To najlepšie z Guatemaly: História kávy na jeden dúšok

kávové bobulePresne medzi kávovníkmi sa začína písať prvá história kávovej čerešne. A že tých kávovníkových príbehov nie je málo, svedčí počet krajín, ktorých primárnou obživou je vývoz kávy. Dnes si predstavíme Guatemalu a jej kávovníkový príbeh.

Ak by ste sa miestnych spýtali na prvý kontakt s kávou, tak by ste sa s nimi mohli dostať do sporu, keďže jedni by vám mohli rozprávať o tom, že kávu doviezli Jezuiti okolo roku 1750. Druhí by vám povedali, že to nemusí byť pravda, lebo už pred tým rokom sa v krajine objavujú prvé kávovníkové farmy. No obe skupiny by sa zhodli, že o sto rokov neskôr (1856) sa začína vo veľkom pracovať s kávou, z ktorej sa neskôr stáva plodina číslo jeden v Guatemale.

Ako sa farmári spoločne vzdelávali

Môžeme len predpokladať, že z existencie toľkého množstva veľkých kávovníkových fariem vznikol nápad jej rozšírenia a obchodného využitia. Z tohto dôvodu aj vtedajšia vláda vytvorila Komisiu pre kultiváciu kávy a reklamu, aby vydala vzdelávacie materiály pre staronových farmárov. Tak sa zvesti a informácie o kávovníku rozšírili aj medzi ľuďmi, ktorí sa dovtedy nevenovali jej pestovaniu.

Noví farmári sa dozvedeli všetko o pestovaní kávy a jej spracovaní a starí farmári boli múdrejší o informácie v rámci kvality spracovania a jej správneho trhového ocenenia. V krajine sa zvýšil záujem o prácu na takýchto farmách. Prispela tomu aj pomoc vlády, ktorá distribuovala do krajiny viac ako milión semien určených práve pre tieto účely.

Chrbtová kosť guatemalského priemyslu

O pár rokov neskôr nové kávovníky vyrástli a začali plodiť nové kávové čerešne. Rôznorodá klíma im priala, preto má aj guatemalská káva široký chuťový, no najmä špecifický profil. Jej produkcia stúpala a teda bolo potrebné začať s ňou obchodovať. V roku 1871 povýšil Justo Rufino Barrios, armádny generál a významná osobnosť v histórii Guatemaly, kávovník na plodinu číslo jeden v krajine a chrbtovú kosť celého priemyslu. Na väčšine pôdy domorodcov rozkvitli veľké kávové plantáže a koncom roku 1880 tvorila káva 90% guatemalského exportu.

Obdobie veľkých chýb

Guatemalská káva sa stala súčasťou svetovej produkcie kávy. Vyplývalo z toho veľa skvelých výhod, väčší export, rôzne trhy, no zároveň aj nevýhod v podobe spätného vplyvu trhu na guatemalskú kávu.

Problémy nastali počas medzivojnových rokov (1930), keď svetová ekonomická kríza doľahla aj na obchod s kávou. Jorge Ubico, jeden z popredných politikov, sa snažil stimulovať export vybudovaním infraštruktúry a nižšími cenami. Farmári však neboli stotožnení s tým, že United Fruit Company (americká spoločnosť distribujúca tropické ovocie zo Strednej a Južnej Ameriky do USA a Európy) získavala viac moci a územia. Jorge Ubico na základe útokov a protestov farmárov rezignoval zo svojej funkcie.

Keď nejde o kávu, tak o čo?

Po tejto vážnej situácii nasledovalo obdobie voľných rozhovorov, ktoré zavŕšil prezident Arbenz návrhom územných reforiem, týkajúcich sa hlavne farmárov a UFC. Tie mali znovu definovať pôdu na poľnohospodárske účely. Vlastníci pôdy a UFC (podporovaní vládou USA) spoločne bojovali proti reformám.

Doťahovanie ukončil premyslený ťah amerických tajných služieb, ktorý zvrhol vládu prezidenta Arbenza a spôsobil úplný úpadok krajiny. Smerovanie k občianskej vojne sa už nedalo zastaviť, a tak roky 1960 - 1996 patria medzi tie smutnejšie obdobia guatemalskej kávovej histórie. Mnoho problémov z toho obdobia je aktuálnych ešte aj doteraz.

Keď v horkosti kávy cítite kvety a čokoládu

kávovníkAj napriek búrlivej minulosti si káva z Guatemaly ponechala svoje široké spektrum chutí. Sladké a karamelové tóny sa prelínajú s citrusmi, kvetmi a bylinkami, končiac sviežou kyslosťou. Farmári spracovávali kávové čerešne prevažne mokrým spôsobom, zriedkavo nájdeme farmu, ktorá by bola zameraná na suché spracovanie. Môže to byť spôsobené aj klímou a vlhkosťou vzduchu, ktorá by prekážala pri suchom spracovaní kávových čerešní.

Až 98% produkcie tvorí Arabika s jej odrodami Bourbon, Caturra, Catuai, Typica alebo Maragogipe. Zvyšok tvorí zemitá Robusta. Farmárov nájdete poctivo pracovať od novembra do apríla a vďaka tomu je možné v našich teplotných podmienkach dostať na stôl dúšok čierneho moku výberovej kávy so skvelou chuťou.

V ďalšej časti si predstavíme jednotlivé oblasti Guatemaly, v ktorých sa pestuje káva, a popíšeme si, ktoré chuti môžete cítiť aj v našich kávach. Ak by ste však chceli ochutnať guatemalskú kávu už dnes, kúpite ju v našom e-shope.

Použitá literatúra:
Moldvaerová, E.: Káva na každý deň, 2016, Ikar
Hoffmann, J.: The world atlas of coffee, 2014, Octopus Publishing Group