Prečo je talianska káva taká obľúbená?
Každý z nás kto bol aspoň raz v Taliansku mal možnosť ochutnať v bare, v reštaurácii alebo len tak na ulici pravé skvelé talianske espresso. Väčšina z nás sa pozastaví nad tým, v čom je talianska káva lepšia ako ostatné? Aj tí, ktorí kávu priamo v Taliansku nikdy nevyskúšali, už určite nejakú taliansku kávu pili a radi by vedeli aké je tajomstvo, vďaka ktorému je tak milovaná po celom svete a takmer všetkými.
Odpoveď na otázku „Prečo je talianska káva taká obľúbená?“ sa delí na viacero častí:
Nezameniteľná chuť kávy sa skladá najmä z dvoch veľmi dôležitých krokov pri jej výrobe.
V prvom rade je to špecifický výber kvalitných kávových zŕn z celého sveta. Kávové zrná vyberajú a nakupujú z tých najprestížnejších krajín pestujúcich jednotlivé odrody:
Pri odrode Robusta sú zrná obvykle vyberané a nakupované z pestovateľských krajinách, ako sú India, Vietnam, Kongo, Pobrežie Slonoviny, Kamerun, Togo, Madagaskar a Indonézia. Pri odrode Arabica sa zrná prevažne vyberajú a nakupujú z krajín, ako sú Keňa, Uganda,, Brazília, Peru, Guatemala, El Salvador, Kostarika, Kolumbia, Venezuela.
Taliansko nepatrí medzi svetových pestovateľov kávy, s výnimkou oblasti na Sicílii neexistujú žiadne iné oblasti na nádhernom talianskom polostrove, kde by sa pestoval kávovník. Dôvod prečo je talianska káva slávnejšie, ako ostatné je vďaka dvom hlavným procesom, ktoré sú potrebné pre jej výrobu:
Kombinovanie kávových zŕn z rôznych oblastí svet
Praženia kávových zŕn
Kombinovanie kávových zŕn (Blending)
Takzvaný blending alebo mixovanie/kombinovanie kávových zŕn nastáva pred samotným pražením. Kávové zrná z rôznych kútov sveta sú miešané v rôznych pomeroch Arabiky a Robusty s cieľom vytvoriť jedinečné kombinácie kávových zmesí, ktoré ponúknu unikátnu chuť, vôňu, intenzitu, aciditu, sladkosť a arómu.
Aj toto je jeden z dôvodov, prečo aj naše Ciao! Italia ponúka viacero možností či už podľa intenzity, chute alebo arómy tak, aby sme mohli potešiť všetkých zákazníkov a ich preferencie.
Praženie kávových zŕn
Po zmiešaní sa kávové zrná podrobia procesu praženia, ktorý sa upravuje v závislosti od požadovaného konečného výsledku. Proces praženia kávových zŕn je veľmi dôležitý najmä pre uvoľnenie arómy a chuti, ktoré kávové zrná v sebe ukrývajú.
Praženie je skutočným umením, pretože určuje konečnú arómu a chuť, a ak by kávové zrná nedosiahli optimálnu úroveň úpravy môže byť výsledkom nepríjemná kyslá či horká chuť s pachuťou. Praženie je v niektorých ohľadoch formou remeselnej zručnosti, pri ktorej nestačí nechať stroj fungovať, ale treba ho veľmi pozorne sledovať a upravovať podľa potreby.
Napriek globalizácii a zdieľaniu know how a technológií po celom svete, zostáva talianske praženie je aj dnes svetovou výnimočnosťou.
Praženie tak zostáva skutočným umením, ktoré je odovzdávané talianskymi pražiarmi z generácie na generáciu a dá sa len ťažko naučiť v zahraničí.
Naše kávy Ciao! Italia sú tiež pražené priamo v Taliansku, presnejšie na severe Talianska v regióne Liguria, skutočnými talianskymi majstrami pražiarmi, ktorí stelesňujú generácie a desaťročia skúseností. Preto v každej káve z nášho radu Ciao! Italia nájdete vždy len 100% originálnu taliansku kávu.