Určite ste si všimli, že množstvo káv, s ktorými sa stretávate v obchodoch, má na obale označenie 100 % Arabika. Toto označenie tam, samozrejme, nie je náhodou a má už pri prvom pohľade evokovať kvalitu. Vo svete sa pestuje viac ako sto druhov káv, z ktorých sa najčastejšie predávajú Coffea Arabica a Coffea Canephora - tiež známa ako Coffea Robusta. Čím sa od seba líšia a prečo u milovníka alternatívnej kávy neuspejete s Robustou, vám prezradíme nižšie.
1. Jednoduchšie pestovanie na úkor chuti
Robusta rastie v omnoho nižších nadmorských výškach ako Arabika, vďaka čomu je jej pestovanie menej náročné a aj finančne menej nákladné. Prvú úrodu plodí už po menej ako dvoch rokoch, pričom u Arabiky sa jej dočkáme po 4-5 rokoch. Nakoľko Robusta obsahuje oproti Arabike až dvakrát vyšší podiel kofeínu, je výrazne odolnejšia voči škodcom a chorobám.
2. Obsah kofeínu vplýva na výslednú chuť
To, čo sa na prvý pohľad môže javiť ako výhoda, má v konečnom dôsledku práve opačný efekt. Robusta má pre svoj vysoký obsah kofeínu výrazne horkú chuť, ktorá výslednému nápoju nepridáva na kvalite. Horká chuť a vysoký obsah kofeínu však môže byť pre niekoho presne to správne nakopnutie, ktoré potrebuje. Výborne chutí aj v zmesiach, v ktorých tvorí Robusta 20-30 %. Tento pomer sa nazýva “zlatá zmes“ a je typická pre pravé talianske espresso. Okrem špecifickej chuti tu Robusta pomáha vytvoriť aj krásnu krému.
3. Výrazne užší chuťový profil
Arabika sa pýši širokým rozptylom chutí. Od ovocných, cez sladké, až po čokoládové či orieškové. Rovnako sa líši v miere acidity a arómach. A práve tieto vlastnosti robia z pitia kávy ten pravý zážitok. Môžete objavovať stále nové spôsoby prípravy, ktoré vám zakaždým poskytnú inú, novú chuť kávy. Samozrejme, aj chuť Robusty môže byť dobrá. Vždy bude síce výrazne horkejšia, no v kvalitnej Robuste môžete zas objaviť tóny čokolády či kakaa. Zlá Robusta chutí ako spálenina, zemina či guma, čo už zrovna neevokuje nič príjemné. Významnú úlohu pri výslednej chuti kávy však zohráva jej praženie a samotná príprava. Aj tejto téme sme sa nedávno venovali v tomto článku.
4. Tuky a cukry tiež zohrávajú svoju rolu
Arabika obsahuje viac lipidov, olejov, vitamínov a tiež dvojnásobok cukrov. Aj toto prispieva skutočnosti, prečo chutí lahodnejšie ako Robusta.
5. Iná už na pohľad
Robusta bola objavená približne 100 rokov po Arabike. Jej zrná sú už na prvý pohľad iné - menšie, hrubšie, guľatejšie, tmavšie s rovnou ryhou uprostred. Inak vyzerá aj rastlina kávovníka. Jej listy sú oproti listom Arabiky väčšie. Robusta sa pestuje hlavne na východnej pologuli, zatiaľ čo Arabika dominuje v Južnej Amerike.
Aby sme tento článok zbytočne robustne nerozpisovali, je len na vás, čo vám chutí. Ak sa u vás slovo káva spája automaticky najmä s prísunom energie vo forme kofeínu, robusta ho má na rozdávanie. Ak by vám aj prekážala jej výrazná horkosť, vždy ju môžete potlačiť trochou mlieka či lyžičkou cukru. Pokiaľ ale patríte ku kávičkárom, ktorí si radi doprajú kávu pripravenú alternatívnym spôsobom, robusta vás neočarí.
Našťastie u nás nájdete všetko. Širokú ponuku kvalitnej 100% Arabiky, speciality coffee, kávové zmesi a aj Robustu.