Čo pije Talian: Tajomstvo zmesí

Talianska káva

Keď som sa opýtal svojho známeho z Ríma, Marca, akú kávu pije typický Talian, dostal som prekvapivú odpoveď: Určite nie čistú Arabiku. A povie Ti to deväť z desiatich Talianov. Jednoducho nemáme radi jednotvárnosť. Chceme, aby bola naša káva vyladená ako hudobný nástroj, rozmanitá ako kytica kvetov a plná ako kompletné jedlo na tanieri.

Na juhu obľubujú malú horkú, na severe skôr väčšiu a sladšiu, vlastne každý región ma nielen typické jedlá, ale aj typické chute káv. Ešte prednedávnom bolo v Taliansku viac ako 3000 pražiarní, v súčasnosti sa aj vďaka prísnym emisným zákonom malí výrobcovia stále viac spájajú. Viac ako osemsto aktuálne fungujúcich pražiarní je stále zárukou bohatej regionálnej rozmanitosti.

Aká je teda typická talianska káva? Väčšinou ide o zloženie Arabika a Robusta v pomere 70/30. Takáto káva má potom silné telo, výraznejšiu chuť a je príjemne krémová. Keď je dobre pripravená, na jazyku musí byť "zaguľatená", to znamená ideálne vyvážená. Svoju chuť najlepšie ukáže vo verzii espressa, no nestratí sa ani v cappuccine. Pražiari si tajomstvá svojich zmesí úzkostlivo strážia a ak sa ich náhodou netaktne spýtate, ktoré odrody a v akom množstve použili, len sa usmejú a odpovedia: Ak Vám chutí, nepotrebujete vedieť viac...