Aj keď existuje veľa druhov kávovníka, na potravinárske účely sa využívajú takmer výlučne dva: Coffea Arabica a Coffea Canephora, známa viac pod názvom Robusta.
Káva typu Robusta sa dá od Arabiky odlíšiť pomerne jednoducho už na prvý pohľad. Kávové zrno je v porovnaní s Arabikou menšie a viac zaguľatené. Robusta je ďalej rezistentnejšia voči škodcom, klimaticky prispôsobivejšia a menej náročná na pestovanie, preto je na kávových trhoch o niečo lacnejšia ako viac známa a cenená Arabika. To ale samozrejme nie sú jediné rozdiely.
Pre kávičkárov sú základné rozdiely medzi Arabikou a Robustou vlastne len dva. Prvý spočíva v chuti a druhý v kofeíne.
Priemerný obsah kofeínu v Robuste je oproti Arabike takmer dvojnásobný. Kým Arabika obsahuje cca 1,2% kofeínu, v Robuste je to v priemere až 2,2%. Preto je káva s vyšším podielom Robusty jemne horkejšia a dokáže rýchlejšie vzpružiť.
Robusta má v porovnaní s Arabikou menší chuťový rozptyl. Môžeme zjednodušene povedať, že existuje len dobrá Robusta, alebo zlá. Tá zlá často chutí po zemine, uhlí, prachu. Dobrá Robusta je naopak jemne horká, niekedy s chuťou čokolády, alebo kakaa. Tie najlepšie a najdrahšie sa pestujú napríklad v Indii alebo Guatemale.
Majstrami vo vyhľadávaní kvalitnej Robusty sú Taliani, ktorí ju s obľubou pridávajú do zmesí. V klasickej talianskej „zlatej zmesi“ takmer každej kávovej značky tvorí podiel Robusty zhruba 20 – 30%. Okrem príjemnej horkosti, krémovosti a kofeínu si ju cenia pre jej schopnosť spojiť rozmanité chute Arabík do komplexného a harmonického celku.