Lahodná chuť, nízka acidita, orieškové náznaky a ľahký vánok sladkosti a ovocia. Taká je havajská káva Hawaii Kona. Dokonale vystihuje podnebie, v ktorom sa zrodila. Tropické, vlhké, s osviežujúcim severovýchodným vetrom a šumením mora.
Jedinou krajinou v celej Oceánii, ktorá produkuje kávu, je Havaj (súčasť Spojených štátov amerických). Turistickú atmosféru tak dopĺňa aj pestovanie kávy, ktoré prispieva k ekonomike krajiny. Návštevníci môžu okrem krásnych pláží, majestátnych hôr a skvelého podnebia spoznať aj miestnu kávu, ktorá sa v priebehu vekov až tak prispôsobila podmienkam, že sa od svojej pôvodnej odrody Typica veľmi odlíšila a vznikla tak nová odroda Hawaii Kona.
Tam, kde sa zastavil čas
Oblasť Kona na Veľkom ostrove je jedným z regiónov, ktoré pestujú kávu ešte z prvých priesad, dovezených z Brazílie. Suché juhovýchodné pobrežie pod horami spojené s permanentne teplým podnebím a dostatočnou vlhkosťou pôsobí na pôvodnú odrodu Typica tak, že výsledná chuť kávy nie je silná, skôr lahodná, s ľahkými odtieňmi orieškov a ovocia.
Strasti a radosti zberača kávy Hawaii Kona
Káva najvyššej kvality je zbieraná ručne. Je to zároveň aj najefektívnejší spôsob zberu, pri ktorom sa volia len zrelé kávové čerešne. Ide o ťažkú prácu najmä pre to, že zberači sú platení od výkonu, resp. množstva vyzbieraných plodov. Každý deň počas obodobia zberu musia vyjsť do strmých kávových plantáží a vracať sa len so zrelou kávou. Občas sa stane, že zberač pre svoje dôvody zamieša medzi zrelé kávové čerešne aj tie nezrelé. Preto musia producenti dbať na kvalitu zberu, aby zberač doniesol len zrelé kávové čerešne. Cena ručného zberu je tak skúšaná každodennými problémami, ktoré prispievajú k produkčným nákladom. Toto je hlavný dôvod, prečo je káva Hawaii Kona taká drahá.
Výnimočnosť zŕn, originalita značky
Odroda Hawaii Kona produkuje dva typy zŕn. Prvý typ tvoria štandardné kávové zrná s dvomi zrnami v jednej čerešni. Tie sa ďalej delia podľa veľkosti, pričom Kona Extra Fancy má tie najväčšie zrná. Druhý typ sa však zásadne odlišuje tým, že v jednej čerešni vznikne len jedno veľké okrúhle zrno. Za normálnych okolností sa v kávovej čerešni nachádzajú dve zrná podobné dvom pologuliam otočeným tvárou k sebe. V druhom type ide o celok podobný napríklad hrášku. Tento typ zŕn, tzv. “peaberries”, má špecifické vlastnosti a chute, ktoré sa ukazujú najmä počas praženia.
Špeciálna starostlivosť o kávové čerešne, pokojné podnebie a podmienky na rast spôsobili, že sa z Hawaii Kona stala raritná odrodová káva. Ak by ste chceli zažiť a ochutnať havajskú atmosféru, objednajte si z nášho e-shopu a oddýchnite si pri šálke výbornej havajskej kávy.
Zdroj informácií: Hoffmann, J.: The world atlas of coffee.