Cafetravel - Kolíska kávového sveta.

Cafetravel - Kolíska kávového sveta.

Naša cesta okolo sveta kávy pokračuje a tento krát sa z Talianska presúvame tam, kde začal príbeh kávy - do Afriky. Až 12% svetovej produkcie kávy je dopestovanej práve v tejto krajine. Naším sprievodcom po africkom kontinente bude mladá farmárka Zane, ktorá sa káve venuje už od mladého veku.

kjOD_qAtCynLdMza2fKaXgc37w_18EDFGjDlELP7cKhQP-XMopmX_vrXpHsQF-a53SBta7p1K3B_DzzAdeUULmpHtgjpaQbxucuEic5ENBtdKgS1cCJaIYjL2XGpIggwoncZ8nNv

Prvé historické dôkazy, o konzumácii kávy na Africkom kontinente siahajú až do 15. storočia, a to presnejšie do jemenských kláštorov Súfi. No Zane je rovnako, ako veľa z nás presvedčená, že káva sa konzumovala v Jemene už dávno, čo potvrdzuje aj príbeh pastiera kôz Kaldiho, ktorý žil v rokoch 850 n.lna území dnešnej Etiópie. Kaldi jedného dňa spozoroval na svojich ovciach nevšedné správania po zjedení bobúľ, a to konkrétne zvýšenou energiou a aktivitou, Kaldi, preto neváhal a sám ich zopár zjedol, aby potvrdil účinky, ktoré videl na svojich ovciach. 
Po rozpovedaní skúsenosti svojej žene, vzal časť tých bobúľ do neďalekého kláštora, aby sa podelil o svoju skúsenosť. Hlavného mnícha však bobule nezaujali, a tak ich všetky hodil do ohňa. Po čase všetci prítomný ucítili tak príjemnú arómu, ktorá sa šírila z ohňa, že sa pokúsili získať bobule späť a uchovať ich vo vode, vďaka čomu si pripravili prvú skutočnú šálku kávy.


Etiópia

Našou prvou zastávkou na Africkom kontinente je Etiópia, krajina, ktorá sa považuje za pravlasť zrodu kávy, a to aj, preto, že, provincia, ktorá je známa pestovaním kávovníka v Etiópii sa volá Kaffa. Čo myslíte náhoda? 

TtjkEBAnYNXassQ7YZ4BIdloIGxhtBHOR5mOkQ8k1aHVJAldYQUd62s1vwGgDp8npWJCgO37s17jHZQbXrHdk70hunhtiefZ-rF-xAOYPE8uRtQcX67c_7Yxj4Mdp7CKjhziQhuO

Etiópia je najväčším africkým producentom kávových zŕn, z ktorých 50% je pestovaných v nadmorských výškach nad 1500 metrov. Káva v Etiópii sa pestuje v troch hlavných regiónoch Sidamo, Yirgacheffe a Harar. Sidamo patrí medzi najväčšieho producenta v krajine. Tento región, ktorý sa nachádza na juhu krajiny vďaka svojej nadmorskej výške, pôde bohatej na minerály a živiny, ideálnym množstvom zrážok a vlhkosťou ponúka dokonalé podmienky pre pestovanie kávy.

uy7UGgoiYS8tIqkQCGAujpCnP-hwurJrgvpYLTajx5ibxQ73Q3HYAAwRzyrcGPhBxcuO2XhoCeKKVg5UIcx3LEhdJ9rJ-XmZpEMvyu0jaeJ8QAVWKellofkZjLnc72NnGh_5p5xz

Ak sa vydáme viac na juh Etiópe dorazíme do regiónu Yirgacheffe, ktorý sa rozprestiera na brehoch jazera Abaya na úpätí bývalých sopiek. Pôda tohto regiónu je bohatá na minerály dodávajú káve chuť kávy bohatá na ovocie.
Našou poslednou zastávkou po Etiópii je Harar, ktorý nájdeme na na severovýchode krajiny. Harar je suchší, ako iné regióny a káva je pestovaná v nižších nadmorských výškach čím káva dosiahne silnejšie telo, menšiu aciditu a väčšiu chuť zemitosti oproti kávam z regiónov, ktoré majú viac priaznivé podmienky pre pestovanie.

yQWzOFoAqvL1ZB-f1Fo7TrLpJRoJDUo_JWSnlnAnGYGlTGA7tMLkndVSDH6AOlKNy65WkPmjICn3EIN0Xfr6yWVml8Vqm_ZWxq3fNW6cAjA1dey07d7SRdtVMaQAHU5np1UmJYda

V celej krajine je najčastejšie vidieť suchú metódu spracovania čerešní, vďaka čomu získa káva silné telo, chuť ovocia a vyrovnanú aciditu. V šálke kávy z Etiópie môžeme nájsť častokrát chuť medu, jahôd alebo čokolády. 

Ak chcete spoznať chuť Etiópia, ponúkame vám našu kávu Cafepoint Ethiopia Sidamo Grade 2, ktorá je šálke charakteristická orieškovo-hnedou krémou a delikátnou arómou s tónmi jazmínu a lupeňov ruže. Chuť je likérovo sladká s jemnými náznakmi citrusového ovocia. V dlhotrvajúcej dochuti cítiť stále citrusovú sladkosť.


Keňa

Z Etiópie naše kroky vedú do nádhernej Kene, krajiny plnej národných parkov a najvyššieho vrchu afrického kontinentu Kilimandžáro. Káva a aj jej praženie je v Keni dávno známe približne už od roku 1400 no pestovanie aké poznáme dnes došlo na rad až o niekoľko storočí neskôr, presnejšie v roku 1893 kedy boli privezené prvé sadenice misionármi z Francúzska.

Yk7SYAMG5zZ7xnNAeMVzFsHAPp2dSsMpaimUne3Rg1gU1f7MQbZg5-0vniFALmpKvBlGmTRXvHtf4GqHG4MyQ2Jl9czPjggbtGtddIEyk5GQd5DPCIeaWV1YaB9BXkshQOEwLEzG

Káva sa v Keni pestuje hlavne na rozsiahlych plantážach v okolí pohoria Kilimandžáro, ktoré ležia ležia vo vysokých nadmorských výškach, vďaka čomu je káva z Kene považovaná za jednu najkvalitnejších a najžiadanejších na svete. Kenské kávy sú vo svete obľúbené predovšetkým kvôli dobre vyváženým chutiam a sviežej, často citrusovej aróme. Kávové zrná sú v Keni triedené podľa veľkosti. Najväčšie sú označované ako E (elephant) a najhodnotnejšie sú kategórie AA.

SDQQTJ6oiqpo5Vg4lvKRCULh382erzrQT2DQZ34FIon00OxD_qOPKrsYkgVnHVOMSjmZ4Jz6Sl1d-rbP7PXoUszuKUb3JRLVGxUsB2lBxh8iIF6WB2in-K7-wZ1h5gBj42vdtPFg

Ak ochutnáte šálku našej kávy Cafepoint Kenya Kilimanjaro AA budete cítiť príjemnú svetlejšiu krému s ľahkou citrusovou arómou. Mierne acidnú chuť s nádychom citrusových plodov, černíc a niekedy aj čierneho korenia. V dochuti cítiť stále jemné citrusovo–korenisté tóny.

awpSYu_L5_MBwgQ0KCTJkSiti3uu-qlehSAvO8qaOsNEZ25NXi1P3elw8KQEmmokm-s9QrYr8-gwJq5rM3M7POHaP9AM43CbA0hGn9htOn4_sF67F1FCRKdlrVHoQhOZnrkN1Vbl


Uganda

Našou treťou zastávkou po africkom kontinente je Uganda, krajina, ktorá sa nachádza pri Viktoriinom Jazere a preteká ňou rieka Níl. 

4Cmbza8IC_SfJ_ok_qAlG7Tqt0UmXT2Fr5bL8Hfni0PBbD3pHJHYHf-eol0rxEfq3STtLFXdWmNLuxsiOuxZp1Mo4Qk-jO10eW8_NgGa0Y4elv-raEqDWsVaD245eL5pP3gTgZ9P

História pestovania kávy v Ugande siaha do konca 19. Storočia no tak, ako aj pri iných krajinách Afriky skutočný rozmach nastal až v 80. rokoch minulého storočia. Uganda patri už mnoho rokov medzi z najväčších pestovateľov Robusty na svete a v krajine ju bežne nájdeme v prírode. Robusta sa pestuje v 2 odrodách: Nganda a Erecta, v relatívnevysokých nadmorských výškach (až 1500 m n. m.) lesných oblastí Kibale, čím sa stáva vhodnou na prípravu espresso kávy. Arabika sa pestuje menej, hlavne vo vysokohorských oblastiach krajiny, a to na svahoch Mount Elgon a Mount Rwenzori. Alebo aj oblastiach západného Nílu a v severnej časti krajiny. Je pestovaná menšími farmármi spolu s inými plodinami ako banány či strukoviny. 

pNFsOHllMOgMMqXwp8Xh3cgAAmJ_C6I4G5-7mqUz5tlhNIlFF5JK3xGRTw3KbfgNMDh1l7_Zofq-nLH9KoUC_c2Lpbc4MmIy4K2xqrfy8q_Pn_DDywLGgzbpx1g6mjVQpzU2Das-

Robustu z Ugandy môžete vyskúšať v našej káve Cafepoint Uganda AA Bugisu. Táto divoká africká káva sa vyznačuje výraznou čokoládovou chuťou, plným telom a jemnou citrusovou aciditou.

Burundi

Našou štvrtou zastávkou na africkom kontinente je krajina, ktorá sa nachádza neďaleko rovníka a vďaka svojej nadmorskej výške ponúka tie najlepšie podmienky pre pestovanie kávovníka. Pestovanie kávy nemá v Burundi dlhú tradíciu, kávu na poľnohospodárske účely sem prvýkrát priniesli Belgičania v dvadsiatych rokoch minulého storočia počas ich nadvlády nad krajinou. 

yOJQpdzKc94uBQbJyBvmjK71kVkNeEK23ArowuBGfIjZczVHyKrdoqY_F6pFtps4rUk5GquS-Dx_FM5wx0JSgIxgPgDQHmO-XZnKjwvsN7Ro6_kQdDSK8UBu_RuI12GktSg9F0Vi

Káva je pre Burundi dôležitý ekonomický artikel tvorí totiž až 93% celkového exportu krajiny, v krajine je najviac rozšírená Arabika, ktorú pestujú na početných malých farmách vo vysokých polohách vďaka čomu je chuť kávy vyvážená medzi horkosťou a aciditou.

Naša káva Cafepoint Burundi Bujumbura Washed je v  šálke charakteristická kvalitnou krémou a delikátnou, sviežou arómou. Chuť je vyvážená medzi horkosťou a aciditou. Prevládajú tóny sladkých citrusov a niekedy aj škorice. V závere možno cítiť jemnú, medovo–korenistú dochuť.

Tanzánia

Po štyroch zastávkach naprieč Afrikou nás čaká predposledná a tou je Tanzánia krajina, ktorá je domovom najslávnejších národných parkov a atrakcií vrátane majestátnej hory Kilimandžáro. 

AGtyaIvAqTCd5GJhZ5pZddmuJNnatjcryY_oaCXuFM3-Dd_PRQXWkkqg7OaU7z3VedagwlVxcJUSmZxrHufZaLSyZ9EUpTNQtxVLB9VhqDBbea_7Ov9RQHiB1t7lRmdTxkPQyGp9

Káva bola po prvýkrát do Tanzánie dovezená v 16. storočí z dnešnej Etiópie. Z počiatku kávu v Tanzánii nepripravovali klasickým spôsobom, ale žuvali ako stimulant. Domorodý kmeň Haya dokonca začal využíval kávové zrná, ako peniaze a pestovanie kávy mohli povoliť jedine kmeňoví vodcovia.

nFWvMdjqYbDP-3N7q6YMKbj54izfZpiB-WDlmqyZTqqeLwyfCW3XsadxOD20VP72gguYtuzxO-3PAbn8Sh9nY3qwHF8ReeEZtZL2iVrXZnX-SJcVqwVNVESYvEPOK-GOUYH-Zujb

V Tanzánii nájdeme veľké množstvo fariem a plantáži v oblasti okolo jazier Niassa, Tanganika a v okolí slávneho vrchu Kilimandžáro. Ideálne podmienky pre pestovanie upravili z kávy z tohto regiónu vyhľadávaný artikel, hlavne Arabiku a jej odrody Kent, Bourbon a Typica.

HncUaaNKTgZ5VSJK9FBgag0mAlC9zbq8HV8vUpSFFZ_pmU2hZh0Wb5vO9d_x2Z5-09SmZsfs-Vp6zZQ96TD6svOXku__GkGlrkVbEODpxnxwawmCN88zFyR5l27fPDJcRa63dLfE

Chuť kávy Cafepoint Tanzania Tanga AA je likérovo sladká s výraznými tónmi jablka a citrusov. V dochuti cítiť miernu ovocnú sladkosť.V šálke je charakteristická svetlou, no intenzívnou krémou a často divokou arómou typickou pre africké kávy. 

Malawi

Poslednou našou zastávkou po Afrike je Malawi, krajina, kde kolobeh života blízko súvisí s jazerom, ktorý nesie rovnaký názov. Malawi patrí medzi najvyhľadávanejšie turistické destinácie najme vďaka svojej bohatej faune, flóre a krištáľovo čistej vode národného parku zapísaného v UNESCO. 

Cgkqdt6Oh2_uILl4rahIIhpbUcVRfy9IoqUSQaQgDolgtdElbj7rAuKVVpdSuSGWq-yOfZmIhcuoN7aosIkTMqdE6UwqPyVlGrbwUOuIPBUM1N6G4e4yNyfUsSAUpJPu5LLQg-2K

Malawi na mape kávového sveta nemôže chýbať, začiatky pestovania kávy tu siahajú do 19. Storočia kedy škótsky misionár John Buchman priniesol prvý strom kávovníka z edinburskej botanickej záhrady. Aj, keď Malawi nepatrí medzi kávové veľmoci v porovnaní s ostatnými krajinami Afriky je dobre známe svojimi plodinami odrody gejša, ktoré sú vyhľadávané po celom svete.

8NleqyTfGNp_CWY6HY1XahYOrz6eg1JqMeQEDU_kpPOTVQwLdo07TyKWk86t_3pQzhZ_n6LC2M0thV6tliFVjqLE7w_6_OpJC7JwS0UXCTDQetp6rXCsCDrZPJWrSuONxu-X_nY3

Na záver nášho výletu po Africkom kontinente si doprajeme šálku kávy Cafepoint Malawi Pamwamba, ktorá pohladí naše chuťové poháriky svojou príjemnou, sviežou kvetinovou arómou. Chuť kávy z Malawi sa vyznačuje jemne pikantnými, často ovocnými tónami tóny. Citrusová acidita prechádza do grepovej horkosti, ktorá sa pomaly rozplynie do prekvapivej sladkastej dochute s tónmi vanilky a lahodnej čokolády. 

Zo sveta kávy

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Vianoce nám klepu na dvere a s nimi prichádza čas radosti, lásky a, samozrejme, darčekov. Nech už patríte medzi kávových nadšencov, gurmánov, alebo milovníkov objavovania nových chuťových...

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Orechové krémy sa stali v posledným rokoch obľúbenou pochúťkou všetkých čo vyznávajú zdravý životný štýl.

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Dva veľké symboly Made in Italy štýlu sa spojili za účelom oslavy tradičného talianskeho kávového rituálu. 

Festivalové Leto Cafepoint 

Festivalové Leto Cafepoint 

Zo sveta kávy

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Vianoce nám klepu na dvere a s nimi prichádza čas radosti, lásky a, samozrejme, darčekov. Nech už patríte medzi kávových nadšencov, gurmánov, alebo milovníkov objavovania nových chuťových...

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Orechové krémy sa stali v posledným rokoch obľúbenou pochúťkou všetkých čo vyznávajú zdravý životný štýl.

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Dva veľké symboly Made in Italy štýlu sa spojili za účelom oslavy tradičného talianskeho kávového rituálu. 

Festivalové Leto Cafepoint 

Festivalové Leto Cafepoint