Ak ste si už pripravovali kávu doma, tak si určite spomeniete na to, ako prevoňala celú kuchyňu. Už to nebola štandardná vôňa nejakej instantnej kávy či slovenského turka, ale poriadna vôňa čerstvo pomletých zŕn, pripravených napr. aj v moka kávovari. A tak, ako všetko musí dokonale do seba zapadať, tak aj mletie kávy je zázrak, ktorý vplýva na jej výslednú chuť.
Mletie kávy je alchýmia, ktorú sa dokáže naučiť každý bežný kávový pôžitkár. V opačnom prípade by sme mohli požiadať v predajniach s kávou o namletie kávy. Avšak pre ešte lepší pôžitok odporúčame mlieť kávu v menších množstvách, práve pre spomenuté kvality (vôňa), ktoré začnú pracovať s okolitým prostredím a po nejakom čase nemusia byť v nápoji až také intenzívne. Ako príklad môžeme uviesť moment, keď si po prvý raz otvoríte balenie našej kávy a ovoniate kávu. Určite cítite rôzne vôňe a káva vás tak láka k jej príprave. O týždeň či dva neskôr už takú vôňu vo vrecku necítite, no všetko sa odrazí v chuti kávy, ktorú si zachová. Našťastie.
Rovnomerné mletie je dôležité
Na trhu nájdeme dva druhy mlynčekov na kávu. Hneď v tejto chvíli pripomenieme, že čepeľovité mlynčeky nie sú pre nás. Keďže nerozomelú zrnká pravidelne, tak im viac škodia než sú na osoh. Ak takú pomletú kávu zapracujeme do moka kávovaru či do elektrického pákového kávovaru, výsledný efekt je neuspokojivý. Chybou sú rôzne veľké namleté zrná, ktoré majú tým pádom rozdielne teploty, pri ktorých sa lúhujú do kávy. Preto môže byť výsledné esspreso prepálené alebo nedovarené.
Staré, osvedčené a voňavé spôsoby
Ideálnym spoločníkom na výberovú kávu a starosť o ňu sú mlynčeky s kameňom, ktoré rovnomerne rozomelú kávu bez toho, aby natrúsili po celej kuchyni. Sú zložené z dvoch mlecích kameňov, ktoré majú hneď niekoľko výhod. Pre domáce potreby sú veľmi vhodné ručné mlynčeky, ktorých kamene rovnomerne namelú kávu a pritom sa nestihnú ani zahriať natoľko, aby spálili zrná. Avšak pre väčšie prevádzky, ktoré pripravujú sto a viac káv, budú vhodnejšie elektrické mlynčeky s kónickými kameňmi, ktoré síce melú kávu pomalšie, no nezahrievajú sa.
Správna hrúbka mletia závisí od kávovaru a kávy
Už vieme, že inak chutí káva z profesionálneho pákového kávovaru a inak chutí z poctivého moka kávovaru. Inak bude chutiť aj z French pressu či z džezvy. Na každý spôsob prípravy je však vhodné iné mletie kávy. Espresso z pákového kávovaru potrebuje veľmi jemné mletie, no i to v sebe skrýva vedu, aby výsledné espresso netieklo príliš rýchlo (hrubšie pomletá káva), ale ani príliš pomaly (veľmi jemná káva). Ideálny stav dosiahnete, ak espresso z pákového stroja nie je príliš penivé ani čierne, optimum tvorí oriešková farba.
Veľmi jemné mletie si nastavte, ak chcete vyskúšať kávu z džezvy. Pre prípravu espressa z pákového kávovaru dbajte na to, aby káva bola namletá najemno. Domáca príprava kávy v moka kávovari sa nezaobíde bez stredne hrubého namletia kávy, keďže počas prípravy je tam čas na to, aby sa aj hrubšie čiastočky správne vylúhovali. Ak si budete pripravovať filtrovanú kávu, nastavte si svoj mlynček na hrubé mletie, ktoré môžeme porovnať s konzistenciou krupicového cukru. Úplne nahrubo namletá káva má tmavšiu farbu a veľkosť čiastočiek sa dá porovnať s kryštálovým cukrom. Takúto kávu použite na prípravu kávy vo French pressu.
Či už dostanete chuť na poctivú kávu z moka kávovaru alebo na francúzsku eleganciu z French pressu alebo na úplnú dokonalosť z pákového kávovaru, nikdy si nezabudnite správne pomlieť Vašu kávu pre ešte lepší zážitok.
Navštívte náš e-shop www.cafepoint.sk a vyberte si spomedzi ručných i elektrických mlynčekov, ako aj zo širokého spektra výberových káv a kávovarov!