Cafetravel - Krajina rituálov a záhadných pravidiel kávy.

Cafetravel - Krajina rituálov a záhadných pravidiel kávy.

Z ďalekej Ázie sa presúvame do Talianska, krajiny, v ktorej síce kávu nepestujú, no napriek tomu patrí jednoznačne medzi kávové veľmoci! Práve táto krajina priniesla svetu mnoho objavov a inovácií spojených s kávou. V roku si 1884 Angelo Moriondo z Turína nechal patentovať prvý stroj na výrobu espressa a v roku 1933 Angelo Bialetti patentoval dnes tak rozšírený moka kávovar. Aj vďaka tomu sa z Talianska rozšírili dnes najobľúbenejšie kávové nápoje ako espresso, cappuccino, latte macchiato a ďalšie.

CsYYzq95fSxqmHu175oWnFwISAntx0ELg3dfRk-mCwR6qjZ8SL2y4QdE8cEz9i0zXi3p99BiMvbtzpejDixuPu6TLAn6DuTqgaLkfHKzTqDxr4cOoJ8jNjBluczuOLjWwytSWYQ5  

Počas nášho výletu prejdeme všetky dôležité miesta, ktoré sa bezpochyby zapísali na mapu kávového sveta. Našim sprievodcom bude Marco barista známy po celom Taliansku. Keď sme sa Marca opýtali, akú kávu pije typický Talian, dostal som prekvapivú odpoveď: “Určite nie čistú Arabiku. A povie Ti to deväť z desiatich Talianov. 

IxepsXtHw_82I-n-sfngKo9BxX6vftK7Bt2UC6fYFEJrSZ079XahAXAZKF82hutzhJOKsqZguOc8bXRzc-9VRtF0W6t_DGnPLQjzIa77cyUtClXybDo9lA7E5WpVpPncbvy3EXt0

Jednoducho nemáme radi jednotvárnosť. Chceme, aby bola naša káva vyladená ako hudobný nástroj, rozmanitá ako kytica kvetov a plná ako kompletné jedlo na tanieri.”

Na juhu Talianska obľubujú malú horkú, na severe skôr väčšiu a sladšiu, vlastne každý región má nielen typické jedlá, ale aj typické chute káv. 

YUK_USgVHkGxVcIbiiCZsBjq2n6SxarAVm4pzE1Y9O_Gxj3fKqHoX7qZ5Vc2cddpvmC2fcORbOnswWqtNUTt8ttktMBfXvIm-VuJZiJTMyeFrJe6XvPoegcRXGRONYV2lFELfGob

Ešte prednedávnom bolo v Taliansku viac ako 3000 pražiarní, v súčasnosti sa aj vďaka prísnym emisným zákonom malí výrobcovia stále viac spájajú. Viac ako osemsto aktuálne fungujúcich pražiarní je stále zárukou bohatej regionálnej rozmanitosti. Pražiari si tajomstvá svojich zmesí úzkostlivo strážia a ak sa ich náhodou netaktne spýtate, ktoré odrody a v akom množstve použili, len sa usmejú a odpovedia: “Ak Vám chutí, nepotrebujete vedieť viac...”

tiXNOmvRVQy6HEiii1al81oH6JbWAFsvFRhmucJ8onLjGro59f1AluysIFjsHbXLXP5sY4CzP5r-Nhpf9CyiS1ir-fo2so4nQAKp_B9YVRCj8rlNEQkN2zj131Ng-y2GmxgLTwLP


Trieste

Náš prvý deň začíname v prístavnom meste Trieste pri Jadranskom mori, ktoré je jedným z hlavných prístavov na vstup kávy do Európy. Do tohto mesta, ktoré kedysi bolo nazývané aj “Oknom do sveta", káva dorazila už v roku 1748 a vytvorila základ pre mnohé svetové značky, ktoré nájdete aj v našej ponuke. Ako lepšie začať náš výlet než posilnením sa intenzívnou kávou Ciao Trieste, v ktorej výrazne prevažuje Robusta, až s 80% pomerom.

h-0Ns6jjQejXLcsprrYRYsFbWyqP3GDdSs3aeIzM-P85QfIRzl3CvUwA1fiyCRnqKEYo3WPurr6ZySLw0KH5wBKNRg8J7MMILrGQcHK5NJ877to8Ko4gPw9e3cuY_pEhOD9iXLnP

V Trieste nájdeme množstvo kaviarní vo viedenskom štýle, kde si môžeme vychutnať šálku kvalitnej kávy. Všetky kaviarne majú jedinečnú históriu, v kaviarni San Marco sa už od 17. Storočia stretávali intelektuáli a spisovatelia ako Italo Svevo, Umberto Saba a James Joyce, ktorí sa zúčastňovali tradície pitia kávy.

kx8eKXok5zJP7Iy7ADzGlVfO72Y7b_y0fD1Sq09jzUO4ezJZ0KG32qD7CcB9m1PEJwGCWJuInu7TZs1ZeUwcuS4-TlnkJAUt7C2FS-DXgEJyucJCq0G4TguEuVlCKGehKuBaKh3fAntico Caffè San Marco. (n.d.). [Photograph]. https://www.thefork.com/restaurant/antico-caffe-san-marco-r53705


Zaujímavosť: Ak chcete latte a nie ste v luxusnej kaviarni, objednajte si radšej caffe latte, inak môžete dostať iba mlieko v pohári.

Benátky

Z Trieste vyrážame do Benátok, ktoré sú vzdialené približne hodinu a pol autom, Benátky snáď netreba nikomu predstavovať - jedno z najromantickejších miest v Európe, kde atmosféra lásky, karnevalu a chutnej kávy nevymizla ani po storočiach. 

gr2MpDMUqXvIUtVRfv_8vVl8LydkkZgy5e3IdtUKhP5JAliYoic0ab3vN-rkZFPXbvISdm8Mv3Ok941tS1va4_Mz6cMuZdCaRDj_Zqko2Vf9sDKNaHB70GMynqKTYEtnPJ1mg5kt

Prvé vrecia plné kávových zŕn sa dostali na pobrežie Benátok už v 17. storočí, ale čierny nápoj sa stal populárnym až v 18. storočí, keď sa uchytili „kaviarne“ mesta, kde sa stretávali ľudia všetkých sociálnych vrstiev. Dnes je ešte stále si môžeme vychutnať si espresso v baroch, ktoré sa pýšia pôsobivou históriou a sú nasiaknuté nezabudnuteľnou atmosférou. 

V historických Benátkach navštívime najstaršiu kaviareň na svete Caffé Florian, ktorá otvorila svoje brány už v roku 1720 na námestí Piazza San Marco. Čaro tejto kaviarne oslovilo aj tie najslávnejšie osobnosti po celé stáročia vrátane Giacoma Casanovu, Carla Goldoniho, Marcela Prousta či Silvia Pellica. 

F83QrxICVAStd7N7o8OsO3LB-ZqJvzs-8oiDoxduREQWA2Gbc2QHy7msb3jbNRTuvz88vGD4BZxtGtcEfNKkO-ATXKMryk9l5Yii40rId3nXd7BzpGOVETCtbwgEOzTFhLahHgxAw5ITg_CThEMG0sBWPFsqP-BGV--9_n-WmzI3cmQJ7Jc6gWJYIcrFypTgJxSEMhKudo4_sJHROsjgCZ4kDmgrV8XfGBrKffwoAI2lA5BaO6n8I_MW8IRYsTxScbZxmxdrCDjeDXpl

A, aby sme mali energiu na celý deň môžeme sa pred cestou do mesta módy posilniť vyváženou zmesou Arabiky a Robusty, v pomere 50/50. Ciao Venezia nás príjemne prekvapí svojou jemnou arómou a sladkou chuťou.

Zaujímavosť: V Taliansku je espresso (a nie expresso). Ak sa nachádzate v regióne Benátsko, namiesto objednania espressa môžete požiadať o caffe liscio. Dostanete shot espressa, ale budete pôsobiť veľmi lokálne. 

Miláno

Začína sa náš druhý deň v Taliansku, v nádhernom metropolitnom meste Miláno. Síce je náš program nabitý, ale bola by škoda nevychutnať si šálku pravého talianskeho ristretta zo zmesi arabiky a robusty v klasickom talianskom pomere 80/20 - Ciao Milano. 

_R4chUwqG3I0BmUcnUS3t2PdEMRx9FJG8m65tL4IHkR49EuVFUfGcjeAVAP9R2nyLFTQfIqJqN4oDWM5gfumH4prDGnrsxV-Ioq3oS7_I2qNP7mo5U-Ug9TR0sxeoUzBWJDg0rP8

V meste Miláno nájdeme hneď niekoľko historických kaviarní, ktoré sú autentickými bodmi mesta už viac ako storočie, ako napríklad Bar Magenta, ktorý predstavuje ikonu tohto mesta. Vznik tejto kaviarne sa datuje do roku 1907, keď sa stretával mix obyvateľov Milána od aristokratických obyvateľov, strednej triedy až po mladých študentov.

Druhým ikonickým miestom pre vychutnanie šálky dobrej kávy s nádychom histórie je určite Café Bar Gin Rosa, ktorá sa nachádza v Galleria San Babila. Na začiatku 20. storočia majiteľ Luigi Donini vynašiel koktejl Gin Rosa, po ktorom nesie kaviareň názov dodnes.

4GRkexj573bk0ne0OHGDJeo1r47wKqRN7BKJCJp0c3oHWHoOEVwtEwAe0xLL_J4G3R8c2o8nFY4Zv0WjCgnF3dfmnNnI4UVC6FScCO_Fp-EUVNDRiaQu5FFDN7cVzV9IOkGjkqGpGin Rosa. (n.d.). [Photograph]. https://www.hotelwindsormilan.com/en/gin-rosa-cocktail-made-in-milan/


V Miláne by sme mohli byť aj celý deň, ale keďže nás čaká dnes ešte jedno ikonické miesto, budeme musieť opustiť miestne kaviarne, v ktorých sa na začiatku 20. storočia stretávali celé generácie a kde vznikol koncept aperitívu, ako ho poznáme dnes.


Zaujímavosť: Typické talianske praženie kávy je veľmi tmavé s lesklými až olejnato vyzerajúcimi kávovými zrnami s výraznou arómou skladajúcou sa z 800 rôznych molekúl. Čím ďalej na juh Talianska idete, tým tmavšie praženie nájdete.  



San Maríno

Po meste módy nás čaká San Marino, pre mnohých z nás miesto pre dokonalú dovolenku s celou rodinou, ale pritom na mape kávy tento malý štát na brehu Talianska nemôže chýbať. 

gLJm70Ad3u59WWhR-Mn4tHt--FNrG4Mse_2ekagYjAgWPiV6SJodV3ftOkI3wOvxworvA5VU9hOycIg8k632J9QFoIItvYOl-cTGFjTOSIl7tuTvIcsawGULJJNPgEfx--yhxjWT

História tohto unikátneho štátu siaha až do roku 301 nášho letopočtu, kedy kresťanský kamenár, Dalmatín Marinu utekajúci pred rímskym cisárom Diokleciánom, objavil vrchol Maount Titano v San Maríne, kde založil malú komunitu, z ktorej vzniklo dnešné San Maríno.

DTvo0PPt1I5ArU_QDneeBjnnRStJ1GzWayqH0JgnlIQDx6x2beyzTII87JSSUxbqo4T9Qj9-ylvU5ktUX5xsrBB-5qcIwwm_rXt2HuBo7qZpB8bxLHVhNJAN-mDv6T347w85sJ4P

História a magická atmosféra je všade okolo nás, a tak prečo si nevychutnať na záver dňa lahodnú Ciao San Marino na jednej z terás medzi uličkami starobylého štátu. Naša káva Ciao San Marino je skutočne jemná a lahodná s jemnou orieškovou arómou, hustou krémou a príjemnou sladkou chuťou so stredným telom a dochuťou po horkej čokolády s pomerom 90% Arabika a 10% Robusta.

Zaujímavosť: Podľa talianov, správna káva závisí na  Quatro M del Caffe’ (štyroch kávových M), ktorými sú:

·        Miscela -kávová zmes.

·        Macinadosatore -nastavenie mlynčeka

·        Macchina per Espresso -espresso kávovar

·        Mano -ruka baristu  

Rím

Tretí deň začíname v Ríme hlavnom meste, ktorého história patrí medzi tie najbohatšie a inak to nie je ani vo svete kávy. 

zJTdxT7jTBv03ANxyXnt3WCLHF1FzIgyrX45xAdwiV5dJvSgtGEvrqyBgzqjNGQHfVqAgk4lzZJqzhNrQORjXFe1sSKHtoWgVEeufchdvxFpRm1wRUjAfCLekWs_6z7MlssGnxpu


Rimania tak ako všetci Taliani milujú svoju kávu. Kávová kultúra v Ríme je plná rituálov a nuáns, ak si chcete vychutnať kávu ako pravý Riman, tak sa môžeme posadiť do Antico Caffè Greco do kaviarne, ktorá je dôležitou v histórii kávy pre celé Taliansko. Kaviareň  bola otvorená už v roku 1760 na ulici Via dei Condotti a je bezpochyby najstaršia kaviareň v celom Ríme a celkovo druhá najstaršia v Taliansku. 

Aj tu sedávali najväčšie osobnosti histórie, a to nielen tej talianskej, ako napríklad Stendhal, Goethe, Franz Liszt, Hans Christian Andersen a dokonca aj Casanova. Caffe Greco zostáva útočiskom spisovateľov, politikov, umelcov a významných ľudí v Ríme dodnes.

 

wklm9S8JefMCd-SCQKyGbx2h0oSy0RoQwN_0y_ODmfbFjUfk96m_WZkiiVOAsnEwiWvNI1j1Ou3WutHamUXYYPTVPVapj7pHO8gvKXnd__AJOdBt5nMqQiHml9MmIvh4x6Xjd39PCafe Grecko. (n.d.). [Photograph]. https://www.wantedinrome.com/yellowpage/antico-caffe-greco-romes-oldest-coffee-bar.html

Rimania milujú zájsť do svojho baru päť až šesťkrát denne, aby si mohli dať rýchlu šálku kávy a pokračovali vo svojom rýchlom živote ktorý patrí do ich životného štýlu. Pre autentický zážitok sa pripojíme k masám pri pulte. Cinkanie keramických pohárov a rutina pretrepávania sáčkov s cukrom a miešania s kávou vám dá  ten právy pocit taliana, že už nikdy nebude chcieť odísť od stolu.

Dx1lJYuZS4Eejnpg0yDrdC10VYlZmFokzgv91s35ncJW3TdITWEld1-ODO0WVSaEfo69mPZgKqpPdUfdNd8tpPuseOz0eRP7-fhKZK0Gvi1HpWub8LuFdpwgrEsMxiogKLjZNujP


Ak sa opýtate Marca nášho sprievodcu akú kávu majú Rimania najradšej poviem vám iba tri slová rýchla, silná a horúca a preto si vyberáme Ciao Roma - 100% Arabiku plnú  intenzívnej arómy, krémy a jemnej chuti s náznakmi zrelého ovocia a stredne likérového tela. 

Zaujímavosť: V Taliansku je až 149 000 barov, kde sa podáva káva a iné nápoje. Každý bar v Taliansku minie až 1,2 kg kávy denne, aby bolo možné pripraviť v priemere 175 kávových nápojov.

Neapol

Mesto, ktoré žije futbalom nás privítalo atmosférou pravého juhotalianskeho mesta plného uličiek, kde nájdeme posedávať domácich pri výbornej káve, ktorú citíme už z dialky.

6-WaKfI4eeLHi3fBGuyiB_22ZhlGJWpQAwxmyu1uwLvJLoDTt7wScKSsx1A3Olo5d0HqrR7W0uTQ_HDTttBxTScdp1ur0MyaVljKMH9ZkmexVI31eMuwJx_GtkYxdWCfadai0sMq

Obyvatelia tohto mesta kávu vždy milovali, ľudia tu zvykli pražiť kávu už od 19. storočia v bassi, typických prízemných domoch v tmavých uličkách, úplne otvorených na ulicu. Najviac takýchto pražiarní nájdeme hlavne na ulici Via Roma, ktorá je hlavnou mesta Neapol, kde nás prenasleduje vôňa z obchodov a kaviarni, miešaná a so sladkou vôňou z cukrární. 

rimYk8RyMzEBulcw7emXF8YV5XA6IotCAI6vnX5E4u3EOL6zdxlaXPMpn38kF8jSZSAC6pgjQr4lPwtx3wCFOHetiBsSv7tT3xEQjHs_h0u5VyvtLrp4Y5xuKYtlKZIvHfOHKlPq

Tak čo sa tak posadiť a vychutnať si raňajky a výbornú kávu Cafe Napoli ktorá nás vďaka výraznej korenistej aróme, hustej kréme a horkej chuti s karamelovými tónmi a intenzívnym telom povzbudí do zvyšku dňa. Ďalšiu šálku si dáme v Gran Caffe Gambrinus, ohromujúcej belle-epoque kaviarni založenej v roku 1860, ktorá kedysi slúžila ako tvorivé centrum pre renomovaných intelektuálov, umelcov a novinárov. 

Zaujímavosť: Keď je niekto šťastný v Neapole, namiesto toho, aby zaplatil šálku kávy, iba za seba, zaplatí inú za niekoho iného; je to ako ponúknuť šálku kávy zvyšku sveta. 

Palermo

Náš výlet po kávovom Taliansku ukončujeme v Palerme, v meste na samotnom juhu Talianska, hlavné mesto autonómnej oblasti Sicília aj metropolitné mesto Palermo. Mesto je známe svojou históriou, kultúrou a láskou ku káve.

3e3cIj89UqWk5qmo2dKqLuerl-jGfdGKWm5mmKgma1eHmfKzXfKNvCpE1H2iMLfqadOFLekjprmpmO06ixdKclr86KK3WSGeUo0lndbelxFAEr6IOABEoQtASaFsmO9sH3S2OW8D

V meste Palermo nájdeme múzeum kávy  alebo  inak povedané „Piccolo Museo del Caffe Morettino“ ktoré dokonale dotvorí náš výlet za históriou kávy v Taliansku.  Múzeum predstavuje jedinečnú zbierku vzácnych a starožitných predmetov od 19. storočia po nedávnu minulosť. Nájdete tu arabské mlynčeky na kávu, kávovary, náradie na opekanie a ďalšie kávové predmety a artefakty.

sPMYIiMUD3-JytH6bB92kgpUypubbrl_LTCRy4gM-CilupU8eMpExH1f3G-tl1wJD61ZZLICve-a-Y_phRAkrigRlWFKgu1xpBsyQY_hvyx4fPoOaOhlJrWvdmI6GSRd4p8Yev6-

Poslednú šálku kávy pred odletom do Afriky si vychutnáme v najstaršej kaviarni v regióne a to v  Antico Caffe Spinnato, ktorá bola založená v roku 1860 a dodnes je zárukou kvality. Pred náročnou cestou sa posilníme kávou Ciao Palermo, ktorá vďaka vysokému obsahu Robusty má i viac kofeínu a preto je skôr vhodná na ranné kávičkovanie alebo náročný deň na cestách a v práci. V šálke sa vyznačuje prenikavou arómou, bohatou krémou a silnou karamelovou chuťou so stredným telom. 

Zaujímavosť: Od roku 2018 vypijú Taliani v priemere 2,2 kávy denne, čo predstavuje 6 kg na osobu ročne. Celkovo 97% dospelých Talianov pije kávu každý deň.




Zo sveta kávy

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Vianoce nám klepu na dvere a s nimi prichádza čas radosti, lásky a, samozrejme, darčekov. Nech už patríte medzi kávových nadšencov, gurmánov, alebo milovníkov objavovania nových chuťových...

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Orechové krémy sa stali v posledným rokoch obľúbenou pochúťkou všetkých čo vyznávajú zdravý životný štýl.

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Dva veľké symboly Made in Italy štýlu sa spojili za účelom oslavy tradičného talianskeho kávového rituálu. 

Festivalové Leto Cafepoint 

Festivalové Leto Cafepoint 

Zo sveta kávy

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Vianoce nám klepu na dvere a s nimi prichádza čas radosti, lásky a, samozrejme, darčekov. Nech už patríte medzi kávových nadšencov, gurmánov, alebo milovníkov objavovania nových chuťových...

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Orechové krémy sa stali v posledným rokoch obľúbenou pochúťkou všetkých čo vyznávajú zdravý životný štýl.

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Dva veľké symboly Made in Italy štýlu sa spojili za účelom oslavy tradičného talianskeho kávového rituálu. 

Festivalové Leto Cafepoint 

Festivalové Leto Cafepoint