Obchodníci, ktorí nakupujú surovú kávu priamo na plantážach od pestovateľov alebo z veľkoskladov, sledujú pri kúpe niektoré jej vlastnosti, ktoré môžu ovplyvniť jej kvalitu po upražení.
- Kupujú kávové zrná, ktoré sú približne rovnakej veľkosti, tvaru a farby. Pri pražení sa menšie zrnká môžu upražiť inak ako väčšie, čo ovplyvní výslednu chuť kávy.
- Kontrolujú, či dodávateľ skladuje kávu roztriedenú podľa pôvodu a druhu.
- Pozorne sledujú farbu kávových zrniek. Ak je matná a bez lesku je možné, že káva bola zle usušená. Káva, ktorá sa sušila mechanicky a rýchlo môže byť poškodená. Je dobré ak sa káva suší najprv na otvoreno priestore a až neskôr v mechanickej sušičke. Tak sa usuší najprv obal zrna a až neskôr vnútro.
- Preveria u producenta, či kávu spracoval hneď po zbere. Akú fermentáciu používa, či separuje kávove bobule podľa hustoty, ako odstraňje dužinu.
- Ak sú kávové zrná pokryté striebornou šupkou môžu byť poškodené a výsledná káva môže byť kyslá.
- Ak sú kávové zrná na okrajoch biele môže to znamenať, že neboli dostatočne vysušené, zoxidovali alebo boli znečistené vodou.
- Pri kúpe surovej zelenej kávy skontrolujú jej vôňu vycibreným čuchom. Odhalia tak fermentačné poškodenie.
- A samozrejme presýpajú kávové zrnká medzi prstami. Ak sú krehké, pravdepodobne boli vysušené až príliš. Ak su vláčne asi neboli vysušené dostatočne a môžu čoskoro začať hniť.
Cafepoint.sk