Južná Amerika
Naša cesta po mape kávového sveta pokračuje smerom na juh, presnejšie do Južnej Ameriky, kde môžeme nájsť bohatú históriu kávy a jedny z najväčších kávových plantáží na svete. Južnou Amerikou a okolitými ostrovmi nás prevedie farmár Carlos, ktorý sa už nevie dočkať, kým nám rozpovie príbeh zázračného nápoja.
Brazília
Zo strednej Ameriky sa presúvame viac na Juh presnejšie do krajiny futbalu a karnevalu, do Brazílie. Táto krajina je najväčším pestovateľom kávy na svete. Takmer jedna tretina celosvetovej úrody kávy pochádza práve z Brazílie a aj vďaka tomu si zaslúžila status najlepšej kávovej oblasti na celom kontinente.
Pestovanie kávy začal v Brazílii diplomat Francisco Palheta, ktorý priniesol do Brazílie prvé kávové zrná, ktoré získal od ženy guvernéra Cayenne na jednej zo svojich misii s cieľom urovnať vzťahy medzi Francúzskou a Holandskou Guyanou.
Káve sa v Brazílii mimoriadne darí hlavne vďaka tomu, že sa nachádza priamo v troch klimatických pásmach presnejšie v rovníkovom, subtropickom a miernom pásme. Má tak dokonalé podmienky pre pestovanie Arabiky. Kávu môžeme v Brazílii vidieť pestovať na plantážach bez potreby tieňu vďaka čomu káva dozrieva rovnomerne a udrží si mimoriadnu kvalitu.
Začiatok výletu odštartujeme s kávou Cafepoint Brasil Santos NY2, ktorá je charakteristická jemnou krémou a arómou po čerstvo upečenom chlebe. Chuť je príjemne sladká, často s tónmi orieškov, čo v dochuti vytvára zaujímavé, horko–sladké čokoládové chute.
Peru
Po futbalovej Brazílii nás čaká domov bývalej Inkskej ríše - Peru, ktoré sa nachádza v západnej Južnej Amerike, medzi Čile a Ekvádorom a hraničí s južným Tichým oceánom.
Podnebie v krajine je veľmi rozmanité, od tropického na východe až po suchú púšť na západe a od mierneho až po chladné v Andách, tieto klimatické podmienky umožňujú rozmanitosť kávy pestovanej v tomto regióne.
Pestovanie kávy v Peru začalo niekedy v 18. Storočí kedy bola káva pestovaná hlavne pre vlastnú spotrebu misionárov a časti obyvateľstva, ekonomický rozmach pestovanie zažilo až koncom 20. storočia. Káva sa zbiera v tejto krajine od mája do až do jesene, kedy farmári zbierajú zrelé plody, ktoré následne prenesú do rozvlákňovačov a drevených fermentačných tankov.
Veľkú časť plantáži môžeme nájsť v lesných oblastiach, ktoré sú ťažšie dostupné, okrem kávových plantáži môžeme po celom Peru vidieť pestovanie kakaa a koky. Počas našej zastávky ochutnáme Cafepoint Peru Washed, ktorá je typická pre svoju vyváženú chuť, vanilková sladkosť, ktorá sa kombinuje s miernou aciditou a ľahkou horkosťou. V závere cítiť chuť čokolády.
Kolumbia
Poslednou zastávkou predtým, ako sa vydáme na ostrovy je Kolumbia, ktorá je známa, svojou kávou, ktorá patrí medzi najlepšie na svete. Káva z Kolumbie má bohatú, plnú a dokonale vyváženú chuť. Bohatá sopečná pôda vo vyprahlých horách Kolumbie vytvára ideálne podmienky pre pestovanie vysoko kvalitnej kávy.
História kávy začala v Kolumbii už v 17. storočí, keď ju priniesli jezuitskí kňazi, ktorí pricestovali so španielskymi osadníkmi. Prvé plodiny sa zbierali v severovýchodnej časti krajiny, ale kávu si v celej krajine rýchlo osvojili malé rodinné farmy ako miestnu dobre predajnú plodinu. V Kolumbii sa pestuje hlavne celosvetovo žiadaná Arabika, obzvlášť odrody Bourbon, Typica, Caturra a Maragogype.
Na záver nášho výletu po Kolumbii ochutnáme šálku kávy Cafepoint Colombia Supremo 18, ktorej chuť je charakteristická orieškovou krémou a decentnou, mierne citrusovou arómou. Chuť je príjemne sladká s ľahkým aromatickým telom a takmer nebadateľnou aciditou. V dochuti môžete cítiť ľahký náznak sladkých citrusových plodov.
Dominikánska Republika
Z Južnej Ameriky pokračuje náš výlet na karibské ostrovy, presnejšie do Dominikánskej republiky, kde sa káva pestuje už niekoľko storočí, vďaka obchodníkom, ktorí ju sem prvýkrát priniesli v roku 1715.
Tento ostrovný štát má ideálne podmienky pre pestovanie kávy, plantáže Arabiky tu môžeme nájsť v nadmorskej výške od 650 do 1500 metrov nad morom no ak chceme tú najlepšiu kávu z tohto ostrova musíme sa vydať na juhozápad do regiónu Barahona. Tento región je skutočný raj pre pestovanie, vďaka svojmu podnebiu umožňuje kávovým zrnám pomalšie sa otvárať, čím káva získa skutočne lahodnú chuť.
Túto lahodnú kávu obľubujú domorodci do takej miery, že z veľkej časti ju ani nevyvážajú. My si ju však môžeme vychutnať vďaka káve Cafepoint Dominican republic Barahona AAA. V šálke je charakteristická orieškovou krémou a plnou arómou. Chuť je veľmi jemná a príjemne sladká s náznakmi citrusových plodov a niekedy aj čokolády. Jemné, no plné telo sa prejaví v prekvapivo dlhej dochuti.
Kuba
Z Dominikánskej republiky zaletíme na najväčší ostrov Karibského mora, na Kubu. Ostrov, ktorý láka svojimi krásnymi plážami, typickými cigarami, rumom a podmanivou hudbou si naozaj získa každého.
Káva sa na Kube pestuje od polovice 18. Storočia, keď prvý kávovník priniesol na ostrov José Gelabert a založil tak prvú kávovú plantáž vo Wajay na okraji Havany. Rozmach kávových fariem nastal hlavne vďaka revolúcii na Haiti kedy francúzski farmári, utekajúci pred revolúciou, rozšírili kávové farmy zo západných plání do blízkych pohorí.
Do 21. storočia sa 92% kávy v krajine pestovalo hlavne v oblastiach pohoria Sierra Maestra, najmä v jeho zalesnených častiach. Zber kávy na Kube trvá od septembra do januára, kedy domáci farmári zbierajú obidve odrody Arabicu aj Robustu, ktoré sú následne spracované mokrou metódou.
Pri návšteve tohto ostrova slobody si nemôžeme nechať ujsť príležitosť ochutnať šálku kávy Cafepoint Cuba Serrano Superior, ktorá nás očarí svojou jemne sladkou chuťou s veľmi ľahkou aciditou a dochuťou, v ktorej môžeme cítiť náznak karamelu a nezriedka i tabaku.
Jamajka
Záver nášho výletu po Južnej Amerike a karibských ostrovoch zakončíme v rodisku hudobnej legendy Boba Marleyho, na Jamajke. Krajina preslávená rumom a hudbou je aj miestom odkiaľ pochádza jedna z najhodnotnejších a najvzácnejších káv na svete Jamaica Blue Mountain alebo, aj Jamaská z Modrých hôr.
Pestovanie kávy na tomto ostrove začalo v roku 1728, keď vtedajší guvernér Jamajky Sir Nicholas Lawes priniesol z Martiniku približne osem sadeníc kávy. Guvernér Lawes zasadil tieto sadenice v Temple Hall v St. Andrew. Približne v rovnakom čase doviezol nemenovaný pán z mesta Vere v Clarendone množstvo bobúľ, tiež z Martiniku. Prírodné podmienky káve skutočne priali a časom sa zistilo, že káva z Jamajky je mimoriadne kvalitná. Kultivácia sa rýchlo rozšírila a do roku 1800 bolo v prevádzke až 686 plantáží.
Káva Cafepoint Jamaica Blue Mountain, ktorú dnes ochutnáme rastie na veľmi malom priestore v horách východnej Jamajky so stálymi teplotami a s pôdou bohatou na minerály. Táto odroda kávy je skutočná rarita, a preto je kontrolované či naozaj je pestovaná iba v ohraničenom území, tak, aby autentickosť bola zachovaná. Kávové bobule Jamaica Blue Mountain dozrievajú neskôr, ako sme zvyknutí pri iných odrodách, vďaka tomuto procesu káva získa bohatšiu chuť. Zber, ako je možno čakať je ručný aj v dnešnej dobe, po zbere kávových bobúľ nasleduje sušenie na plátne na špeciálnych stoloch, umiestnených a v tieni. Káva z Jamajky je považovaná za národný poklad, a preto aj jej export prebieha v špeciálnych zapečatených sudoch, ktoré sú prepravované výhradne letecky, aby káva na mori nenasiakla soľou.
Cafepoint Jamaica Blue Mountain sa v šálke vyznačuje sviežou, až iskrivou arómou, výnimočne vyváženými chuťami s veľmi nízkou aciditou a takmer nebadateľnou horkosťou. V závere môžete cítiť tóny sušených bylín, sviežich kvetov a niekedy aj jemne nasládlu chuť orieškov. Vďaka mimoriadne plnému telu budete cítiť chuť tejto kvalitnej kávy ešte dlho po jej prehltnutí.