Naša Cafepoint University pomaly, ale isto končí a zatvorí svoje brány, no ešte stále nás čaká niekoľko posledných lekcií, medzi ktoré patrí aj dnešná lekcia o spôsoboch prípravy kávy. Pripraviť si dobrú kávu v dnešnej dobe môžeme veľa spôsobmi od tých bežných až po tie menej tradičné. Vzhľadom na to sme rozdeli túto tému na dve časti.
V dnešnej lekcii sa pozrieme na jedny z najstarších príprav ako príprava kávy v tureckej džezve, prípravy pomocou lúhovania, ale aj na alternatívne spôsoby prípravy, ktoré za posledné roky naberajú na popularite, bleskovou rýchlosťou, dokážete si už teraz tipnúť, o ktoré ide?
Prípravy kávy varom
Káva sa varom pripravuje už po stáročia, je to najjednoduchší spôsob, ktorý môžeme využiť na prípravu. Najzákladnejší spôsob je variť akokoľvek pomletú kávu vo vode na ohni či na sporáku a výsledný nápoj nechať odstáť. Tento primitívny spôsob prípravy už dávno zdokonalili v orientálnom Turecku.
Príprava v kávy džezve.
Príprava kávy džezve patri skutočne k najstarším spôsobom prípravy kávy, ktorý sa aj dnes teší veľkej obľube v arabských krajinách, najmä v Turecku, no posledné roky popularita tohto spôsobu kávy narastá, aj na západe. Práve toto je ten skutočný “Turek”.
Džezva sa vyrába z rôznych kovov, ktoré sú zdobené a ešte aj v dnešnej dobe nájdeme tradične vyrábané džezvy z medi a s pocínovaným povrchom vo vnútri.
Pre prípravu kávy v tureckej džezve je potrebná zomletá káva na, čo najjemnejšie ideálne do podoby akéhosi kávového púdru. Na začiatok sa džezva položí na zdroj tepla ideálne plynový sporák a pridá sa do nej približne 20 ml vody, cukor a koreniny podľa preferencii, počas tohto procesu vznikne karamel, do ktorého sa pridá jemne mletá káva s vodou do 2/3 džezvy, následne vzniká počas varenia pena, ktorá je odobratá do šálok v malom množstve a opäť je káva privedená k varu tento postup sa opakuje až dvakrát. Po treťom uvarení je káva nechaná približne tridsať sekúnd v kľude a následne je podávaná.
Príprava kávy v tureckej džezve vyzerá na prvý pohľad jednoducho no, náročnosť sa môže líšiť podľa množstva pridanej kávy alebo korenia, ako napríklad škorica, chilli či dokonca indický kardamon.
Čas prípravy: 3-4 minúty na jednu šálku.
Potrebná káva: Najjemnejšie mletie, aké môžete získať.
Obtiažnosť: Ak je dodržaný správny postup, nie je to náročný proces.
Výsledok: Veľmi aromatická a korenistá. Ak máte radi silnú čiernu kávu, budete zbožňovať tureckú kávu.
Výhody:
Rýchly a ľahký spôsob
Jedinečná, výrazná chuť a aróma
Vyžaduje sa minimálne vybavenie
Nevýhody:
Kávu veľmi ľahko prevaríte a spálite
Je možné použiť iba priamy oheň
Prípravy kávy lúhovaním
Príprava kávy lúhovaním je tu dlhé roky, veď kto by nepoznal klasického “Turka”, no dnes už poznáme viacero spôsobov, ktoré sú síce časovo náročnejšie, ale vďaka nim získame jedinečnú čistú chuť, ako napríklad pri Cold Brew.
Zalievaná káva - slovenský “Turek”
Zalievaná káva alebo ľudovo povedané “turek” má v našich končinách dlhú tradíciou a ani dnes na tento spôsob prípravy kávy veľa ľudí nedá dopustiť. Prípravu nie je potrebné opisovať keďže je veľmi jednoduchá a dobre známa väčšine z nás. Každý si svoju zalievanú kávu pripravuje podľa svojich preferencií a zvyku, jednoducho neexistuje zaručený spôsob prípravy.
Čas prípravy: Približne päť minút.
Potrebná káva: Jemne mletá káva.
Obtiažnosť: Proces je veľmi jednoduchý.
Výsledok: Chuť záleži od dávky kávy a kvality.
Výhody:
Rýchly a ľahký spôsob
Nevýhody:
Kvalita nemusí byť vždy najlepšia
French Press
Okrem zalievanej kávy poznáme aj sofistikovanejší spôsob prípravy, ktorý sa volá French Press. Pri tomto spôsobe lúhovania kávy sa v závere zbavíme kávovej usadeniny a zvyškov kávových zŕn, ktoré môžu byť nepríjemné. Príprava je aj tu veľmi jednoduchá. Do French press nádoby sa nasype nahrubo zomletá káva a zaleje sa horúcou vodou. V momente, keď na jej hladine vznikne hustá vrstva podobná creme, asi po 3-4 minútach, začneme káva stláčať pomocou špeciálneho filtra smerom nadol.
Čas prípravy: Nie je to najrýchlejší spôsob ale ani najpomalší, čas prípravy je približne 10 minút.
Potrebná káva: Na French Press jednoznačne potrebujete kávu mletú na hrubo.
Obtiažnosť: Spraviť si French Press je jednoduché, no urobiť dokonalé je trošku ťažšie, jedine čo je potrebné je postupovať podľa inštrukcii.
Výsledok: Jedinečná, aromatická káva, ktorá je plná chutí.
Výhody:
- Výrazná a jedinečná chuť
- Jednoduché použitie
- Schopnosť pripraviť veľký objem bez nutnosti opakovania postupu
Nevýhody:
Chuť nemusí vyhovovať všetkým
Vacuum Pot
Príprava kávy pomocou Vacuum Pot môžeme poznať aj pod názvom “sifón”, je to jedinečný spôsob prípravy kávy, ktorý kombinuje varenie a lúhovanie, vďaka ktorému dokážete pripraviť výbornú šálku kávy. Samotný proces aj zariadenie pripomínajú experimenty v chemickom laboratóriu.
Vacuum Pot je tvorený dvoma sklenenými nádobami, ktoré sú spojené trubicou s filtrom. V spodnej nádobe sa zohrieva voda, ktorý mení svoje skupenstvo z kvapaliny na paru. Tá vzlína cez trubicu a filter do vrchnej nádoby. V nej dochádza k premiešaniu pary s jemne namletou kávou. Po ochladení sa para mení späť na kvapalinu, v spodnej nádobe sa vytvorí vákuum, ktoré "vcucne" všetku tekutinu späť do spodnej nádoby. Všetok kal a kávové nečistoty sú, teda bezpečne zamknuté nad filtrom, čistá káva je pripravená na servírovanie v spodnej nádobke. Vytvoriť však dobrú kávu pomocou Vacuum Pot nie je vôbec jednoduché a vyžaduje si zručnosť a presne dodržanie postupu pre požadovaný výsledok. To je aj jeden z dôvodov, prečo tento spôsob prípravy nie je tak rozšírený ako ostatné. Vacuum Pot je určený predovšetkým pre tých, ktorí radi experimentujú a chcú si vychutnať jedinečnú kávu
Čas prípravy: Približne desať minút.
Potrebná káva: Ideálne stredne mletá káva, podobná ako pre Chemex.
Obtiažnosť: Je potrebné dodržať presný postup, samozrejme čistenie potu, nie je najpríjemnejšia činnosť.
Výsledok: Veľmi bohatá a čistá chuť.
Výhody:
- Jedinečný spôsob prípravy.
Nevýhody:
- Zložitá príprava.
Prípravy kávy filtrovaním alebo prekvapkávaním
Ďalší spôsob prípravy kávy, na ktorý sa dnes pozrieme je spôsob, ktorý zažíva posledné roky veľký ošiaľ a je to filtrovaná káva. Dnes tento spôsob nájdeme aj v tých najlepších kaviarňach po celom svete, kde vám okrem bežného espressa pripravia, aj filtrovanú kávu.
Proces filtrovania kávy prebieha opačne, ako pri štandartných spôsoboch, pri extrakcii nie je využitý tlak, ale naopak, všetko čaro tohto spôsobu je v prirodzenom luhovaní vo vode. Káva je vo výsledku prefiltrovaná a neobsahuje žiadne zvyšky a usadeniny.
Filtrovaná káva sa stala svätým grálom všetkých moderných milovníkov kávy, ktorí si radi vychutnajú svetlo praženú kávu.
Filtrovaná káva na rozdiel od espressa nie je až taká veda a pripraviť si dobrú filtrovanú kávu zvládne takmer každý bez potreby investovania do drahého stroja a techniky.
Hario V-60
Ak milujete veľký objem kávy tak potom filtrovaný spôsob si zamilujete, na prípravu dobrej filtrovanej kávy budete potrebovať obľúbený Hario V-60 a správne namletú čerstvú kávu ideálne tesne pred začatím prípravy, správnu hrubosť mletia spoznáte podľa času extrakcie, ktorý by nemal trvať dlhšie ako 3 minúty.
Čas prípravy: Približne päť minút.
Potrebná káva: Ideálne stredne mletá káva.
Obtiažnosť: Proces je veľmi jednoduchý, dôležité je dať pozor na chyby pri zalievaní.
Výsledok: Očakávajte bohatú chuť bez známok horkosti.
Výhody:
- Rýchly a kvalitný spôsob
- Ľahká údržba
- Cenovo dostupný spôsob
Nevýhody:
- Menej intenzívna chuť
Iné alternatívy prípravy filtrovanej kávy
Chemex
Okrem spôsobu opísaného vyššie poznáme prípravu filtrovanej kávy pomocou Chemex-u, nádoby, ktorá svojim vzhľadom nápadne pripomína presýpacie hodiny alebo vázu na kvety. Príprava takej to kávy prebieha procesom, počas ktorého zalievame kávu, umiestnenú vo filtri pomalými krúživými pohybmi, čím docielime lepšiu extrakciu chutí.
Čas prípravy: Približne tri minúty.
Potrebná káva: Ideálne stredne mletá káva.
Obtiažnosť: Príprava kávy pomocou Chemex-u patrí k náročnejším.
Výsledok: Šálka s bohatou chuťou ako pri French Press ale bez usadenín.
Výhody:
- Možnosť príprav až 4 kávy
- Veľmi bohatá a aromatická káva
Nevýhody:
- Náročná príprava
Cold Brew
Zdá sa, že v dnešnej dobe, hlavne v lete všetci hovoria o káve Cold Brew, ktorú najviac dostali do podvedomia komerčné fast-foodové kaviarne.
Skutočným rozdielom tejto metódy varenia je teplota vody, v ktorej prebieha extrakcia kávy. Zatiaľ, čo bežné kávové metódy používajú na rýchle extrahovanie vlastností kávy teploty blízke varu, Cold Brewing vymieňa teplotu za čas, keďže tento spôsob prípravy môže trvať od 4 do 24 hodín. Cold Brew sa pripravuje za studena kedy sa mletá káva namočí do vody pri izbovej teplote alebo do studenej vody a potom je nechaná sa usadiť a lúhovať ako čaj celé hodiny, alebo dokonca dni. Následne je precedená a výsledkom je očakávané Cold Brew.
Čas prípravy: 10-24 hodín. Trpezlivosť je kľúč k úspechu.
Potrebná káva: Mletie podobné k piesku.
Obtiažnosť: Stačí správne zomlieť a nastaviť požadovanú teplotu drippera.
Výsledok: Silná a intenzívna chuť, bez známok horkosti.
Výhody:
- Jedinečná chuť bez horkosti
- Veľký objem, ktorý je možné odložiť do chladničky
Nevýhody:
- Zdĺhavý proces
Výhody | Nevýhody |
|
|
Dnešná časť našej lekcie je na konci v dalšej časti sa môžete tešiť na prípravy kávy tlakom a dôležitosť správneho mletia kávy ale aj na ikonické koťogo.