Keď sa "kávy neznalý“ dovolenkár vráti z Talianska, často si pochvaľuje chuť talianskej kávy, no sťažuje sa na jej malé množstvo. Je pravda, že talianske espresso je oveľa menšia káva, než na akú sme boli dlho zvyknutí. Veď ideálny objem espressa je len asi 30 ml. No mnohí Taliani obľubujú napodiv ešte "menšiu“ kávu.
Hovoria jej ristretto, alebo corto a často si ju dávajú po dobrom obede. Ristretto v taliančine znamená: hustý, obmedzený, silný a corto jednoducho krátky. Takáto káva má potom sotva 20 ml a pije sa naozaj jedným dúškom. Kávičkári ju milujú, pretože má výraznejšiu chuť, zaguľatené, olejové, niekedy až likérové telo a v porovnaní s typickým espressom aj menej kofeínu.
A ako sa správne ristretto pripravuje? Na to sa názory baristov rôznia. Najjednoduchší spôsob je zastaviť extrakciu kávy o niečo skôr. Keďže štandardné espresso sa pripravuje asi 25 sekúnd, na ristretto potom stačí zhruba 18. Druhým, trochu náročnejším spôsobom, ako pripraviť kvalitné ristretto, je zvoliť jemnejšie mletie. Takáto príprava je samozrejme pracnejšia a barista musí byť skúsený, aby kávu nespálil. Tretí a najčastejší spôsob prípravy ristretta spočíva v silnejšom utlačení kávy v páke takzvaným tamperom.
Výsledkom by však malo byť stále 20 ml intenzívnej kávy s jemnou orieškovohnedou krémou, ktorá vám bude na jazyku chutiť ako rozpustený kávový cukrík.