Cafetravel - Putovanie po Strednej Amerike

Cafetravel - Putovanie po Strednej Amerike

Naše putovanie za kávovými dobrodružstvami pokračuje. Tentokrát sa z kolísky kávy presúvame do Strednej Ameriky, kde navštívime sedem regiónov, ktorých káva sa preslávila na celom svete. Počas celého výletu bude naším sprievodcom majiteľ farmy, Cruz. Patrí už k piatej generácii farmárov.

1w_X7_-YOccqq6kSkUJ4IlPnE6nURicUfO5apcc9aJtT1KIiMR-tFNnC4Up-0_FifsEBY_jwUNRTYZrAkmQ2HfedfUEJnqI979R4bpSZS7NDqNzs93iOXsAHWPF0RLsDZEANmoOq

Väčšina krajín v Strednej Amerike je známa bielymi plážami, kokosovými orechmi a tyrkysovými vodami. Mnoho z nás pritom netuší, že tieto krajiny produkujú aj tie najkvalitnejšie kávy. Tropické podnebie robí tieto miesta obľúbenými medzi turistami z celého sveta a zároveň je ideálne na pestovanie suroviny nápoja, ktorý tak milujeme.

Mexiko

Našou prvou zastávkou je Mexiko, krajina bohatej histórie a krásnej prírody. Káva sem dorazila až koncom 18. storočia, keď Španieli priviezli kávovníky z Kuby a Dominikánskej republiky. Ich komerčná kultivácia sa začala o pár desaťročí neskôr s príchodom nemeckých a talianski prisťahovalcov z Guatemaly a ďalších stredoamerických štátov. Prvé veľké kávové plantáže sa začali objavovať až koncom 19. storočia, najmä v juhovýchodnom štáte Vera Cruz.

_riuPbNE2bzwRKQSP2DkbkUR1Lt6amSFBZIBf51O_H86pkgtLOxZ-rcxDqyONg_NlIA_pie1tGVWY7UzfFYfSuRZALdvkdXz5YxNh94xeDrjUibPqOhPrmlQnCJI5KnoiBEQib5B

Po Brazílii a Kolumbii patrí Mexiko k tretiemu najväčšiemu producentovi kávy na americkom kontinente. Mexiko sa za posledné roky stalo priekopníkom aj v pestovaní bio (organickej) verzie tejto plodiny. 

Sq-MA5lYWZ9qsEwCPs9xT7SHhRAvzd8DLG8cm2FI16aJsiREg9-mw-J4PESkedPuS_iBzfSNfYkGR_k7_6q-1r_QnRIp0OWWUc8GxCnvvvjegNgX6ySCvvFt2UdfD0gQDg2nlubv

Plantáže sa rozprestierajú od centrálnej časti až po samotný juh. Vďaka veľkosti krajiny a rozdielnym klimatickým podmienkam regiónov nie je káva z Mexika jednotvárna. Kávové zrná tu najčastejšie spracúvajú mokrým spôsobom spolu s 36 hodinovou fermentáciou. Po nej nasleduje dosušenie na slnku. Najlepšia káva podľa svetového merítka pochádza z juhovýchodu Mexika, a to z tropickej džungle Chiapas vo vysokohorských oblastiach v okolí Tapachula.

Ochutnávku miestnych káv začneme odrodovou kávou Cafepoint Mexico Chiapas Altura, ktorá je charakteristická svetlou krémou a sviežou, kvetinovou arómou. Chuť je príjemne sladká s miernou, ale citeľnou aciditou. V ústach pôsobí jemne a delikátne. V dochuti môžeme cítiť náznaky čokolády.

Guatemala

Naša druhá zastávka smeruje do Guatemaly, krajiny pokrytej pohoriami, ktoré obklopujú sopku Tajumulco. Sopka je zároveň najvyšším vrchom strednej Ameriky. Sledovali ste naše potulky po Ázii a Afrike pozorne? Potom vám určite neunikol fakt, že okolie sopiek vďaka úrodnej pôde a priaznivému podnebiu ponúka ideálne podmienky na pestovanie kávy.

M4mtKOeIFYrlMKKY-QhF7-dHAUgZ64amfMsyHKna1rS7rF2PCOpjukSE1kg-Gdj2kNiT1NUr7YqwsFOIkDvZEEfc1qGvgrEMaWkQJJAuuusgsPScwvpklYRE48_YCp5GdPWHvnAr

Pestovania kávy v Guatemale začalo už v 19. storočí, no až takmer po 100 rokoch sa stala neoddeliteľnou súčasťou miestnej ekonomiky. Po šiestich desaťročiach je krajina na druhom mieste v produkcii kávy v Strednej Amerike. Najčastejšie sa stretávame s pestovaním Robusty, najmä v kopcovitom Alta Verapaz. Robusta z Guatemaly patrí medzi tie najdrahšie a najkvalitnejšie odrody na svete. Kvalitu kávy nijako neohrozuje kvantita,
práve naopak. Množstvo regiónov má označenie pôvodu (D.O.).


kz0BAJWJAhVjqSR9RonHuXJalH1cSgsi7yQe37VbfyOLwVVLseCu28Vb4az_9kaZqofwLGNnTTetA1pBCgevhBhGSaXFbYZ0TgyV4j__Tz-szS25VML1eOFRahnL0_fIXxhDZ9-K

Počas našej cesty po Guatemale ochutnáme Cafepoint Guatemala Robusta. Jedná sa o odrodovú 100% Robustu, ktorá sa vyznačuje plným telom a jemne horkou chuťou s nádychom čokolády alebo kakaa a rovnako je skvelá aj v kombinácii s Arabikou. 

Honduras

Z vulkanickej Guatemaly sa pomaly presúvame do Hondurasu, domova legendárnych Májov až do španielskej kolonizácie v 16. storočí. Dnes patrí na prvé miesto v rebríčku vyprodukovaného objemu kávy v Strednej Amerike. Produkcia sa už od svojho začiatku vyznačovala výrobou najmä pre kávové zmesi. 

LVNQ9Hs9PU2nQyQmtlKop_7rtIiN6Qq3ch8mHAhILK2g9a_7SMN8dvSRqxU0atcL059McURB5Lwcem82KHIk3w1lAf7JQ3-0nmXMZVQHm30dQV-Km9ZE7RiSVjuAzq_ngrSKUl8M

Kávový priemysel Hondurasu poháňa 100.000 malých poľnohospodárov, ktorí musia odolať každoročne veľkému množstvu hurikánov, ochoreniam kávy, ale aj náročnej doprave. 

História kávy začala príchodom obchodníkov v 18. storočí. Ako pri zvyšku krajín Strednej Ameriky, pestovanie kávy nabralo na popularite až v 20. storočí, keď nahradilo banány, ktoré boli dovtedy exportnou plodinou číslo jeden. Najkvalitnejšia káva Hondurasu pochádza z regiónov na severozápade krajiny a je pestovaná vysoko v horách s označením SHG (Strictly High Grown), ktoré je zárukou vysokej kvality. 

qlbG8H-JN52gfaYJJA9cAlWDIGY0nFrZJOk6vFrF-BdZqAAw8U8p5qGnyw497D5TkCqlwi49h2gcEjTfWLhnVdhoykPXFVDPffPZwbt_Q16a3k9oSB5YzZM9KvZTO8LSy7SiSc8j

Návštevu Hondurasu zakončíme výbornou šálkou kávy Cafepoint Honduras SHG, v ktorej pocítime charakteristickú jemnú krému a sviežu arómu. Chuť kávy z hôr Hondurasu je príjemne vyvážená so solídnym telom, likérovou sladkosťou a nízkou aciditou. V dochuti cítiť jemný nádych čerstvo upečeného chleba.

Salvádor 

Naše kroky smerujú z Hondurasu do Salvádoru, najmenšej a najhustejšie osídlenej krajiny Strednej Ameriky. Je známy ako krajina sopiek, z ktorých mnohé sú činné dodnes.

Salvádor je veľmi hornatý. Chýba tu vybudovaná infraštruktúra potrebná na pestovanie kávy v priemyselnom meradle. Väčšinu kávy pestujú malí poľnohospodári a takmer všetko sa robí ručne. Do konca 19. storočia bol Salvádor považovaný za najväčšieho producenta kávy na svete, za ten čas sa stala káva neoddeliteľnou súčasťou kultúry. Dnes je pestovanie kávy vnímané skôr ako umenie a remeslo.

tAJUXq40GSXc5N0VQ-BRYLEVB0ww_kzUCo2_tK5HnHUtKQnR_00xjYrDOIbT0wqJ_ppCE7W5wmUpCOKqcwlmM8qCZPQpX3luu6ByF7AO8XP7_Zto4V547yfP5lrZgtr2B9c958a3

Napriek tomu, že miestna produkcia kávy nemôže držať krok s Kostarikou alebo Guatemalou, táto malá krajina ich začína dobiehať a buduje si reputáciu na mape kávového sveta. Pôda so sopečnou charakteristikou, mierne klimatické podmienky a hornatá krajina boli zárukou, že sa Salvádor stane pestovateľom jednej z najkvalitnejších káv sveta. Aj tu je tá najkvalitnejšia káva pestovaná vo vysokohorských podmienkach a nesie označenie SHG.

pJlvvZuViBeuSmcxGJFapIZbFB0r6W-1wsyaI6oa2TAXav6O50iwSHa9H5S5_7cVRk_GGKg-1cEJoMUCUIvFDqYVZxEGO1hEpQuWAfI1Cy4aO5PKsfh3dGdu9-upMgj1MLLVTCPZ

Ak si chceme dopriať najlepšiu šálku kávy zo Salvádoru, dáme si Cafepoint El Salvador SHG Washed, ktorá je charakteristická krémou orieškovej farby a sviežou arómou. Chuť je pozoruhodne vyvážená, sladké tóny sa kombinujú s veľmi ľahkou aciditou a príjemnou horkosťou v závere.

Nikaragua

Ďalšou zastávkou po cestách Strednej Ameriky je Nikaragua. Krajina prvýkrát prišla do kontaktu s kávou v roku 1790, keď pár katolíckych misionárov prinieslo do krajiny sadenice a začali s pestovaním pre svoju osobnú potrebu. V nasledujúcom storočí prudko vzrástol celosvetový dopyt a cena kávy a obyvatelia Nikaragui nadviazali na svoju históriu. Začali pestovať dostatok kávy na to, aby mohli pokryť potreby exportu.

qRue48ywpT8_AWO3gNhePn8-A1wgfomyFsbXwshFiamtwg4ZdTAq2aE1p9NbdX8nJgk6LaSqNwj3PjiymCLewrkiKM8E90oS9Gc0ejSZVDdiOBHhUKQxoPvV3412onR9gaUgsLnp

Kávové zrná z Nikaragui vďaka subtropickým klimatickým podmienkam a pohoriam Isabelia v strede krajiny ponúkajú ideálne podmienky pre pestovanie. Ide najmä o populárne odrody rastlín Arabica „Bourbon“ a „Pacamara“. Väčšina z nich sa pestuje na malých plantážach s dostatočným tieňom v takzvaných „Fincas“ ktoré zvyčajne vlastní jedna rodina. Pretože veľa Fincas sa nachádza hlboko v džungli a horách, väčšina kávových čerešní je stále zbieraná ručne.

YxGhm4aJ0OUUMvsL-HS1EHIMwS0U6An9NoITvoKv2KaIs7r13TaXYOxVWdYLnitJIVa_z1JXgVWouOCgJuM-Zptk-bJkMF_ot14XEOioJvMBksGJ8v968UyCRLChQPR7EbibxmmY

Počas našej štvrtej zastávky ochutnáme Cafepoint Nikaragua SHG EP, ktorá sa vyznačuje čokoládovo sladkou arómou, citrusovými tónmi a strednou aciditou.

Kostarika

Predposledná zastávka našej cesty je Kostarika, známa ako latinskoamerické Švajčiarsko. Tento prívlastok získala najmä vďaka svojej vyspelosti medzi krajinami regiónu. Veľkú časť Kostariky tvoria nádherné národné parky a rozsiahle plantáže, ktoré môžeme nájsť na celom území krajiny.

TwtSHN8JCrVWBUH5GhY_yJ_sNGJRVZMb5z3EzTTcTIGhRH_DOONvD1PojYMUEpW17-L1iRx2rlrDujuJcgqezZ_HcbfjJa5xhdbrHeYEiQfND7rWCL7OAVdjoMhOFLcB19MdAo9z

Stromom kávovníka sa tú darí rovnako dobre ako v ostatných okolitých krajinách vďaka úrodnej sopečnej pôde, vysokej nadmorskej výške a miernemu podnebiu. Kávovníky uzreli Kostariku už v roku 1779, keď boli privezené z Kuby na komerčné účely. Od roku 1820 sa káva stala základnou surovinou pre export do USA a Európy.

JFQquoFm74PhHy9LgySaggDUwYaR4UYkvjjzz6coate_wpmv3qXTx7WYkNO5jY_IxdwLKJZ7X3QZ7aUdsmJ-5IEs61HZTr8CcpeeYZMLuo39f9gCHJNkjav4ttDjP8sD8sLpJjgh

Spracovanie kávy prebieha najčastejšie dvomi spôsobmi buď za mokra alebo polosucha, hoci je Kostarika na svojom kontinente pokrokovou krajinou, väčšina úrody sa stále zbiera ručne, čo je spôsobené sťaženou dostupnosťou hlavne horských oblastiach.

Do prostredia tejto vyspelej krajny sa môžeme preniesť pri šálke Cafepoint Costa Rica SHB, ktorá je ručne zbieraná práve vo vyššie spomínaných oblastiach. Táto káva má mierne sladkú chuť s vyváženým telom, príjemnou aciditou a dlhou dochuťou s jemnými tónmi citrusového ovocia.

Panama

Pred cestou do Južnej Ameriky a na okolité ostrovy sa ešte zastavíme v Paname, krajine Panamského prieplavu. Vďaka tropickému podnebiu, pozoruhodnej biodiverzite, lesom a bielym plážam je krajina obrovským lákadlom pre turistov.

JBACi3H6FNfoKgikyswvRX7Lj2vj_it7sscQj3OWDjOU6LlK8smOlo8WtDijZ5fH-dcSSPHjLIO4N4uCoOE9rO1rXzUPeT1Db2Yy-GwXj-TfUBLYgQjFow94zrd80tK5UmuLY8mC

Panama nie je to, čo by väčšina odborníkov označila za klasickú kávovú krajinu. Na začiatku 18. storočia sa do Panamy dostali najskôr cenné kávové zrná, ktoré sem priniesli osadníci. Od tej doby sa káva pestovala výlučne na západe.

xINUKR5FuJAHjXEZ4WINKBHCwyN4DULmsO-nkyUxU2kHk-Uzb8OWdM_MtNZZ9m-aW2ZnrC4EOuLYyy1MXiUXNSEuEPe01pmm998MNJ1XBEldH5Ei_Xj9zi4jqXYLfCw8i6fkWf36

Väčšina panamských odrôd pochádza z malých plantáží. Základ pestovaniu kávy poskytli pôvodní obyvatelia a prekvapivo aj veľké množstvo Európanov, ktorí zostali v Paname po tom, čo sa podieľali na stavbe prieplavu.

Svahy panamských hôr pokrýva úrodná sopečná pôda a najobľúbenejšími kávami sú odrody arabiky „Caturra“, „Typica“ a nedávny prírastok „Gejša“. Pestuje sa na farme Hacienda La Esmeralda nie pre svoju kvalitu, ale pre úžitkovú hodnotu. Je totiž vysoko odolná proti chorobe listovej hrdze. 

Koniec našej cesty po Strednej Amerike zakončíme šálkou kávy Cafepoint Panama SHB Special 5*, ktorá má vyváženú chuť s ľahkým telom a takmer nebadateľnou aciditou. V dochuti môžete cítiť náznaky medu a jazmínu.



 






Zo sveta kávy

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Vianoce nám klepu na dvere a s nimi prichádza čas radosti, lásky a, samozrejme, darčekov. Nech už patríte medzi kávových nadšencov, gurmánov, alebo milovníkov objavovania nových chuťových...

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Orechové krémy sa stali v posledným rokoch obľúbenou pochúťkou všetkých čo vyznávajú zdravý životný štýl.

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Dva veľké symboly Made in Italy štýlu sa spojili za účelom oslavy tradičného talianskeho kávového rituálu. 

Festivalové Leto Cafepoint 

Festivalové Leto Cafepoint 

Zo sveta kávy

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Vianoce nám klepu na dvere a s nimi prichádza čas radosti, lásky a, samozrejme, darčekov. Nech už patríte medzi kávových nadšencov, gurmánov, alebo milovníkov objavovania nových chuťových...

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Orechové krémy sa stali v posledným rokoch obľúbenou pochúťkou všetkých čo vyznávajú zdravý životný štýl.

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Dva veľké symboly Made in Italy štýlu sa spojili za účelom oslavy tradičného talianskeho kávového rituálu. 

Festivalové Leto Cafepoint 

Festivalové Leto Cafepoint