Spoznávanie káv: Guatemala

Spoznávanie káv: Guatemala

Guatemala

Guatemalská republika sa nachádza v Strednej Amerike a s rozlohou 109 000 km2 je domovom pre viac ako 16 miliónov obyvateľov. 

8Km1T7vVHu7H1I2KCaQC4H45Hy8jGDT42lX8wm21nAqJ1S09Oc6-HH5c_h66QLHrNkxfUm3vJXvtoT33QbgrIy1ju-I6CSp1i5pfDx0Lepwq5g3aRue35uRoddT2Go_VHLtU4EKoy0JNf2saMA

Vedeli ste, že:

  • Guatemala je, vzhľadom na populáciu, krajinou s najväčším národom Strednej Ameriky, ktorého obyvateľstvo z väčšej časti tvoria domorodci s mayským a aztéckym pôvodom. 

  • Táto krajina je obývaná už neuveriteľných 20 000 rokov, dôkazom čoho je i doposiaľ objavených viac než 5 000 archeologických lokalít. 

  • Pôvod názvu Guatemala je do dnešných dní neobjasnený. Kým niektorí veria, že názov má aztécke korene a prekladá sa ako „krajina stromov“, iní sú presvedčení o jeho mayskom pôvode, ktorý by sme mohli voľne preložiť ako „pohorie zvracajúcej vody“, čo by naznačovalo silnú vulkanickú aktivitu. 

  • Guatemala je krajina posiata sopkami. Nachádza sa ich tu celkovo 37, niektoré dosahujú výšku až 3 800 metrov. Viac sopiek nájdete už iba v Japonsku a Indonézii. 

  • V minulosti bola Guatemala akýmsi centrom mayského štátu. Z mnohých mayských zrúcanín sa dodnes zachovala iba malá časť. Známe sú mayské pyramídy nachádzajúce sa v džungli; džungľa spolu s dažďovými pralesmi pokrýva väčšinu územia krajiny. 

  • Guatemale sa hovorí tiež „krajina večnej jari“ a môže sa pochváliť viac ako 30 chránenými oblasťami, medzi ktoré patria národné parky a biologické rezervácie. Rastie tu vyše 8 000 druhov rastlín. 

  • Kakao, po maysky „xocoatl“, je pôvodom z Guatemaly, kde sa už v 6. storočí p.n.l. používalo ako základ pre nesladené, studené, husté nápoje. Zaujímavé je tiež, že kakao bolo objavené takmer o 3 storočia skôr ako cukor. 

yw_0L-6a7d4L-Kc9n3mPQBh-syK6PEieDOIBJMHKMZyTD0z0sfY9TBo8uutA0DBEqwZIGvERIoKRJjFMmIY50PIPY3q6QMfgdMq0tr1fArAvk76LibsJ5St-6i56BrDs3dj7P1fbmVHVxdSUXg

Pestovanie kávy

  • Guatemala začala s pestovaním kávy určenej na vývoz v 50. rokoch 19. storočia a spolu s cukrom sa stala nosným odvetvím ekonomiky. Zároveň je Guatemala prvou krajinou, ktorá zaviedla systém označovania pôvodu na identifikáciu svojich ôsmich oblastí produkcie kávy: Antigua, Acatenango, Atitlán, Cobán, Fraijanes, Huehuetenango, Nuevo Oriente a San Marcos

  • Guatemala, aj napriek svojej menšej rozlohe, vyprodukuje ročne viac než 240 000 ton kávových zŕn, čím sa zaraďuje do svetovej desiatky najväčších výrobcov kávy.

  • Káva sa tu pestuje v nadmorskej výške viac ako 1 500 metrov nad morom, v subtropickom podnebí s 300 rôznymi mikropodnebiami, vo výživnej vulkanickej pôde bohatej na minerály, čo vysvetľuje jej výnimočne robustnú a intenzívnu chuť. 

  • Kávovníky pôvodne do Guatemaly priniesli jezuitskí misionári v 17. storočí. Až v polovici 18. storočia, keď vynález syntetických farbív v Guatemale zapríčinil zánik indigového farbiarskeho priemyslu, objavili obyvatelia pridanú hodnotu tejto okrasnej dreviny. Momentálne tvorí produkcia kávy 40 % poľnohospodárskeho exportu Guatemaly. 

  • Dnes sa káva pestuje v 20-ich guatemalských oblastiach, využívajúc celkovo približne 270 000 hektárov pôdy. Väčšina kávy (81,4 %) je arabica pestovaná v tieni vo vysokých nadmorských výškach, taktiež označovaná ako Strictly Hard Bean (SHB). Káva sa spracováva typickým mokrým spôsobom. 

a105D4O1fAH_xbjk8hmlgoMJqCK3RqJypi_09E3nMOxwocCGe9PpOn4v86By7sP2Tv9-AyYtbO4IvYue44b2FjiDx3HXxMfHpy7DxYCr4tbUOMgNH8QlGGqzdyk0SUwgKf0thwgRjDHBRFB3jQ

Kategorizácia a hodnotenie kávových zŕn

  • Normy pre hodnotenie a kategorizáciu guatemalskej kávy boli definované v roku 1928, za účelom stanovenia adekvátnych cien kávových zŕn exportovaných do Spojených štátov amerických. Káva je determinovaná do 9-tich základných kategórií, a to v závislosti od nadmorskej výšky, v ktorej je pestovaná. Zrná kávy pestované vo vyšších nadmorských výškach sú považované za zrná vyššej kvality, naviac dorastajúcej i do väčšej veľkosti, a ako SHB sú oceňované ako tie najlepšie.

dEj_CZzHsN27HpaGdFirZc58GSEmumbTUPfxhesgc9lEBpczEvbBPZtyzwpn9V1ufkcj59eivNMJNDe_xhNOGFHlUDQYDwX4l1GKDyH8wqNHfgqdapVZN1__bwKBY09dBn4NI68hxGTmKxHUUQ

 

Cafepoint Guatemala SHB

  • Zrnková káva Cafepoint Guatemala SHB reprezentuje guatemalskú kávu tej najvyššej kvality, pochádzajúcej z kávovníkov pestovaných vo vysokých nadmorských výškach v najznámejšej oblasti Antigua. Jej chuť je charakteristická orieškovou krémovou arómou s vôňou kvetín a citrusov. Jej mierne sladká chuť zvýrazňuje tropickú, vulkanickú, no živú atmosféru, z ktorej pochádza. 

    TA8rVbscL2VgDYClL28ZkCbvNTIFl3DcM-iHJgmFbz7Lw83iQqpQNCupOxa4MjtUDf3O84B9jKZlOBiCCID2-UHLbba2H_K4YlMPJ4yvcYJ3MekscfDm6FaoMD7EUA1twS3Y38Cebl7OHkAY3_I


Súvisiace produkty

Zo sveta kávy

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Vianoce nám klepu na dvere a s nimi prichádza čas radosti, lásky a, samozrejme, darčekov. Nech už patríte medzi kávových nadšencov, gurmánov, alebo milovníkov objavovania nových chuťových...

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Orechové krémy sa stali v posledným rokoch obľúbenou pochúťkou všetkých čo vyznávajú zdravý životný štýl.

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Dva veľké symboly Made in Italy štýlu sa spojili za účelom oslavy tradičného talianskeho kávového rituálu. 

Festivalové Leto Cafepoint 

Festivalové Leto Cafepoint 

Zo sveta kávy

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Vianoce nám klepu na dvere a s nimi prichádza čas radosti, lásky a, samozrejme, darčekov. Nech už patríte medzi kávových nadšencov, gurmánov, alebo milovníkov objavovania nových chuťových...

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Orechové krémy sa stali v posledným rokoch obľúbenou pochúťkou všetkých čo vyznávajú zdravý životný štýl.

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Dva veľké symboly Made in Italy štýlu sa spojili za účelom oslavy tradičného talianskeho kávového rituálu. 

Festivalové Leto Cafepoint 

Festivalové Leto Cafepoint