Aj medzi Single Origin – prémiovými odrodovými kávami – možno nájsť niekoľko takých, ktoré sú vďaka svojej výnimočnej kvalite, exotickému pôvodu, obmedzenému množstvu alebo netradičnému spôsobu spracovania považované kávovými odborníkmi za ozajstné exkluzívne rarity.
Práve takéto kávy sme v Cafepointe zaradili pod značku Cafepoint Exclusive Collection. Pod touto značkou u nás vždy nájdete kávy, ktoré sa vyznačujú nielen svojou kvalitou, ale aj jedinečnosťou a samozrejme, aj limitovaným množstvom. Tieto kávy nie sú pestované na obrovských plantážach, ale častokrát na malých chránených miestach, ktoré sú jedinečné vďaka svojej polohe špecifickému podnebiu, ktoré dodáva kávovým zrnám unikátnu chuť a exkluzívny zážitok vo vašej šálke. Pre produkty Exclusive Collection používame vždy len starostlivo vyberané zrná najvyššej kvality, ktoré následne pražíme tak, aby sa zachovala ich jedinečná chuť. Naše prísne kritéria niekedy môžu spôsobiť, že v niektorom období nemáme v našej ponuke všetky obľúbené produkty. Ak nebola úroda dostatočne kvalitná jednoducho kávu nenakúpime. Aj do budúcnosti vám chceme zaručiť, že Exclusive Collection vám vždy prinesie mimoriadny zážitok.
Cafepoint Jamaica Blue Mountain
Káva Cafepoint Jamaica Blue Mountain, rastie na veľmi malom priestore v horách východnej Jamajky so stálymi teplotami a s pôdou bohatou na minerály. Táto odroda kávy je skutočná rarita, a preto je kontrolované či naozaj je pestovaná iba v ohraničenom území, tak, aby autentickosť bola zachovaná. Kávové bobule Jamaica Blue Mountain dozrievajú neskôr, ako sme zvyknutí pri iných odrodách, vďaka tomuto procesu káva získa bohatšiu chuť. Zber, ako je možno čakať je ručný aj v dnešnej dobe, po zbere kávových bobúľ nasleduje sušenie na plátne na špeciálnych stoloch, umiestnených v tieni. Káva z Jamajky je považovaná za národný poklad, a preto aj jej export prebieha v špeciálnych zapečatených sudoch, ktoré sú prepravované výhradne letecky, aby káva na mori nenasiakla soľou.
Cafepoint Jamaica Blue Mountain sa v šálke vyznačuje sviežou, až iskrivou arómou, výnimočne vyváženými chuťami s veľmi nízkou aciditou a takmer nebadateľnou horkosťou. V závere môžete cítiť tóny sušených bylín, sviežich kvetov a niekedy aj jemne nasládlu chuť orieškov. Vďaka mimoriadne plnému telu budete cítiť chuť tejto kvalitnej kávy ešte dlho po jej prehltnutí.
V našej ponuke nájdete aj dnes veľmi populárnu cibetkovú kávu, ktorá je prezývaná, aj Kopi Luwak a patrí medzi najuznávanejšie prémiové kávy. Na jej výrobu sa používajú kávové zrná z čerešní, ktoré prešli tráviacim traktom mačkovitej šelmičky cibetky. Tá má svoje prirodzené prostredie na ostrovoch Indonézie. Mnohí tak hovoria, že je to len káva, ktorú už predtým niekto “zožral”. V skutočnosti však cibetky sú vo voľnej prírode veľmi prieberčivé takže zjedia len skutočne plne dozreté kávové čerešne a tým aj kávové zrná majú tú správnu zrelosť a vlastnosti. Zároveň pri prechode tráviacim traktom získavajú jedinečné vlastnosti, ktoré sa prejavia vo výslednej chuti kávy.
Ak si doprajete šálku kávy našej Cafepoint Kopi Luwak tak vás príjemne prekvapí svojou charakteristickou prenikavou vôňou, solídnou krémou orieškovo–hnedej farby a takmer nebadateľnou aciditou. Veľmi jemná horkosť a plné zamatové, až likérové telo dopĺňajú delikátne tóny čokolády a karamelu.
Kto by to bol povedal, že ja na samotnom vrchu Mount Everest nájdeme plantáž s kávovníkom a, že chuť tejto kávy bude patriť medzi tie najjedinečnejšie, ktoré si môžeme dopriať. Cafepoint Nepal Mount Everest rastie v regióne zvanom Nuwakot, kde produkcia kávy sa zvyšuje rok od roku viac no medzi prémiové kávy patria iba odrody Caturra, ktoré môžeme nájsť na severe krajiny, kde je pestovaná v tieni a v nadmorskej výške až 700 metrov, vďaka čomu dozrieva dlhšiu dobu, ako iné bobule a chuť je následne plná a silná. Pestovanie kávy v Nepále nie je žiadna novinka, káva sa tu pestovala už mnoho desaťročí dozadu, ale žiaľ množstvo kávových plantáži zničili choroby a boli nahradené plantážami, kde sa dodnes pestuje čajovník.
Káva z Mount Everestu je zbieraná každý rok v čase od januára až do neskorého apríla kedy je ručne zbieraná a následne sušená na slnku. Ak ste sledovali našu kávovú univerzitu určite si pamätáte, že suchý zber je veľmi náročný a je potrebné venovať dostatočnú pozornosť celému procesu, aby bolo zabránené možnej plesni a samotnému porušeniu kávových bobúľ. Ak sa rozhodnete dopriať si kávu Cafepoint Nepal Mount Everest budete cítiť jemnú chuť so stredne silným telom, ktoré dopĺňa dokonale svetlohnedá kréma.
Cafepoint Yemen Mocha Sanani
Poslednou exkluzívnou kávou z našej kolekcie Cafepoint Exclusive Collection je špecialita priamo z Yemenu z oblasti nazývanej Mocha Sanani, ktorá sa vyznačuje svojou výraznou štipľavou a vínovou chuťou. Kvôli nestabilite v krajine je jemenská káva naozaj vzácna a častokrát je ju ťažké získať a priniesť na svetový trh. Drsná krajina Jemenu a suché pohoria predstavujú pre pestovateľov skutočnú výzvu, s ktorou sa poposalovi vďaka špecializovaným zavlažovacím terasám s opornými múrmi z kamenného muriva jedinečný súbor výziev, ktorí využívajú špecializované zavlažované terasy s opornými múrmi z kamenného muriva (niektoré sa datujú pred 2 000 rokmi) v mimoriadnom, fantastickom a nekonvenčnom prevedení starého sveta, ktoré doslova lipne na okrajoch strmých bral v nadmorských výškach od 900 do 2700 metrov!
Je prekvapujúce, že moderná výroba sa od týchto základov založených pred takmer 600 rokmi zmenila len veľmi málo; terasy nie sú schopné udržať rastovú expanziu alebo intenzívnejšie obrábanie z dôvodu obmedzení týkajúcich sa vody a priestoru. Táto unikátna terasovitá pôda zostáva bohatá na prírodné hnojivá a udržuje rovnováhu so všeobecne staršími jemenskými kávovými stromami, ktoré produkujú menej čerešní, ale zato sú bobule oveľa bohatšie na cukor. Chuť kávy Cafepoint Yemen Mocha Sanani je známa obzvlášť svojou živosťou a plynulým prechodom tónov. Prevažuje hlavne chuť orieškov, kardamónu, škorice a jabĺčka s jemným náznakom tabaku a sladkého korenia.