Názvy káv a kávových nápojov dokážu niekedy pomotať hlavu aj skúsenému kávičkárovi. V okolitom svete totiž existuje viac než sto druhov káv a kávových nápojov, ktoré si môžete v kaviarňach a reštauráciách vychutnať. A aj Vám sa občas stane, že sa neviete v širokej ponuke kaviarne alebo reštaurácie zorientovať? Preto prinášame slovník kávičkára - prehľad káv, ktoré najčastejšie nájdete v slovenských baroch a kaviarňach. Aby sa Vám už nestalo, že si objednáte niečo, čo ste vlastne ani nechceli.
Druhy kávy, ktoré nájdete v slovenskom nápojovom lístku
Espresso
Espresso je základ. Ak ste ho v ponuke nápojov nenašli, niečo zrejme nebude s kostolným poriadkom. Espresso sa pripravuje len z kávy a vody. Gramáž, objem, teplota i tlak na jeho prípravu sú presne určené. Malá čierna káva v sebe ukrýva 7 g (± 0,5 g) mletej kávy a 30 ml (± 5 ml) vody. Nič viac a určite nič menej - to už by bolo ristretto. Ak na okraji espressa nájdete zlatistú penu, vedzte, že bolo pripravené správne.
Espresso Macchiato
Máte chuť na jemnejšie espresso? Ak Vám nevadí kombinácia s mliekom, vyskúšajte espresso macchiato. Barista ho vytvorí pridaním mliečnej peny. Aby bola jemná a nadýchaná chuť zaručená, mliečna pena sa získava napenením dobre vychladeného plnotučného mlieka.
Cappuccino
Cappuccino a Caffe Latte sú druhy kávy, ktoré si pletieme najčastejšie. Aký je teda medzi nimi rozdiel? Hoci sa oba kávové nápoje skladajú z rovnakých zložiek, ak si objednáte Caffe Latte, pripravte sa na väčšiu dávku mlieka. Cappuccino, naopak, dominuje výraznejšou a silnejšou chuťou. Skladá sa z espressa a speneného mlieka. Stačí zavrieť oči a vychutnať si hladkú, jemnú penu bez bubliniek. Ak vás zaujíma, ako si pripraviť bezchybnú penu doma, nevynechajte tento článok.
Caffé Latte
Ak si chcete dopriať kávového nápoja o niečo viac, vsaďte na caffé latte. Samozrejme len v prípade, ak máte radi kávu s mliekom. Do pohára s väčším objemom Vám barista doleje do espressa teplé mlieko (niekedy i horúcu vodu) a napokon mliečnu penu. Milovníci kávy často označujú caffé latte za dámsky nápoj, najmä pre rôzne príchute, ktoré sa dosahujú pridaním sladkých sirupov.
Latte Macchiato
O niečo menšiu kávu dostanete, ak si vyberiete Latte Macchiato. Oproti klasickému Caffe Latte obsahuje menej mlieka a často je servírované atraktívnejšie. Lákavé farebné vrstvy dosiahne barista tak, že do pohára naleje najskôr dokonale spenené mlieko a pomaly pridáva dávku espressa.
Americká káva - Caffé Americano
Káva s prívlastkom americká získala svoj názov vďaka americkým vojakom, ktorým sa zdalo byť klasické espresso príliš silné. Ak máte aj Vy radšej slabšiu kávu a s mliekom sa príliš nekamarátite, vyskúšajte tento variant. Do klasického espressa vám barista doleje horúcu vodu a intenzita kávy tak bude omnoho slabšia.
Espresso Lungo
Túto kávu si ľudia často objednávajú pod názvom “veľké presso”. Nič také však v terminológii kávy nenájdete. Dávka kávy, ktorú stroj pretlačí, ostáva nemenná. Ak si od čašníka vypýtate veľkú čiernu kávu, dostanete v podstate obrátenú americkú kávu. Do šálky najskôr naleje horúcu vodu a následne klasické espresso. Tým sa výrazná chuť kávy potlačí a dostanete jemnejší kávový nápoj s väčším objemom.
Veríme, že si vďaka nášmu slovníku s názvami kávy objednáte pri najbližšej návšteve kaviarne presne takú kávu, na akú budete mať chuť. A ak vám v kuchyni nechýba kvalitný kávovar, môžete si ju pripraviť aj doma. Hoci aj hneď. Stačí sa presvedčiť, či máte všetko potrebné.