Určite si spomeniete na svoju prvú skúsenosť s kávou. Tá moja sa datovala do čias, keď som pripravoval kávu svojmu otcovi. Išlo o typického turka, viete, nasypete za lyžičku a pol mletej kávy do veľkého hrnčeka a dvakrát zalejete vodou tak, ako to robila mama. Keď som sa jej spýtal, prečo to tak je, odvetila mi, že pravá turecká káva sa musí dvakrát uvariť. Na naše pomery sme nášho turka po slovensky znesvätili dvakrát zalievanou vodou z varnej kanvice. Po tomto rituáli sa na povrchu vytvorila hustá pena s asi miliónom malých očiek, ktoré ma lákali k tomu, aby som ochutnal tento nápoj dospelákov.
O niekoľko rokov neskôr sa stalo mojou bežnou rutinou espresso. Málo vody, veľa kávy, kofeínu, životobudič a moje ponímanie „nápoja bohov“. Espresso som mohol piť celý deň a nikdy by som naň nezanevrel. Až na moment, keď som prišiel do jednej útulnej kaviarne, zašitej kdesi v úplnom centre mesta. Štandardne som si objednal šálku espressa a zasadol som na trón pri bare. Po niekoľkých rokoch skúseností z pripravovania tohto nápoja som jednoznačne vnímal každý krok, ktorý barman podnikol, a tak som zatvoril oči a čakal, čo sa stane.
Barman zapol mlynček na kávu, ktorý hrkotavým zvukom mlel opražené kávové zrná. Potom nastalo ticho. Vo vzduchu sa okrem kaviarenskej atmosféry a jazzu vznášala aj vôňa čerstvo zomletej kávy. Spoznal som, že zrná nie sú upražené až do čierna a svieži ľahký orieškový nádych naznačoval výberovú pochutinu. Ozvalo sa cvaknutie z miest, kde stál pákový kávovar. Barman pravdepodobne vložil páku do stroja a stlačil spínač. Zo stroja sa ozval hluk čerpadla, symfónia pre uši každého pravého kávičkára, a do šálky vytiekli prvé kvapky kávy, proces bol zakončený pomaly vytekajúcou orieškovo sfarbenou penou.
Barman uložil šálku s božským mokom na tanierik a jemne ho predo mňa položil. Zacítil som prenikavú vôňu horkosti, sladkosti, vôňu pražených zŕn s orieškovým nádychom a teplej zeme, ktoré bolo ohrievané intenzívnym slnkom. Neváhal som a ochutnal som. Svet sa pre mňa zastavil a ja som bol späť vo svojom živle.