Ak by ste chceli urobiť radosť vášnivému kávičkárovi, kúpte mu cibetkovú kávu (Kopi Luwak). Je síce najdrahšia na svete, ale vraj aj najdelikátnejšia. A prečo?
- Znalci kávy hovoria, že malé espresso pripravené z cibetkovej kávy má silnú, výraznú chuť a vôňu, v ústach je neskutočne plná až hustá s nádychom po čokoláde a je ju dlho cítiť na jazyku častokrát s pocitom tŕpnutia končeka jazyka
- Cibetková káva sa vyrába z kávových zrniek, ktoré zjedia a vylúčia cibetky, kunovité šelmy žijúce iba v Indonézii na ostrovoch Jáva, Sumatra, Bali a v Malajzii.
- Cibetky si vyberajú len zrelé kávové bobule.
- Kávové zrná sa počas cesty cez tráviaci trakt cibetky nepoškodia, ale naopak obohatia sa o enzýmy, ktoré štiepia bielkoviny na peptidy a aminokyseliny. Tie vniknú do kávových zŕn a dajú im výnimočnú chuť.
- Zrná vylúčené z cibetiek prechádzajú len jemným pražením, preto vynikne ich prirodzená chuť.
- Použiť sa môžu len čerstvé "výkaly“, pretože staršie už môžu byť narušené dažďom alebo znečistené zverou.
- Trus sa môže zbierať iba z divoko žijúcich cibetiek, nakoľko pokusy chovať ich v zajatí nevyšli kvôli tomu, že odmietali jesť kávové zrná.
- Kilogram cibetkovej kávy stojí v súčasnosti okolo 600 eur, a to najmä z dôvodu jej malej produkcie - ročne vyrobí iba okolo 500 - 800 kilogramov (Indonézia).
- Malé espresso z cibetkovej kávy stojí okolo 8 eur.
- Vo svete je viacero živočíchov, ktoré sa živia bobuľami kávovníka. Posledné roky je cibetková káva produkovaná aj vo Vietname, kde žijú podobné zvieratká, ale aj na ostrovoch Východného Timoru. Z brazílskych pralesov sa začína exportovať káva z papagájov Jacu, ktoré žijú v tieni kávovníkov a živia sa výhradne zrelými kávovými bobuľami.