Vážení zákazníci,
v súvislosti so súčasnou situáciou Vás chceme informovať o uzavretí všetkých našich kamenných prevádzok až do odvolania súčasného stavu. Rovnako je uzavretá prevádzka Cafepoint na Žilinskej ulici, ktorá pre internetový obchod obsluhovala zákazníkov s osobnými odbermi. Miesto osobného odberu je presunuté do centrálneho skladu na Račianskej ulici č. 66 v Bratislave v čase od 9:00 do 16:00. Pri osobnom odbere nie je možná platba v hotovosti a kartou. Pri osobnom odbere tovaru je potrebné zvoliť online platbu kartou, alebo platbou pomocou predfaktúry.
Váš tím Cafepoint

Vážení zákazníci,
zavádzame novú službu dodávania tovaru počas pracovných dní, "CAFEPOINT Express donášková služba do 24h", v pracovné dni, pre mesto Bratislava. Pri využití donáškovej služby je nutná online platba. Donášková služba je bezplatná.

Ako pripraviť dokonalú šálku kávy (2. časť - Moka kávovar)

Moka kávovar v akcii

Moka kávovar

Tento malý zázrak vyvinul v roku 1933 Alfonso Bialetti a v talianskych domácnostiach je to mnohokrát jediný spôsob prípravy kávy. Podávajú ju k sladkým raňajkám, alebo po obede, často už osladenú do typicky malých šálok ako tekutý zákusok k dobrému jedlu. Jej príprava je jednoduchá, lacná, pomerne rýchla a okrem malého koťogo kávovaru, vody a samozrejme dobrej talianskej kávy k nej nepotrebujete nič.

Moka kávovar, alebo Caffetiera je trojdielny tlakový prístroj. V spodnej časti – nádobke na vodu (s poistným tlakovým ventilom) sa varí voda. Vznikajúca para sa rozpína a spôsobuje tlak, ktorý potom pretláča horúcu vodu cez strednú časť – lievikové sitko, v ktorom sa nachádza mletá káva. Výsledná káva, ktorá je trochu podobná espressu, ale bez krémovej peny, vyteká do vrchnej časti.

Postup prípravy:

  1. Pripravíme si moka kávovar, čerstvú neperlivú vodu, stredne až hrubo mletú kávu a lyžičku.
  2. Do spodnej časti kávovaru – nádoby na vodu nalejeme čerstvú vodu po tlakový ventil, nikdy nie viac.
  3. Vložíme lievikovité sitko a nasypeme doňho kávu až povrch. Kávu neutláčame, môžeme ale párkrát jemne udrieť o podložku, aby nám káva do sitka dobre sadla.
  4. Pevne spojíme s vrchným dielom a položíme na mierny ohrev. Nepísané pravidlo prípravy moka kávy hovorí: "Čím dlhšia príprava (nižšia intenzita ohrevu), tým lepšia chuť kávy." Príprava kávy by mala trvať približne 7–8 minút, ak sa používa plynový ohrev, priemer plameňa nemá presahovať spodnú časť kávovaru – nádobu na vodu. Intenzita ohrevu má byť nízka. Pri väčšom ohni hrozí okrem zlej chuti kávy aj poškodenie rukoväte a poistného ventilu moka kávovaru.
  5. Po niekoľkých minútach nám začne do hornej nádoby vytekať káva, chvíľku počkáme a keď je už takmer všetka káva pripravená, vypneme ohrev.
  6. Otvoríme veko a lyžičkou kávu opatrne premiešame (jemná kréma sa nám tak vmieša naspäť do kávy a výsledná chuť bude jemnejšia). Nakoniec prelejeme kávu do pripravenej šálky a podávame.

Moka kávovar alebo inak koťogo kávovar sa hodí do každej kuchyne, keďže je malý a príprava kávy je pomerne jednoduchá. Nezabudnite však, že najvhodnejšia je kvalitná, hrubšie pomletá talianska káva.