Cafepoint University – Základné kávové nápoje

Cafepoint University – Základné kávové nápoje

Ako inak by sme mohli ukončiť našu univerzitu, keby sme sa nepozreli na základne kávové nápoje, s ktorými sa môžeme stretnúť takmer v každej dobrej kaviarni? Veríme, že počas šiestich týždňov sme vám priniesli zaujímavé a najmä užitočné informácie z kávového sveta, ktorým naša značka Cafepoint žije.

Ristretto ( Espresso Ristretto)

Každý z nás, kto navštívil Taliansko si pochvaľoval chuť talianskej kávy, no možno sa sťažoval na jej malé množstvo. Je pravda, že talianske espresso je oveľa menšia káva, než na akú sme boli dlho zvyknutí. Veď ideálny objem espressa je len asi 30 ml. No mnohí Taliani obľubujú napodiv ešte „menšiu“ kávu, ktorú nazývajú ristretto alebo corto. Túto kávu pijú najmä po dobrom obede. 

NlJojlGqqo3k338fGtUZyKgi7maVL0mZTMN6ql_-QwhMoz_Kn-4v9YapKegdhsk91y9urgy_M_ariBq0sGBA7YWZI5r7-okiL4tjyIXUsbqrMbhIf6jE5UXPet3j4RSkFoHhmCHI

Ristretto v taliančine znamená „hustý“, „silný“ a corto zas „krátky“. Ideálne Ristretto má približne 20 ml a a vypijete ho naozaj jedným dúškom. Chuť Ristretta je výrazná, olejová a niekedy až s likérovým telom a v porovnaní s typickým espressom obsahuje menej kofeínu.

Espresso

Espresso – základ všetkých káv. Ak chceme považovať nápoj za skutočne pravé talianske espresso, tak by malo vytekať 25 sekúnd a obsahovať 25 ml vody. Espresso by malo byť podávané v  predhriatej šálke z hrubostenného porcelánu so zaguľateným dnom.

WmCL3rMNUdOPTZZ-SCmBCTt_-ucpZFpkcAgitv9uzWR2dMx418HSSer28ZcGr-SLovjwYs0AMYVOAVeK6Z5ViDUHwj-RLgSN6f38cOgkLdE2q9jaQCkRo3PXCciQQDb1YtrxR-yZ

Ideálnym pomerom pre prípravu lahodného espressa je 7 až 10 gramov kvalitnej a dobre namletej kávy. Okrem Espressa sa môžeme stretnúť aj s Doppio alebo Double Espresso, čo je vlastne dvojitá dávka kávy, dvojitý objem extraktu, dvojitá dávka kofeínu v jednej šálke.

Objavte ideálnu kávu na Espresso z našej ponuky

Caffè macchiato

Caffè macchiato, alebo inak povedané espresso macchiato, je jeden z najbežnejších nápojov, s ktorými sa môžeme stretnúť či už v Taliansku, alebo na celom svete. Caffé macchiato je veľmi podobné espressu s tým rozdielom, že je pridané malé množstvo speneného mlieka, ktoré môže byť teplé alebo studené. Ak máte osobnú preferenciu teploty mlieka, tak potom určite vám odporúčame použiť najmä v Taliansku názov „macchiato caldo“ pre prípravu z horúceho mlieka a naopak „macchiato freddo“ zo studeného. 

j3Lp_K8e71cpeIO6iXfej3Lc8_QtW_DLEXs3BMraSrscwqqBG9Cf-Wk650qnmTpX_N2x1LoIMQ3MDZw1vQjM_6hTJoUDmfax-zmMLLD-sqNWfs-BhwZemXefsqa25WP9hzhkZVvk

Objavte ideálnu kávu na Caffé Macchiato z našej ponukyy

Lungo (Espresso Lungo)

Lungo je väčší brat klasického Espressa, čo vyjadruje aj názov Lungo, ktoré v taliančine znamená „dlhý“ alebo „zriedený“ prípadne „vodový“. Podľa názvu je teda jasné, že chuť bude menej intenzívna, ako sme zvyknutí pri klasickom Espresse.

DUSp49bsyn4vofEiB5eO1n0UiifUM2xqcb2sJfQLT1FjfhDzqaJ_nLkZQMZTJThleDKV4aEOWzKnVBamIxO75g-imWSliFjRJGRlZMfYlSp84dCRs-OcclqeF_UUtRv2YRZ66x7E

Príprava správneho Lunga je totožná s Espressom, to znamená 7 – 9 gramov pomletej kávy s rozdielom, že objem vody pre prípravu je dvojnásobný (60 ml). Ak budete postupovať správne, zachová sa aj typická kávová pena – crema. Lungo je ideálne pre dlhšie stretnutia, kedy si môžete vychutnať stále intenzívnu kávu, no vo väčšom objeme. 

Objavte ideálnu kávu na Espresso Lungo z našej ponuky

Cappuccino

Nápoj, ktorý milujú takmer všetci. Každý z nás vždy s prekvapením čaká, aký obrázok mu na penu vyčaruje barista v jeho obľúbenej kaviarni. Pravé talianske cappuccino (kapučíno) je vlastne kávový nápoj, ktorý sa skladá zo silného espressa, horúceho mlieka a jemnej mliečnej peny. Pripravuje sa najčastejšie do šálky v objeme asi 140 ml a podáva sa väčšinou v doobedňajších hodinách. 

RYkHrawTGr44JtwlkFqAI5n4y3Z1enPuQRrFGiO3_CzeFws8l9iblKUgTB0rrMcqtfRa6mts0hGfkG3VcYiDLtaZNBzeL1LZgpJRuNXBVAaswMgR9F6uACo6n_7bxG5mfxbvDlcx

Príprava je naozaj veľmi jednoduchá. Stačí si pripraviť do šálky espresso a v kovovej kanvičke opatrne napeniť mlieko. Pomaly ho nalievajte do šálky s kávou tak, aby vo výslednom nápoji asi tretinu tvorila káva, tretinu horúce mlieko a tretinu jemná mliečna pena.

AFmYaOp44yDmrJ7YgaccLW2GCrD56r-OY3M1tQMj3xXRhJx-t9KO-2k5l6X6l-4PENQ7cDMJYfPxUAsgmiboptTblOF9SGr-jy1uYc9UHHGvGidWJ0acAT1P5ZNGxyoLGlZ8lFW7

Rovnaké selfieccino si môžete pripraviť aj na našich predajniach.

Objavte ideálnu kávu na Cappuccino z našej ponuky

Flat White

Flat White ako jeden z mála najbežnejších kávových nápojov nemá svoje korene v Taliansku, ale naopak v ďalekej Austrálii a na Novom Zélande, kde sa tento nápoj objavil prvýkrát v 80. rokoch 20. storočia. Základom pre dobrý Flat White je dvojité espresso alebo ristretto. Veľa ľudí si myslí, že Flat White je Cappuccino, no rozdiel medzi týmito dvoma nápojmi je najmä v príprave peny. Na správny Flat White je potrebná mikropena, ktorá sa pripravuje pomocou parnej trysky, ktorá dokáže napeniť mlieko pomocou veľmi malých bubliniek a vytvoriť až zamatovú konzistenciu.

ZKe19pB-1VuvjKsP2Md4ojXi_uRw52VQRtI-lIQpd_VBcMgndPtiXtPKA21T2rSdZsJj98eE68tSw18BVovAHPUemL6k8ipNWXh2TdwtEXftYDB81MuJVRmf5VH7act_2dYpqkOW

Flat White oproti Cappuccinu obsahuje viac kávy a tým aj väčší rozdiel v pomere s mliekom, vďaka čomu získame výraznejšiu chuť kávy. Flat White patrí k objemnejším káva s objemom okolo 140 – 170 ml. 

Objavte ideálnu kávu na Flat White z našej ponuky

Latte Macchiato

„Ušpinené mlieko“ je preklad populárneho nápoja Latte Macchiato, ktoré sa teší svojej obľube po celom svete. Príprava tohto nápoja je naozaj veľmi jednoduchá. Spočíva v pomalom nalievaním espressa do pohára s horúcim mliekom a bohatou penou. Rozdiel medzi Caffe Latte a Latte Macchiato je práve vďaka hnedej škvrne, ktorá vzniká v strede peny počas procesu nalievania. 

Správne Latte Macchiato by malo mať tri vrstvy – na spodku mlieko, v strede espresso a na vrchu pena. Vďaka tomu je to jedna z najkrajších, ale tiež jedna z najdrahších káv. Podáva sa v priehľadnom sklenenom pohári s hrubými stenami s objemom okolo 250 ml. Môže sa piť so slamkou, ale profesionálni baristi odporúčajú len dlhú lyžičku.

FvOgyfogMhES_CpVKAjX4oDG4YK--BFb6b3qYerIvqyEthO1sd-Ex7Vx4XlH7MnOp1x30umMdx8Mr0edirK81DlyVWl6DUfzuCT4H7_yYUHiS8NTKmIwla9-_258B4Od6OpWqCrZ

Latte macchiato možno rovnako ako kapučíno alebo espresso ozdobiť strúhanou čokoládou, kakaom, alebo škoricou. Môžu sa tiež pridávať rôzne sirupy, ktoré vytvárajú celú škálu nových chutí.

Objavte ideálnu kávu na Latte Macchiato z našej ponuky

Americano (Espresso Americano)

Caffè Americano je druh kávového nápoja, ktorý pripravíme zriedením espressa s horúcou vodou. Má podobnú silu ako tradičná káva, ale s menej intenzívnou chuťou kávy. Sila nápoja Americano sa líši podľa počtu dávok espressa a množstva pridanej vody. V Taliansku sa môžeme stretnúť s názvom Caffè Americano, čo môže znamenať buď espresso s horúcou vodou, alebo filtrovanú kávu (caffè all'americana).

jWgjqsv1RxB9jkF85ss9Otyv60GT3NvEn7qce2OkVaChj20YTgso0t2c8dYW-robKh2yPUvg0lGKSyzEqpEqoT87NzIn0M_BAA017XNqYELdCjv08YSR-ctyZFFbtLyXv0PfDoEC

Pojem „Americano“ znamená „Američan“ a pochádza z americkej španielčiny 70. rokov alebo z Talianska. Existuje populárne, ale nepotvrdené presvedčenie, že tento názov má svoj pôvod v Druhej svetovej vojne, keď americkí vojaci v Taliansku zriedili espresso horúcou vodou, aby sa priblížili káve, na ktorú boli zvyknutí. 

Objavte ideálnu kávu na Americano z našej ponuky

Frappé

História Frappé siaha až do roku 1957, kedy bolo náhodne vytvorené počas medzinárodnej výstavy Thessaloniki International Trade Fair v Solúne. Zástupca firmy Nestlé, Yannis Dritsas, tu vystavoval nový čokoládový nápoj pre deti pripravovaný z čokoládového prášku a mlieka potrepaním v šejkeri. Dritsasov zamestnanec Dimitris Vakondios si chcel cez prestávku pripraviť svoju instantnú kávu, ale nemal k dispozícii teplú vodu. Rozhodol sa tak do šejkru pridať studenú vodu a instantnú kávu. Takto náhodou vzniklo frappé, nápoj populárny predovšetkým v Grécku, odkiaľ sa neskôr rozšíril aj do iných krajín na svete. Frappé je považované za národnú kávu Grécka a nájdete ho v ponuke v takmer každej kaviarni po celej krajine. 

DAK3omkarPnyf1IURwRrYjRT_XuKqjK0z3ieFyj-og5vRWoiEf7Mbk07eRpzYWC8zl0H8nZfYabcNJQL21tdZ7VEEjpqPdUDw0CuKciJ5CDrgGxDJk0iiyMwTvHZluUUCz7-tdML

Objavte ideálnu kávu na Frappe z našej ponuky




93zaeNpDKBZv4b-IYZbSGZYZsEYXGD5pPgmSP_b2eO0Lh3QS2sUMjYz7-CoOWkUG_7CHvwrp9LkMZOw1eJdCkayd2eaAnYpYxGnGQ-QdAAFYbeRjqGA1GqB_FFqH0fKLRBT96kxJ





Zo sveta kávy

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Vianoce nám klepu na dvere a s nimi prichádza čas radosti, lásky a, samozrejme, darčekov. Nech už patríte medzi kávových nadšencov, gurmánov, alebo milovníkov objavovania nových chuťových...

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Orechové krémy sa stali v posledným rokoch obľúbenou pochúťkou všetkých čo vyznávajú zdravý životný štýl.

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Dva veľké symboly Made in Italy štýlu sa spojili za účelom oslavy tradičného talianskeho kávového rituálu. 

Festivalové Leto Cafepoint 

Festivalové Leto Cafepoint 

Zo sveta kávy

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Vianoce nám klepu na dvere a s nimi prichádza čas radosti, lásky a, samozrejme, darčekov. Nech už patríte medzi kávových nadšencov, gurmánov, alebo milovníkov objavovania nových chuťových...

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Orechové krémy sa stali v posledným rokoch obľúbenou pochúťkou všetkých čo vyznávajú zdravý životný štýl.

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Dva veľké symboly Made in Italy štýlu sa spojili za účelom oslavy tradičného talianskeho kávového rituálu. 

Festivalové Leto Cafepoint 

Festivalové Leto Cafepoint