INGREDIENCIE
mascarpone - 500g
vajíčka - 2ks
práškový cukor - 100g
šľahačková smotana 33% - 150g
silná uvarená káva - 150ml
mandľový sirup - 20ml
dlhé piškóty - 250g
kakao na posypanie
História
Tiramisu si privlastňujú viaceré talianske regióny. Do sveta sa však s veľkou pravdepodobnosťou dostal vďaka reštaurácii v Trévise, ktorú viac ako polstoročie viedol Ado Campeol. Je to bezpochyby jeden z najznámejších talianskych dezertov. Jeho základ tvorí syr mascarpone a piškoty namočené v káve. Všetko sa na záver posype kakaom. Práve vďaka jednoduchej príprave, sa tento dezert rozšíril do sveta.
Tak ako to už pri slávnych receptoch býva, aj Tiramisu vďačí za svoje "vynájdenie" náhode. Keď v 60. rokoch manželka majiteľa reštaurácie Alba hľadala po narodení dieťaťa sladkosť, ktorá by jej dodala dostatočnú energiu, aby mohla opäť pracovať , snažila sa so šéfkuchárom nájsť správny recept, ktorý by spĺňal dané vlastnosti.
Plán bol pripraviť vanilkovú zmrzlinu s kávovou príchuťou, avšak pri príprave krému omylom zmiešali v miske vajcia, cukor a mascarpone. Linguanotto, ako správny šéfkuchár svoj "omyl" najprv ochutnal pred tým, ako začal krém pripravovať odznova. Spolu s Albou však zistili, že má príjemnú chuť. Dvojica recept vylepšila pridaním piškótov, namočených v káve a posypala ho kakaom. Dezert dostal názov Tiramisu, čo v preklade znamená „vytiahni ma“ alebo „zdvihni ma“. Reštaurácia ho zaradila v roku 1972 na svoj jedálny lístok a zakrátko sa stal vlajkovým dezertom reštaurácie.
Ako to často v legendách býva, existujú rôzne pohľady o tom, čo je pravdivé. Jedno je však isté. Tiramisu pochádza z Trevisa v Taliansku a je naozaj lahodným dezertom v každom ročnom období.
Príprava kávy
Základom prípravy lahodného Tiramisu je káva. Je na Vás, či použijete 100% arabiku, zmes arabiky a robusty alebo 100% robustu. Naše odporúčanie, je zmes 80% arabiky a 20% robusty - Ciao Milano, ktorá je typická aj pre prípravu pravého talianskeho espressa. Kávy z radu CIAO! Italia hovoria plynule taliansky, pretože sú zrodené priamo v srdci Talianska pod rukami oceňovaných miestnych majstrov pražiarov. Ciao Milano sa v šálke vyznačuje výraznou čokoládovou arómou, hustou krémou a vyváženou chuťou s orieškovými tónmi a stredne likérovým telom.
Keďže na prípravu dezertu potrebujeme 150 ml kávy, môžete zvoliť viacero spôsobov prípravy - espresso, mokka alebo filtrovanú kávu. My sme pripravili 4 porcie espressa, každé v objeme cca 35 ml, ktoré sme doplnili mandľovým sirupom francúzskej značky Maison Routin. Ten nielen že kávu zľahka osladí, ale vynikajúco zjemní horkosť espressa. Výsledná káva bude naozaj vynikajúca, tak pozor, aby ste ju nevypili ešte pred prípravou samotného dezertu. :)
Príprava krému
Príprava samotného krému nie je vôbec zložitá. Začneme tým, že oddelíme žĺtka od bielok, ktoré vyšľaháme na tuhý sneh. Pomocou kuchynského mixéra vymiešame spolu žĺtka, mascarpone a práškový cukor na hladký krém, do ktorého následne za stáleho miešania pomaly prilievame šľahačkovú smotanu. Nakoniec do pripraveného krému zľahka primiešame vareškou vyšľahané bielka.
Dezert
Voľba servírovacej misy je na Vás. Môžete použiť štvorcovú formu s odnímateľným dnom a pri podávaní dezert pohodlne nakrájať, alebo sklenenú misu, prípadne menšie misky, ktoré budú slúžiť priamo na servírovanie. V našom prípade sme zvolili sklenenú servírovaciu misu na ktorej dno poukladáme vrstvu piškót. Tie predtým namočíme do pripravenej a vychladnutej kávy. Na piškóty nanesieme vrstvu krému a postup opakujeme ešte raz. Takto pripravené Tiramisu necháme aspoň 2 hodiny v chladničke poriadne vychladnúť. Pred podávaním posypeme kakaom, čím dosiahneme, že kakao v chladničke nezvlhne.
A nezabudnite! Takto pripravený lahodný dezert si najlepšie vychutnáte so šálkou pravého talianskeho espressa napríklad aj z kávy Ciao Milano!