Vonia vám káva o čosi viac než Vašim priateľom? Ak máte pocit, že medzi Vami a kávovými zrnami existuje zvláštne puto, možno je povolanie baristu pre Vás tým pravým. Viete však, čo táto profesia obnáša? Prečítajte si, na čo by ste sa mali ako budúci barista pripraviť a ako si môžete nájsť všetky potrebné informácie bez toho, aby ste hneď museli absolvovať baristický kurz.
Základ, bez ktorého sa žiaden barista nezaobíde
Sedíte práve vo svojej obľúbenej kaviarni a po očku sledujete majstra svojho remesla? Ak sa Vám zdá, že s kávou a kávovými nápojmi tak trochu čaruje, možno máte pravdu. Skôr, než sa však rozhodnete pre kariéru profesionálneho baristu, vráťte sa o krok späť. Aby ste spoznali najmä pozadie, ktoré tento dream job prináša.
Orientácia a prehľad v sortimente kaviarne
Bez toho, aby ste si osvojili základnú terminológiu, to skutočne nepôjde. Ak sa zadívate do nápojového lístka kaviarne a názvy ako flat white, latte macchiato alebo espresso lungo pre vás ostávajú veľkou neznámou, zrejme bude lepšie vrátiť sa ešte o ďalší krok späť a pohrúžiť sa do sveta kávových nápojov. S tými základnými vám pomôže napríklad náš slovník kávičkára. Príprava kávových nápojov má totiž svoje striktné normy a postupy.
Je to o káve… a o ľuďoch
Ak máte o káve aký–taký prehľad a stále Vás myšlienka na to, ako sa stať baristom neopustila, určite sa na okamih zamyslite nad ďalším dôležitým faktom. Drvivá väčšina baristov pracuje v kaviarni, prípadne v prevádzke, kde sa denne obmieňa veľké množstvo ľudí. A nálad. Nemusíte byť zrovna filantrop, avšak pozitívny vzťah k zákazníkovi je prvoradý. Okrem toho Vás čaká práca v kolektíve, čo pre vlkov samotárov často nie je ideálnou pracovnou atmosférou.
Netradičný pracovný režim
Myslíte si, že Vás len tak ľahko nerozhodí namrzený zákazník alebo kolegyňa, ktorá pri stole trávi viac času ako za barom? Vaša šanca zvládnuť možné nástrahy povolania baristu opäť stúpla. Tým posledným, organizačným háčikom, je však čas, v ktorom baristi bežne pracujú. Špecializované kaviarne totiž otvárajú skoro ráno alebo, naopak, zatvárajú v neskorých večerných hodinách. Nastaviť sa na striedanie pracovných zmien, prípadne systém “krátky – dlhý týždeň”, bude zrejme nevyhnutné.
Kde získať úvodné informácie?
Základné úskalia, ktoré sa skrývajú za povolaním baristu, máme teda objasnené. Ak Vám ostala nielen chuť na dobrú kávičku, ale i ovládať kávovar a čarovať s kávou, neostáva nič iné, než sa do toho pustiť. Zrejme Vás ako prvé napadne, zapísať sa do nejakého prestížneho kurzu pre baristov. My Vám však teraz prinášame niekoľko tipov, ako sa zaobísť v začiatkoch aj bez kurzu či profi vzdelania.
Žijeme v dobe informačnej
A presne to môžete využiť v prípade, ak sa chcete stať baristom. Internet ponúka skutočne obsiahle možnosti, ako sa na toto povolanie pripraviť. Veľké množstvo informácií nájdete na tematicky orientovaných webstránkach, diskusiách a videokanáloch (YouTube), kde si môžete osvojiť mnohé základné postupy a techniky.
Skúšajte na nečisto
Máte možnosť vyskúšať si napozerané zručnosti niekde v kaviarni po záverečnej? Nuž, smelo do toho. Prípadne si zaobstarajte starší kávovar a základné baristické pomôcky, vďaka ktorým sa budete môcť ponoriť do sveta kávy kedykoľvek, keď budete mať chuť a čas. Alebo sa opýtajte na brigádu či part–time priamo vo Vašej obľúbenej kaviarni. Možno sa im výpomoc v čase najväčšieho zhonu bude hodiť a Vy sa tak dostanete k skvelej možnosti, ako sa priučiť priamo od skúseného baristu.