Hoci moka kávovar je pomerne jednoduché zariadenie, treba ho vedieť aj správne používať, aby sme si na ňom pripravili chutnú kávu. Tu sú niektoré zásady pri varení moka kávy:
- Ideálna je kvalitná a vhodne (nahrubo) mletá káva.
- Používajte mäkkú vodu, tvrdá voda kazí chuť kávy a zanáša kávovar.
- Napĺňajte kávovar odporúčaným množstvom vody, zväčša po bezpečnostný ventil.
- Nepokúšajte sa v malom kávovare určenom na dve malé kávy urobiť naraz viac káv.
- Neutláčajte kávu v kávovare až príliš, najmä ak nie je hrubo mletá. Voda potom potrebuje väčší tlak na prefiltrovanie cez kávu, prípadne ani nemusí prejsť (najmä u malých kávovarov).
- Časom zistíte, aký silný plameň je ideálny na prípravu moka kávy. Odporúča sa mierny plameň, aby voda zovrela čo najpomalšie.
- Kávovar musíte odstaviť z plameňa včas, keď káva pretečie do hornej komory, inak ju môžete spáliť.
- Vymieňajte pravidelne tesnenie so sitkom.
- Moka kávovar zvnútra umývajte iba čistou vodou, nie saponátom. Zvonka ho udržujte v čistote, nech stále vyzerá ako nový.