Keď sa opýtate bežného Taliana čo raňajkoval, odpovie Vám najčastejšie: „No predsa to, čo vždy: Cornetto e cappuccino!“ Cornetto je sladké, často čokoládou plnené pečivo, ktoré Vám v každej kaviarni, či bare pred podávaním ohrejú. Cappuccino však pripravuje pre každého hosťa barista sám.
Pravé talianske cappuccino (kapučíno) je vlastne kávový nápoj, ktorý sa skladá zo silného espressa, horúceho mlieka a jemnej mliečnej peny. Pripravuje sa najčastejšie do šálky v objeme asi 140 ml a podáva sa väčšinou v doobedňajších hodinách. Jeho príprava vyzerá jednoducho: do šálky si pripravíme espresso, v kovovej kanvičke opatrne speníme mlieko a pomaly nalejeme do šálky s kávou tak, aby vo výslednom nápoji asi tretinu tvorila káva, tretinu horúce mlieko a tretinu jemná mliečna pena. Keď to však skúsite, rýchlo zistíte, že to také jednoduché nie je. Tu je pár tipov, ktoré Vám môžu pomôcť:
- dobrá káva – aj keď ide o kávovo–mliečny nápoj, správne cappuccino má voňať po silnej káve. Nešetrite preto na káve a použite kvalitnú taliansku zmes intenzívnej chute, v ktorej je asi 70% Arabiky.
- plnotučné mlieko – na prípravu pravého cappuccina používajú Taliani zásadne plnotučné mlieko. Je krémovejšie, prirodzene sladšie a hlavne oveľa chutnejšie ako jeho odtučnené verzie.
- kvalitná kréma – aby bolo autentické, kréma, ktorá vznikne vyšľahaním mlieka, nesmie byť ľahká s veľkými bublinami. Naopak, musí mať ťažšiu, takmer jogurtovú konzistenciu.
A kde si v Taliansku môžete dopriať kvalitné cappuccino? No predsa na každom kroku :) Určite ho ale vyskúšajte v benátskom Caffè Florian, rímskom Antico Caffè Greco, alebo slávnom neapolskom Gran Caffè Gambrinus.