Takmer všetci máme radi nasládlu a trochu horkastú vôňu čerstvo pomletej a pripravenej kávy. Stačí sa prejsť niekde v nákupnom centre popri kaviarni, zacítiť lákavú vôňu a je ťažké odolať malému pokušeniu. Keď si kupujeme kávu domov, výsledok by mal byť podobný. Aby však naša "domáca" káva dokázala prevoňať byt a zostať čím dlhšie čerstvá, musíme dodržiavať pár zásad, ktoré jej k tomu pomôžu.
- MIESTO: káva by sa mala skladovať na suchom mieste. Dôležité však je aj to, aby miesto, kde si odkladáte kávu nebolo "prearomatizované", takže skrinky s koreninami a miesta kde sa často varí sú nevhodné.
- TEPLOTA: káva by sa mala skladovať na chladnom mieste, nie však v chladničke, kde je príliš veľa iných potravín s vlastnými chuťami a vôňami. A vlhkosť, ktorá je v chladničke vysoká káve naozaj škodí.
- SVETLO: priame svetlo káve nepomáha, preto ju treba držať v tmavých, uzavretých, vzduchotesných obaloch, alebo dózach. Sklenené, priehľadné dózy sú preto nevhodné.
- PROSTREDIE: kávu by ste mali udržiavať na mieste, ktoré je aromaticky a teplotne najstabilnejšie. Teda nie tam, kde sa často mení teplota (napr. pri radiátore, okne, digestore,...), alebo kde sa varí (sporák,...).
- VÁKUUM: káva sa často balí do vákuového obalu, alebo do obalu s tzv. jednocestným filtrom, aby neprišla do kontaktu so vzduchom. Jej čerstvosť po otvorení aspoň trochu predĺžime, keď budeme používať obal, alebo dózu, ktorá je čo najviac vzduchotesná.