Aj tento spôsob prípravy vymysleli Taliani. Výslednej káve hovoria espresso, keďže jej príprava je rýchla a káva by sa nikdy nemala extrahovať dlhšie ako 30 sekúnd. Najlepšie ju vedia pripraviť samozrejme v kaviarni, ale takýto kávovar si samozrejme môžete kúpiť aj do vlastnej kuchyne.
Ide o domáci prístroj, ktorý je vlastne zmenšenou napodobeninou profesionálnych kaviarenských prístrojov. Okrem vnútorných komponentov ako bojler, čerpadlo, zásobník na vodu má páku, v ktorej je špeciálne sitko. Do sitka sa dáva čerstvá, jemne mletá káva, ktorú treba utlačiť a pevne zavrieť do tzv. hlavice kávovaru. Kávu potom pripravíme stlačením tlačidla. Ak si však chceme takto pripravovať kvalitnú kávu, je treba dokúpiť si mlynček a ďalšie baristické príslušenstvo a nezanedbávať pravidelnú údržbu.
Postup prípravy:
- zapnite prístroj, nalejte do nádržky čerstvú vodu a počkajte, kým sa prístroj nahreje.
- zomeľte cca 7 g kávy na jemno, vložte do páky a utlačte. Káva musí byť v sitku umiestnená a utlačená rovnomerne, aby bola jej extrakcia plynulá.
- zavrite pevne páku do hlavice (varnej jednotky) kávovaru, pod výtok vložte šálku a hneď stlačte tlačidlo na prípravu kávy.
- ak kávovar nemá funkciu automatického dávkovania, stlačte tlačidlo a zastavte výdaj napoja. Vyberte šálku s hotovou kávou a hneď podávajte.
- vyberte páku z hlavice, vysypte použitú kávu a vyčistite páku.
Pákový kávovar je určený pre kávových nadšencov, ktorí majú radi každodenný kávový rituál, neponáhľajú sa, sú schopní zvládnuť baristické zručnosti a sú ochotní dokúpiť si mlynček a iné baristické pomôcky. K najväčším výhodám tohto kávovaru patrí nepochybne kávový rituál a atmosféra, ktorú takáto príprava kávy ponúka.