Zostala vám kávová usadenina na dne šálky, či v odpadovej miske kávovaru? Nevyhadzujte ju. Použitá káva môže vynikajúco poslúžiť každej domácnosti.
Použitá káva v kuchyni
Použitá mletá káva sa v kuchyni najčastejšie využíva na čistenie špinavého riadu. Má absorpčnú schopnosť a tak veľmi dobre nasakuje mastné a olejové nečistoty z použitých riadov. Jemne pomleté kávové zrnká dokážu tiež jemne vyleštiť riady od pripáleného a zaschnutého jedla. Skúste pridať na hubku okrem saponátu aj použitú kávu a pustite sa do čistenia.
Ďalším využitím kávy v kuchyni je neutralizácia pachov v chladničke. Už naše babky vedeli, že pár zrniečok kávy dokáže urobiť v chladničke zázraky. Káva nám vonia práve preto, lebo má schopnosť nasávať do seba vône okolia. Tak prečo to nevyužiť a nezbaviť svoju chladničku nežiaducich pachov. Použitú, ale vysušenú kávu nasypte na malý tanierik a vložte do chladničky. Nezabudnite pravidelne vymieňať.
Použitá káva v kúpeľni
Okrem riadu dokáže káva vyčistiť aj pokožku. Najjednoduchším spôsobom je použiť použitú mletú kávu ako píling na ošetrenie mastnej a unavenej pleti. Stačí ju zmiešať s ďalším prírodným produktom – olivovým olejom a kvalitný bio prípravok máte na svete. Populárne čokoládové zábaly skúste nahradiť kávovými. Najemno pomletú kávu pomaly vmasírujte do pokožky na problematických partiách, obaľte fóliou a nechajte pár minút pôsobiť. Výsledkom by malo byť menej celulitídy a lepšie tónovaná pokožka.
Použitá káva na záhrade
Rozomleté kávové zrnká vám poslúžia aj v záhrade. A to hneď dvojako. Najprv ako hnojivo, ktoré môžete pridať do kvetináčov a obohatiť tak zeminu o nové "čerstvé“ hnojivo bohaté na výživné látky.
Káva v sebe obsahuje kofeín. A to je alkaloid, ktorý má nielen povzbudzujúce a liečivé účinky, ale možno ho použiť aj ako prírodný jed. Rastlina kávovníka sa ním vlastne chráni pred škodcami. Skúste aj vy kávou ochrániť svoju záhradu. Ak vás trápia slimáky, alebo mravce, jednoducho obsypte záhony nízkou vrstvou použitej mletej kávy.
Okrem spomínaných tipov môže káva poslúžiť aj ako farbivo, dekorácia či netradičná ingrediencia vašich kuchárskych receptov. Nezabudnite si ju však vychutnať v prvom rade ako každodenný vynikajúci nápoj.