Máte radi silnú a intenzívnu kávu v malej šálke a nechcete investovať stovky eur do drahého prístroja? Chcete si ju vychutnávať kdekoľvek? Najlepšou voľbou je v takom prípade jednoduchý a dostupný moka kávovar.
Aj keď je Taliansko známe prípravou kvalitného espressa, alebo kapučína, v každej domácnosti od Benátok až po Palermo nájdete tradičné, častým používaním opotrebované moka kávovary všetkých možných veľkosti. Príprava kávy v Moka kávovare (tal. Caffetiera) je každodenným rituálom miliónov Talianov. Podávajú ju k sladkým raňajkám, alebo po obede, často už osladenú, do typicky malých šálok ako tekutý zákusok k dobrému jedlu.
Jej príprava je jednoduchá, lacná, pomerne rýchla a okrem malého moka kávovaru, vody a samozrejme dobrej talianskej kávy k nej nepotrebujete nič. Môžete si ju pripraviť v kuchyni s akýmkoľvek typom ohrevu, v kancelárii a dokonca aj vo voľnej prírode. Spôsob prípravy je jednoduchý a v princípe pripomína prípravu espressa. Horúca voda pod tlakom prechádza cez kávu v špeciálnom lievikovitom sitku. Výsledná káva v objeme asi 0,4 dl na porciu pripomína espresso. Ma intenzívnu kávovú chuť a typickú arómu a hoci nedosahuje krémovosť espressa, patrí neodmysliteľne k talianskemu životnému štýlu.
Moka, alebo Caffetiera je trojdielny tlakový prístroj. V spodnej časti – nádobke na vodu sa varí voda. Vznikajúca para sa rozpína a spôsobuje tlak, ktorý potom pretláča horúcu vodu cez strednú časť – lievikové sitko, v ktorom sa nachádza mletá káva. Výsledná káva, ktorá je trochu podobná espressu, ale je bez krémovej peny, vyteká do vrchnej časti. Pripravujeme ju na čo najnižšej intenzite ohrevu, aby doba prípravy trvala aspoň 5 minúť. Je to typicky talianska príprava kávy.
Objavte širokú ponuku moka kávovarov.
Čas prípravy: Od momentu, kedy začne vrieť voda by káva mala byť hotová za menej než päť minút.
Potrebné mletie: Správne namletie je zásadné pre kvalitu výsledku. Káva by mala byť namletá trochu hrubšie než na klasické espresso a trochu jemnejšie než na filtrovanú kávu.
Obtiažnosť: Štandardná príprava moka kávy je pomerne jednoduchá. Ak chcete dosiahnuť ten najlepší výsledok, je to už o niečo náročnejšie. Ako postupovať, si povieme v samostatnom článku neskôr.
Výsledok: Nie je to úplne espresso, ale veľmi sa k nemu približuje. Káva v šálke by mala byť tmavá a intenzívna, no oproti espressu o niečo horkejšia.