Vôňa kvetov, citrusová kyslosť, grepová horkosť, lahodný sladkastý záver v podobe vanilky, čokolády s náznakom mandlí, mascarpone a škorice. Zážitok, s ktorým sa stanú posedenia s rodinou a priateľmi pri šálke dobrej kávy výnimočné.
Čo budeme potrebovať:
- 8 porcií kávy Malawi Pamwamba
- 2 balenia mascarpone
- 3 vajcia
- mandľový likér Amaretto
- 1 PL kryštálového cukru
- dlhé piškóty
- kakao
- škorica
Ako postupovať?
- Najskôr si pripravíme kávu. Použili sme moka kávovar Bialetti Musa, ktorý pripraví na jeden var 4 porcie, pre naše tiramisu sme však spotrebovali 8 porcií. Aby malo tiramisu výraznejšiu chuť a poskytlo nám oveľa krajší zážitok, volíme kávu Malawi Pamwamba, a to najmä pre jej sviežu citrusovú kyslosť prechádzajúcu do grepovej horkosti so sladkastým vanilkovo-čokoládovým záverom. Uvarenú Malawi nalejeme do širšej misky a necháme chladnúť.
- Za ten čas si pripravíme krém. Najskôr si oddelíme žĺtka od bielkov. Do žĺtkov nasypeme 1 polievkovú lyžicu kryštálového cukru a vidličkou rozmiešame. Potom do tejto masy pridáme 3 polievkové lyžice mandľového likéru a opäť premiešame. V druhej miske si z bielkov vyšľaháme sneh.
- Do väčšej misky vysypeme dve balenia mascarpone a spolu so žĺtkovou zmesou ručne vymiešame na jemný krém. Následne do tohto krému opatrne pridáme vyšľahaný sneh z bielkov a opäť premiešame. Krém tak nadobudne jemný objem.
- Pripravíme si nádobu, do ktorej budeme tiramisu skladať. Najprv rozotrieme na spodok trochu krému, aby sa nám ľahšie ukladali ostatné vrstvy. Potom naň uložíme dlhé piškóty, ktoré sme predtým namočili v káve. Keďže sú krehké, treba s nimi rýchlo narábať. Po piškótovej vrstve opäť nasleduje vrstva krému, poprášená kakaom zmiešaným s trochou škorice. Opäť poukladáme vrstvu dlhých piškót, namočených v káve a vrstvu krému. Nakoniec posypeme kakaom s trochou škorice a ozdobíme kávovými zrniečkami. Tiramisu à la Cafepoint chladíme minimálne 6 hodín v chladničke.
- Podávame ozdobené mletou kávou.
Fotonávod:
1. Pripravíme si všetko potrebné
2. Pomelieme si zrnkovú kávu
3. Do zmesi žĺtkov a cukru pridáme mandľový likér
4. Uvarenú kávu necháme vychladnúť
5. Z bielkov vyšľaháme sneh
6. Do väčšej misky vysypeme dve balenia mascarpone
7. A spolu so žĺtkovou zmesou ručne vymiešame na jemný krém
8. Pripravíme si nádobu, do ktorej budeme tiramisu skladať. Najprv rozotrieme na spodok trochu krému, aby sa nám ľahšie ukladali ostatné vrstvy. Potom naň uložíme dlhé piškóty, ktoré sme predtým namočili v káve.
9. Po piškótovej vrstve opäť nasleduje vrstva krému, poprášená kakaom zmiešaným s trochou škorice.
10. Nakoniec posypeme kakaom s trochou škorice a ozdobíme kávovými zrniečkami.
11. Tiramisu à la Cafepoint chladíme minimálne 6 hodín v chladničke.
Dobrú chuť :)