrstvená bobuľa

Ako vyzerá a z čoho sa skladá kávová bobuľka? Má šupku, ktorá je horká a hrubá, keď ju odstránite pod ňou je dužina, ktorá je sladká a štruktúrou podobná hroznu. Potom nasleduje struk, ktorý chráni kávové zrno. To je ešte obalené v pektínovej šupke. Od surovej bobule k hotovej káve je veru ešte dlhá cesta.