Káva v kocke: Pestovanie kávy a spracovanie

Káva v kocke: Pestovanie kávy a spracovanie

Káva je jedným z najpopulárnejších nápojov na svete, to určite všetci vieme a preto milióny ľudí na celom svete začínajú svoj deň so šálkou kávy. No už ste sa niekedy zamysleli nad tým, ako sa vaša obľúbená káva pestuje a spracúva? Preto sme si pre vás pripravili ďalšie pokračovanie našej série článkov “Káva v kocke”. Dnes preskúmame svet pestovania a spracovania kávy.

Pestovanie kávy

Káva sa pestuje v tropických oblastiach Južnej Ameriky, Strednej Ameriky, Afriky a Ázie. Dva najbežnejšie druhy kávy sú Arabica a Robusta. Arabica sa zvyčajne považuje za kvalitnejšiu a má komplexnejší chuťový profil, zatiaľ čo Robusta je prevažne horkejšia. vďaka vyššiemu obsahu kofeínu, nachácha uplatnenie predovšetkým v zmesiach. Najznámejšími vo svete sú talianske kávové zmesi. V našej ponuke ich zastupuje tradičná značka Italcaffé, ako aj prémiové kávy Ciao! Italia.

LMQbgAFnb6vL_VfqijCiQgHvLljsllsEpsn5ppDDVfK8b7OTeUgq2AAxxMfo-0lWnNtMiy21lE8oi5y0eOxAEFzhCeBwOZn9j8L3X5jMpB56G4JxrY709KjYrnvL6yBdBWj08xODx75xe9eSQQIUGdM

Kávovníkom sa najlepšie darí v oblastiach s miernymi teplotami, dostatkom dažďa a dobre odvodnenou pôdou. Rastliny zvyčajne dorastajú do výšky 3 až 4 metrov a prvá úroda sa na nich objavuje po 3 rokoch.

Kávové rastliny alebo stromy sa pestujú na veľkých plantážach alebo na malých rodinných farmách. Rastliny sa zvyčajne rozmnožujú semienkami alebo odrezkami a sadia sa do riadkov. Kávovníky potrebujú pravidelnú údržbu, vrátane strihania, pletenia a hnojenia.

uQKiU8pu84mIef03SdkZ1sqtR9ccZEzcaRB5NBxPzSGzsZacN5uggQj0OlMBlc5d_NgHfiRYGz7L2t660SmLmmtlJDXjePU0E4pCa_hglD2QAO7VZExZuI064nUJcjRP4taVzeAraorX1hvEnIAnLpw

Spracovanie kávy

Keď kávovník začne produkovať plody, musia byť kávové bôby zozbierané a spracované. Existujú dva hlavné spôsoby spracovania kávy: suchá metóda a mokrá metóda.

_AAtjvUk4VAtkCZuRu4JVEGDkCmUgyUtSY98OsWrCSG-GofAhQfHuRJIEMtyFc_v4XoKPgv9QqUbZTF2f7SlBRlrc79Dq354b88nMN5A3pBqk5GyltwEVrKxErJxYvzevV2gJpCRRDRBYPw-Y9kGTmM

Suchá metóda

Suchá metóda, známa aj ako prírodná metóda, je najstaršou a najtradičnejšou metódou spracovania kávy. Pri tejto metóde sa kávové plody rozložia na veľkých plochách alebo tzv. afrických posteliach - natiahnutých plátnach, cez ktoré lepšie prúdi vzduch a nechajú sa sušiť na slnku. Plody sa pravidelne otáčajú, aby bolo zabezpečené rovnomerné sušenie. Keď sú plody vysušené na požadovanú vlhkosť, odstránia sa vonkajšie vrstvy, čím sa získajú kávové bôby - zrná.

cTTf9q6Kz8zG1e40G0QYOVyDP4zJD_crK8oIyk0G8aHYSWBCFAdlMFkf_KUKj086n2VK9MO-2Z--1s-DiL7ctdVSURiZ6nrWUiMsxDuSi0MbA3Rj45hH6OHXKcPyPKjl1nFhxdmOg44bEDHMfAuwWYo

Mokrá metóda

Mokrá metóda, známa aj ako metóda umývania (washed method), je moderným spôsobom spracovania kávy, ktorý sa používa pre kvalitnejšie druhy kávy. Pri tejto metóde sa kávové plody rozdelia na kávové zrná a pulpu (šupka kávovej čerešne), ktorá ich obklopuje. Zrná sa potom umyjú vodou, aby sa odstránili zvyšky pulpy. Toto umývanie pomáha získať čistejší chuťový profil a minimalizuje riziko plesní a iných chorôb.

P_UqC4g5NEQtZTtXv0c_xGQgRGVBx8J4IQYukgTdB3tqEGjkmg3bKS0YxH6aFsdkcZ6yH7hu1mDXstO_Z0cxJcdu2oySXombGgt1cDd2MD5zl2_DxWMuBjcSJ9S2fYtXqZTyHkZtBahldq-cYwtV1mI

Po umytí sa kávové zrná nechajú sušiť na slnku alebo v sušiarni, kým nezískajú optimálnu vlhkosť. Potom sa vonkajšie vrstvy odstránia a získajú sa kávové bôby - zrná.

Hodnotenie kávových zŕn

Kávové zrná sa po spracovaní triedia podľa veľkosti, farby, kvality a chýb. Triedenie kávy je posledným, ale dôležitým krokom v procese spracovania kávy. Pomáha totiž zabezpečiť konzistentnosť kvality predávanej kávy. 

Kávové zrná sa zvyčajne klasifikujú na stupnici od 1 do 10, pričom vyššie stupne znamenajú lepšiu kvalitu. Káva najvyššej triedy sa často označuje ako specialty coffee, zatiaľ čo nižšie triedy sa používajú v zmesiach alebo sa predávajú ako komoditná káva. Klasifikácia je zvyčajne vykonávaná vyškolenými odborníkmi, ktorí majú veľký zmysel pre detail a dokážu presne identifikovať chyby alebo nezrovnalosti. 

Na obaloch káv si v dnešnej dobe môžeme všimnúť označenie v podobe písmen alebo názvov, častokrát podľa pôvodu krajiny jednotlivých káv. Ak sú zrná najväčšie, dostanú označenie AA, zrná s veľkosťou o stupeň nižšou majú označenie AB. Zrná môžu byť označené aj číslami, ktoré vyjadrujú ich veľkosť v milimetroch. Proces triedenia kávových zŕn je vykonávaný pomocou stroja, ktorý zachytáva jednotlivé kávové zrná podľa veľkosti do sita s roznymi velkostami otvorov.

Výberové kávy majú hodnotenie ťažšie a prísnejšie, než bežné komoditné kávy. Takéto kávy sú označené SG (Speciality Grade) a musia spĺňať prísne požiadavky a normy podľa  SCAA (Specialty Coffee Association of America).

Záver

Keď budete najbližšie popíjať svoju obľúbenú šálku kávy, spomeňte si, aký náročný proces sa ukrýva za tým malým kávovým zrnkom, z ktorého bola pripravená. Preto, aj počas náročného a uponáhľaného dňa na chvíľu spomaľte a vychutnajte  si kávu tak, ako ju máte najradšej.



Zo sveta kávy

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Vianoce nám klepu na dvere a s nimi prichádza čas radosti, lásky a, samozrejme, darčekov. Nech už patríte medzi kávových nadšencov, gurmánov, alebo milovníkov objavovania nových chuťových...

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Orechové krémy sa stali v posledným rokoch obľúbenou pochúťkou všetkých čo vyznávajú zdravý životný štýl.

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Dva veľké symboly Made in Italy štýlu sa spojili za účelom oslavy tradičného talianskeho kávového rituálu. 

Festivalové Leto Cafepoint 

Festivalové Leto Cafepoint 

Zo sveta kávy

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Vianoce nám klepu na dvere a s nimi prichádza čas radosti, lásky a, samozrejme, darčekov. Nech už patríte medzi kávových nadšencov, gurmánov, alebo milovníkov objavovania nových chuťových...

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Orechové krémy sa stali v posledným rokoch obľúbenou pochúťkou všetkých čo vyznávajú zdravý životný štýl.

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Dva veľké symboly Made in Italy štýlu sa spojili za účelom oslavy tradičného talianskeho kávového rituálu. 

Festivalové Leto Cafepoint 

Festivalové Leto Cafepoint