Brazília
Brazília, najväčší a najľudnatejší štát Južnej Ameriky, známa svojimi nekonečnými plážami, dychberúcim dažďovým pralesom, či svetoznámym karnevalom v Rio de Janeiro, získala svoje pomenovanie po národnom strome Brazílie (z portugalského "pau-brasil") s jedinečným sfarbením dreva do červena.
Vedeli ste, že:
O významnom smerovaní krajiny však rozhodla iná plodina. Podľa legendy, sa v roku 1727 v snahe o urovnanie sporu o pôdu medzi Francúzskom a Holandskou Guyanou, podarilo majorovi Franciscovi de Mello Palheta prepašovať z Cayenne tak vytúžené semienka kávy do Brazílie. Osud chcel, aby si major padol do oka s manželkou guvernéra Cayenne, ktorá mu na rozlúčkovej recepcii podarovala kyticu ukrývajúcu vytúžené semienka kávovníka.
Kávovník sa o pár rokov neskôr, s podporou štátnych dotácií, začal pestovať komerčne - najväčšie plantáže vznikali v roku 1830 v oblasti Paraíba Tal (medzi mestami São Paulo a Rio de Janeiro). Hlavná výhoda lokality spočívala nielen vo výborných prírodných podmienkach na pestovanie, ale aj v blízkosti prístavu, odkiaľ bolo možné kávu exportovať. Až vybudovanie železničnej trate v druhej polovici 19. storočia prepojilo tieto dve veľké prístavné mestá a export kávy do Európy a zvyšku sveta tak mohol začať.
Už 150 rokov je Brazília najväčším pestovateľom kávy. V súčasnosti tu nájdete množstvo súkromných farmárov, ktorí sa zameriavajú na pestovanie výberovej kávy, t. j. orientácia väčšmi na kvalitu než na kvantitu. Veľkej obľube sa medzi farmármi teší metóda sušenia kávy aj s dužinou čerešne, tzv. "pulped natural". Práve vďaka tomuto polomokrému procesu získavajú kávy z Brazílie svoju typickú intenzívnu sladkosť s relatívne nízkou kyslosťou. Plné, veľmi sladké telo dotvárajú orieškové a čokoládové tóny; acidita je minimálna.
Pestovanie kávy
Brazília je jednou z mála krajín na svete, kde sa pestuje Arabica (tvorí 70 % brazílskej produkcie) a aj Robusta, za čo vďačí svojej rozmanitej biodiverzite, ktorá reflektuje v rozmanitosti regiónov a pre ne typických prémiových káv.
V regiónoch Sul de Minas, Mogiana, Cerrado a Matas de Minas sa pestujú tie najkvalitnejšie brazílske kávy. K regiónom s najväčšou produkciou, bezpochyby možno zaradiť Sul de Minas, Savanna Cerrado, Minas Gerais Mountains a Minas Chapada.
Malá silná káva, známa ako "cafenziho", je veľmi koncentrovaná. Pije sa v kaviarňach po celej Brazílii - za horúca a postojačky. Príprava je vcelku jednoduchá, vrecko naplnené kávou sa preleje horúcou vodou a cafezinho je na stole. Poprosíme, bez mlieka!
Brazílske kávy sú veľmi obľúbené a určite si pochutnáte, ak si z nich pripravíte vynikajúce espresso.
Kategorizácia a hodnotenie kávových zŕn
Tradičné a experimentálne odrody, ako sú Bourbon, Mundo Novo, Icatú, Catuaí, Iapar, Catucaí a mnohé ďalšie, sa pestujú zväčša v nadmorskej výške 600 - 1 200 m n. m., čo zaručuje nízku kyslosť kávových zŕn pochádzajúcu od viac ako 220 000 producentov z celej Brazílie.
Najčastejším spôsobom spracovania brazílskej kávy je suchý/naturálny spôsob, ktorý je zároveň aj najjednoduchším v rámci spracovania plodov kávovníka - kávové čerešne sa po zbere 4 týždne sušia na slnku. Počas tohto procesu prijímajú z dužiny a šupky ďalšie látky. Po odstránení vrchnej šupky, ostáva na kávovom zrne tenká vrstva, nazývaná pergamen. Chuť brazílskej kávy tak naberá sladkasté tóny s dochuťou orieškov a kávy.
Zrnková káva Cafepoint Brasil Santos NY2 vyniká jemnou krémou a príjemne sladkou chuťou s tónmi orieškov. Horkosladká čokoládová chuť každého dúška vás prenesie ponad vysoké hory Brazílie, cez Amazonský prales, až k pobrežiu búrlivého Atlantiku.