Často postojačky a s novinami v ruke. Takto si svoje espresso vychutnáva väčšina uponáhľaných Talianov. Niekedy prehodia pár slov s obľúbeným baristom, alebo neznámym susedom odvedľa. Espresso síce dostalo názov od „expresne“ rýchlej prípravy, ktorá by nemala trvať viac ako tridsať sekúnd, no kľudne by sa toto pomenovanie hodilo aj na spôsob často expresne rýchleho pitia.
Taliani svoju kávu síce majú veľmi radi, ale vôbec pri nej nevysedávajú. "Káva je pre nás záležitosťou okamihu", hovoria často. Má mať málo kofeínu, málo vody, ale veľa chuti. Preto si ju môžeme dopriať hoci aj päťkrát denne. A tu je niekoľko pravidiel, ktoré musí dodržiavať každá dobrá kaviareň.
- Skúsený barista nie je žiadny čašník, alebo pokladník pri kase. V Taliansku je to plnohodnotná profesia často na celý život. Dobrý barista musí byť skúsený, má vedieť všetko o príprave dobrej kávy a hlavne, musí byť ochotný porozprávať sa s každým kávičkárom prakticky o čomkoľvek.
- Taliani majú radi dobre vyladené kávové zmesi, najčastejšie v pomere 80% Arabika a 20% Robusta. Káva im musí chutiť vždy rovnako dobre, preto mnohé talianske pražiarne uznávajú takzvanú filozofiu konštantnej chute.
- Káva musí byť dostupná takpovediac na každom kroku. Často ide len o malé kávové bary bez stolov a stoličiek, iba s malým pultom, na ktorom si môžete vypiť postojačky za pár sekúnd vždy vynikajúcu kávu.