Ako si správne vychutnať výbornú kávičku
Ponúkneme Vám pár rád, vďaka ktorým si budete môcť vychutnať svoju kávu s oveľa väčším pôžitkom. Jedným zo základných znakov, rozvoja a skvalitňovania ľudského života je kultúra. Informácie sa vďaka nej menia na literatúru, zážitky a túžby na básne, remeslá na umenie a jedlo na gastronómiu. Moderný človek si v tom malom časovom priestore, ktorý mu pri všetkej práci zostane, chce naplno využiť krásu, ktorú mu život ponúka.
Predstavíme si základne kávové charakteristiky, chute a vône, naučíme sa kedy chutí káva najlepšie, ako vycítiť nekvalitnú kávu a ako si vybrať tú svoju. V kávovom priemysle pracuje veľa ľudí od pestovateľov, cez obchodníkov s kávou až po pražiarov a baristov. Nezanedbateľným článkom kávovej reťaze sú profesionálni degustátori. Ich úlohou je určiť čo najobjektívnejšie „surovú“ chuť kávy. Na základe ich hodnotení sa stanovujú ceny tej-ktorej kávy, obchodníci a pražiari si potom vyberajú kávy podľa toho, ako sa im konkrétna káva hodí pre ich vlastnú zmes, alebo značku.
Práca degustátorov je pomerne náročná a keďže musia hľadať aj kávové defekty a pachute, často aj nepríjemná. My však nemusíme kávu ochutnávať, my ju budeme vychutnávať. Do šálky sa k nám dostane už len vybraná káva a našou úlohou bude naučiť sa nájsť v nej originálnu chuť, pohrať sa s ňou v ústach, vedieť si ju zapamätať a oceniť. Omnoho viac o degustácii sa dočítate v našom seriále uverejnenom v magazíne Fakty a mýty o káve.
Aby sme sa pustili do príjemného a kvalifikovaného vychutnávania kávy, potrebujeme si osvojiť pár základných vecí.
- kvalitná káva – aby sme si ju vedeli vychutnať, musí byt kvalitná.
- správny spôsob prípravy – aj dobrú kávu môžeme pokaziť zlou prípravou.
- vhodný kávový porcelán – dobrá káva sa má piť z kvalitnej šálky, ktorá udrží teplo.
- cukor s mierou, mlieko radšej nie –všetkého veľa škodí, ak má káva zostať kávou.
- neutrálne chuťové rozpoloženie –pred každou kávou aspoň trochu čistej vody.
- pero a papier – napíšte si, ako Vám ktorá káva chutila.