Cafepoint University - Spôsoby prípravy kávy:Časť 2

Cafepoint University - Spôsoby prípravy kávy:Časť 2

V prvej časti našej poslednej lekcie sme si stručne popísali najstaršie a jednoduchšie spôsoby prípravy kávy varom, lúhovaním a filtrovaním. V druhej časti sa bližšie pozrieme na rôzne možnosti prípravy kávy využitím tlaku.

  

Prípravy kávy tlakom

Prvé, čo nám pri tlakom pripravovanej káve napadne, je šálka klasického espressa s bohatou krémovou penou na povrchu, ktorá sa v priebehu pár sekúnd naplní z lesklého prístroja. V skutočnosti je tento princíp využívaný pri viacerých spôsoboch prípravy. Všetky  majú spoločnú rýchlu extrakciu a výslednú intenzívnu chuť a v porovnaní s inými metódami  aj hustejšiu konzistenciu. Postupne si predstavíme jednotlivé spôsoby, od tých menej finančne náročných a jednoduchších až po tie, ktoré vyžadujú kvalitné a nákladné prístroje.

 

Moka kávovar

Máte radi silnú a intenzívnu kávu v malej šálke a nechcete investovať stovky eur do drahého prístroja? Chcete si ju vychutnávať kdekoľvek? Najlepšou voľbou je v takom prípade jednoduchý a dostupný moka kávovar. V našich končinách je známy aj ako „koťogo“. Názov je odvodený od zvuku, ktorý vzniká pri príprave tejto kávy.

ZqecwlDYdaAU6sXb7zIigH643n6FoagW3v4dstahB89dthWKPqYWXxDAD9XIpSOb1VTaNxEwCradJBBJNx5G8iD_k-YAMOXrq6IrQ-5pSNQPMYYBzpTF8pmYwfyQSHwFuxL2Hxuw

Napriek tomu, že s Talianskom sa nám spájajú espresso prístroje, takmer vo všetkých talianskych domácnostiach nájdete práve moka kávovar. Tento jednoduchý prístroj vytvoril v roku 1933 taliansky vynálezca Alfonso Bialetti a po druhej svetovej vojne sa rozšíril do celej Európy a neskôr aj do ďalších častí sveta.

HH-FnQFaJHo_CiBofPYVNrI-0-oQth61wjyk7R-_ll6SP8fnBTW7oJ3qeyGdkp6LP_k_chstYYHqjsYnXtM5X13VRPRHHfm-wlKm3Pk0rxpfSdhfdGCChfX3fg4znPMziBFny78N

Kúzlo prístroja je ukryté v spôsobe, akým sa káva extrahuje v jeho troch častiach. V spodnej komore sa voda privedie do varu a vzniknutá para vytvára tlak, ktorý pretlačí horúcu vodu cez namletú kávu v druhej časti do hornej komory prístroja.

alsI9ZjeFdQbtswicXnNxrmKzj5-bigaBq9ZRglsOALLh-38dH5aFXfzifYwYCRBgGx3VHlH_tbPpt9m46pITN2HjMbBquQYK9Eaughnz39teNA9KvsiCCY-Q0byIObflW3QhQJ_

Ak je všetko pripravené správne, výsledný nápoj sa približuje k chuti klasického espressa s trochu väčšou horkosťou.

Objavte širokú ponuku moka kávovarov. 

Čas prípravy: Od momentu, kedy začne vrieť voda by káva mala byť hotová za menej než päť minút.

Potrebné mletie: Správne namletie je zásadné pre kvalitu výsledku. Káva by mala byť namletá trochu hrubšie než na klasické espresso a trochu jemnejšie než na filtrovanú kávu.

Obtiažnosť: Štandardná príprava moka kávy je pomerne jednoduchá. Ak chcete dosiahnuť ten najlepší výsledok, je to už o niečo náročnejšie. Ako postupovať, si povieme v samostatnom článku neskôr. 

Výsledok: Nie je to úplne espresso, ale veľmi sa k nemu približuje. Káva v šálke by mala byť tmavá a intenzívna, no oproti espressu o niečo horkejšia.

 

Výhody

Nevýhody

  • Nízke náklady na moka kávovar

  • Rýchla príprava

  • Ľahko prenosný a použiteľný kdekoľvek, kde je zdroj tepla

  • Intenzívna káva

  • Možnosť pripravit viac šálok naraz



  • Pre milovníkov espressa môže pripomínať espresso z čias socializmu

  • Existuje riziko nedostatočnej alebo naopak prílišnej extrakcie s vodou, alebo prepálenou chuťou

 

AeroPress

AeroPress je mimoriadne obľúbená metóda najmä medzi kávovými cestovateľmi. Hoci tento nástroj skôr pripomína laboratórne vybavenie, v skutočnosti dokážete s minimálnou námahou kdekoľvek pripraviť kávu, ktorú niektorí považujú za tú úplne najlepšiu.

ykec9Gim9ziCTtDWEBTkI7utiQYjF4zWjpCcHRKQlUzc8EjyPgW5MGBDjo_83eEnMrXQoVN_kSPYd2ORm_keM5y_-VI501Z9Wei_-9ipcICywr9Ao-Y05ihJX5IhSy577TMC-gUN

Zariadenie pozostáva z troch jednoduchých častí, dvoch valcov a jedného viečka s papierovým filtrom. Káva nasypeme do jedného z valcov, zalejeme horúcou vodou, zamiešame a uzatvoríme viečkom s filtrom. Následne celú zostavu otočíme, položíme priamo na šálku alebo nádobu a stláčaním vrchného piestu vytvoríme tlak, ktorý prefiltruje kávu cez filter do šálky. Pri použití správne zomletej kávy a dodržaní postupu dostaneme prekvapivo kvalitný nápoj.

Objavte širokú ponuku kávovar pre AeroPress. 

NIuwMomYzuqdmF0gCm4KvB_l0wcu7kKTGB_ze6bTVYL2KGDkY61KS_uOUUW7pRG4QqksGr7JPFID7qDR-a0PWpFX5uqv6ICFLooDQZXDsi-xVlMyZ1YfVQIdsHbOUDM2adzmzWYn

Čas prípravy: Od momentu, kedy dosiahne voda správnu teplotu, môžete mať kávu hotovú za 60 sekúnd! 

Potrebné mletie: Jednou z ďalších výhod aeropressu je, že môžete použiť také mletie, aké chcete. Výsledkom bude stále dobrý nápoj, ale bude mať rôzne chute a vlastnosti. 

Obtiažnosť: Príprava kávy týmto spôsobom je naozaj veľmi jednoduchá a zvládne ju úplne každý hneď na prvýkrát. V prípade aeropressu je okrem prípravy mimoriadne jednoduché aj jeho čistenie. 

Výsledok: Týmto spôsobom prípravy dostanete čistú a bohatú chuť kávy s krásnou farbou. 

 

Výhody

Nevýhody

  • Mimoriadne dobre prenosné zariadenie

  • Rýchla príprava

  • Možnosť experimentovania s použitou kávou aj spôsobom prípravy

  • Intenzívna čistá káva

  • Pre ekologicky orientovaných zákazníkov je nevýhodou odpad v podobe papierového filtra

  • Možnosť prípravy maximálne dvoch šálok na jedenkrát

 

 

Espresso kávovary

Pákový kávovar

Aj tento spôsob prípravy vymysleli Taliani. Oficiálne sa vynález prístroja, ktorý tlakom pary pretlačí horúcu vodu cez pomletú kávu prisudzuje talianovi Angelovi Moriondovi z Turína, ktorý si ho nechal patentovať v roku 1884. Výslednej káve Taliani hovoria espresso, keďže jej príprava je rýchla a káva by sa nikdy nemala extrahovať dlhšie ako 30 sekúnd. Najlepšie ju vedia pripraviť samozrejme v kaviarni, ale kávovar na rovnakom princípe môžete kúpiť aj do vlastnej kuchyne.

2oXSF3LIXa8NSWh437aE0wtGdYhLx77oxL-VGa0wDPz5vO2pui6ecp57IBNorce0uyqebi0skGjDPcJlltOwYEI_XB4ldxwX7QtNlmc02jebmdv28Vb6Z9xed-CsVbff3BDCeMhU

Domáci prístroj je vlastne zmenšenou napodobeninou profesionálnych kaviarenských prístrojov. Okrem vnútorných komponentov ako bojler, čerpadlo, zásobník na vodu, má páku, v ktorej je špeciálne sitko. Do sitka sa dáva čerstvá, jemne mletá káva, ktorú treba utlačiť a pevne zavrieť do tzv. hlavice kávovaru. Kávu potom pripravíme stlačením tlačidla. Ak si však chceme takto pripravovať kvalitnú kávu, je treba dokúpiť si mlynček a ďalšie baristické príslušenstvo a nezanedbávať pravidelnú údržbu.

Objavte širokú ponuku pákových kávovarov. 

Us-XtGsxbochj0humLrSIkHueFLbz3FjUTfTXoIgkJjy9moK1tOZT54OQIIezV9_6xjws1m5XjcMTaF_lnRrffOdjVFj5RSlbdcwQpYFavhErNZquty5vCHaPGd-YUyhYhiYzjuu

Pákový kávovar je určený pre kávových nadšencov, ktorí majú radi každodenný kávový rituál a neponáhľajú sa. K najväčším výhodám tohto kávovaru patrí nepochybne kávový rituál a atmosféra, ktorú takáto príprava kávy ponúka.

Čas prípravy: Komerčné kávovary potrebujú na zahriatie a natlakovanie od 15 do 30 minút. Domácim kávovarom obvykle stačí 5 minút. Po zahriatí prístroja je už príprava „espressa“ rýchla a trvá menej než minútu. 

Potrebné mletie: Zomletie kávy je pre tento spôsob prípravy to najdôležitejšie. Ak nie ste kávový gurmán, ktorý vyžaduje správnu výšku krémy a ďalšie špecifické vlastnosti espressa, stačí vám jemné konzistentné zomletie. Ak ste amatérskym, alebo aj profesionálnym baristom, musíte sa s hrúbkou mletia „pohrať“ pri každej káve inak. Podstatné je, že vo výsledku máte dostať intenzivnu a krémovú kávu, ktorá natečie v priebehu 22 až 26 sekúnd.

Obtiažnosť: Náročnosť prípravy je závislá na prístroji, ktorý použijete. Pákové prístroje vyžadujú väčšiu zručnosť, ale nie je to žiadna veda. Dôležité je kávu správne namlieť, správne a rovnomerne utlačiť do sitka páky a páku správne upevniť do hlavy kávovaru. 

Výsledok: Pri dodržaní správneho postupu dostaneme šálku espressa, silnej voňavej kávy s intenzívnou chuťou a charakteristickou tmavou farbou s vrstvou krémovej peny na povrchu. Espresso je ideálnym základom pre všetky ďalšie obľúbené kávové nápoje. 

 

Výhody

Nevýhody

  • Rýchla príprava (po zahriatí prístroja)

  • Najintenzívnejší výsledný nápoj z bohatou chuťou a obsahom kofeínu

  • Bohatý výber zariadení v rôznych cenových kategóriách 

  • Zlá prenosnosť prístroja a jeho použitie na cestách

  • Lacnejšie stroje majú neisté kvalitatívne výsledky

  • Náročnosť na potrebnú údržbu

  • Zaberajú relatívne veľa miesta na kuchynskej linke

 

tPaMDLsQdRGqX7mhuMsGiLF22hHT0KCPKFuBLZrn-ug1jLhgveA6QA8r70OWCbB8JJSMVgPuqzHp03Uv2R7qry0bdL80rXkA07v04CneaPaT5i-MeZDZPB6qs2-YHZiaLo_iUdOH

Automatický kávovar

V Taliansku mu hovoria superautomatica, no takmer v žiadnej kuchyni ho nenájdeme. Naopak, v celej Európe mimoriadne obľúbený a každou sezónou modernejší a krajší plnoautomatický kávovar si nachádza miesto aj v slovenských domácnostiach.

PcOxSiEFnSAL8JNHwKE_XCGLJWLRtDIy_GaWFQg_bECpsmG-8EamaxOj1KjcPjeyuG9CzfvDNxIy61t4vlqT8iSXVN-G48Ot2MrF6VtphNzUoYHLDJu7ZLwc088isCocLWvOSdgG

Automatický kávovar má okrem obligátnych komponentov (bojler na ohrievanie vody, čerpadlo a centrálna jednotka na prípravu kávy) vstavaný vlastný mlynček a často aj špeciálnu technológiu na prípravu mliečnych nápojov. Príprava kávy alebo cappuccina je potom záležitosťou jediného stlačenia tlačidla. Stačí nasypať do zásobníka zrnkovú kávu, pripojiť nádobu s mliekom, zvoliť typ nápoja. Ak si chcete zaobstarať takýto prístroj, musíte rátať s väčšími rozmermi a vyššou nákupnou cenou. Dôležité je vybrať si ten správny typ kávovaru, ktorý naplní vaše očakávania.

ltTk3XD_b8ubTk--LNF85i4hDUkuVbPFWGXquCJFv7dDC-GOS6WvDLXV2ZzERVTEPDJ6_TQVTVwQQSCLUvBu7FZVBgaK8T_l4AEBO_-wm6JrZuZCprBVnXzgmnDhFshzbeC32_by

Objavte širokú ponuku automatických kávovarov, prémiovej kvality.

Takýto kávovar je vhodný pre ľudí, ktorí majú radi predovšetkým kávové nápoje typu cappuccino alebo caffé latte, vyžadujú jednoduchú prípravu nápojov a v neposlednom rade sú ochotní zaplatiť vyššiu nákupnú cenu. Odmenou za to bude čerstvá káva, jednoduchá prevádzka, rýchla príprava aj mliečnych nápojov a vôňa čerstvo zomletej kávy.

Čas prípravy: Domáce automatické kávovary potrebujú obvykle menej než 2–3 minúty na zahriatie a úvodné prepláchnutie. Následná príprava kávy vrátane zomletia je otázkou menej než 60 sekúnd. 

Potrebné mletie: Správne namletie je aj tu zásadné pre kvalitu výsledku. Káva by mala byť zomletá na jemno tak, aby výsledné espresso malo všetky požadované vlastnosti. Mlynček je v týchto prístrojoch možné nastavovať v niekoľkých úrovniach mletia. 

Obtiažnosť: Príprava kávy v automatických kávovaroch je tá najjednoduchšia možná. Štandardná príprava moka kávy je pomerne jednoduchá. Ak chcete dosiahnuť ten najlepší výsledok, je to už o niečo náročnejšie. Ako postupovať, si povieme v samostatnom článku neskôr. 

Výsledok: Kvalita nápoja závisí jednak na kvalite použitého prístroja a jeho nastavení.  Výsledné espresso by malo byť, rovnako ako pri pákovom prístroji, silnej vône s intenzívnou chuťou a charakteristickou tmavou farbou s vrstvou krémovej peny na povrchu. Vďaka rozšíreným funkciám môžete rovno získať skvelé cappuccino alebo inú formu kávového nápoja. 

 

Výhody

Nevýhody

  • Rýchla príprava (po zahriatí prístroja)

  • Super jednoduchá príprava stlačením jedného, alebo niekoľkých gombíkov

  • Najintenzívnejší výsledný nápoj z bohatou chuťou a obsahom kofeínu

  • Možnosť vytvorenie viacerých druhov kávových nápojov 

  • Minimálna prenosnosť prístroja

  • Najväčšia priestorová náročnosť

  • Nutnosť pravidelnej údržby

  • V závislosti na type prístroja limitované možnosti prispôsobenia si výsledného nápoja

  • Relatívne vysoká cena prístroja

 

Kapsulové prístroje a pody

Ide o často neprávom podceňovaný, no v skutočnosti veľmi kvalitný a v Taliansku i Európe stále obľúbenejší kávovar pre domácnosti. Kapsulový systém bol vymyslený samotnými Talianmi, ktorí chceli piť kvalitné espresso nielen v kaviarni, ale aj doma. Keďže vedeli, že pripraviť si kvalitné espresso vyžaduje nielen čas, ale aj baristické zručnosti, vynašli stroj, ktorý to urobí za nich. 

Kapsulový kávovar pracuje na podobnom princípe, ako kaviarenský stroj, do hlavice kávovaru sa však nedáva káva v páke, ale špeciálna poduška s kávou alebo kávová kapsula. V každej kapsuli je pomletá a medzi dvoma sitkami špeciálne utlačená káva. Stačí si len vybrať kávu podľa svojej chuti, vložiť ju do kávovaru a vychutnať si pravé talianske espresso. V súčasnosti je k dispozícii niekoľko rôznych formátov podov a kapsuly, ktoré sú žiaľ medzi sebou nenahraditeľné.

-cSDYMbvaG3TckQCibxfiiX_ftiBXFhpH0M_6vCO65hX_yGbKcXcdcGMU9wykpTKZcS75VDL5smIBlJG8fy_dXY1NnjDrrBaFOhFHk7TKFIkAohxUz1YeHHf0IAQRPqOjtXSrflq

Kapsulový kávovar je určený pre ľudí v domácnostiach a stále viac aj vo firmách, kde majú radi kvalitnú taliansku kávu, radi striedajú typy a chute káv a nechcú investovať do stroja veľa peňazí. 

cwIRcoWnmDRLxAbMD3-6WiA8Fwpz6ZkNi1HJt0uQyU1aYkdvblhqeMySMtoirkZsA_XnPUkX72k4mjvbA78_YwxWfId-D8CIqbp347qInY8ieuDq4qJgzSVx3-VIM_amdy8Qb1ux

La Piccola Silver

Väčšina kapsúl obsahuje nižšie množstvo kávy, než je potrebné na prípravu klasického espressa. Napríklad kapsule Nespresso obsahujú zvyčajne 5,5 gramu pomletej kávy, zatiaľčo na klasickú prípravu sa používa 7,5 a 8 gramov mletej kávy. V spojení s cenou jednej kapsule tak platí, že príprava šálky kávy z kapsule je tým najdrahším riešením

Čas prípravy: Od momentu nahriatia prístroja (1–2 minúty) je príprava otázkou pár desiatok sekúnd. 

Potrebné mletie: Káva je už v kapsuliach či podoch vopred namletá, takže tento krok prípravy nie je potrebný.

Obtiažnosť: Pripraviť kávu z kapsulí a podov je ten najjednoduchší možný spôsob, ktorý zvládne naozaj každý kdekoľvek a kedykoľvek.

Výsledok: Prekvapivo krásne espresso s bohatou krémovou penou, alebo priamo mliečny kávový nápoj pri požití špeciálnych kapsúl. 

 

Výhody

Nevýhody

  • Najjednoduchšia možná príprava

  • Oproti espresso kávovarom pomerne nízka obstarávacia cena

  • Pomerne kvalitná káva

  • Kompaktné rozmery a prenosnosť

  • Tichá prevádzka

  • Veľká ponuka rozmanitých káv

  • Minimálna údržba.



  • Menší objem kávy v jednej dávke

  • Vyššie náklady na šálku kávy

  • Limitované možnosti individuálneho nastavenia

  • Rôzne, vzájomne nekompatibilné formáty

  • Pre niektoré typy kapsúl a podov limitovaná dostupnosť

 

fyfptQA1f9h_UHYDnOjW847L6rioWyzF0hIjGZrQvcUXAejwp5Tzt42LjyEv4WHeW_OJPyQfODlxVo8M0B2v9nOTsiJmN7Hbx_q8pGmJLcbypGaUA55iyTZgP57TGgr6VjAlI6-i

Zo sveta kávy

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Vianoce nám klepu na dvere a s nimi prichádza čas radosti, lásky a, samozrejme, darčekov. Nech už patríte medzi kávových nadšencov, gurmánov, alebo milovníkov objavovania nových chuťových...

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Orechové krémy sa stali v posledným rokoch obľúbenou pochúťkou všetkých čo vyznávajú zdravý životný štýl.

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Dva veľké symboly Made in Italy štýlu sa spojili za účelom oslavy tradičného talianskeho kávového rituálu. 

Festivalové Leto Cafepoint 

Festivalové Leto Cafepoint 

Zo sveta kávy

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Vianoce nám klepu na dvere a s nimi prichádza čas radosti, lásky a, samozrejme, darčekov. Nech už patríte medzi kávových nadšencov, gurmánov, alebo milovníkov objavovania nových chuťových...

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Orechové krémy sa stali v posledným rokoch obľúbenou pochúťkou všetkých čo vyznávajú zdravý životný štýl.

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Dva veľké symboly Made in Italy štýlu sa spojili za účelom oslavy tradičného talianskeho kávového rituálu. 

Festivalové Leto Cafepoint 

Festivalové Leto Cafepoint