Degustačné okienko: ochutnávanie vs. vychutnávanie

Jedným zo základných znakov, rozvoja a skvalitňovania ľudského života je kultúra. Informácie sa vďaka nej menia na literatúru, zážitky a túžby na básne, remeslá na umenie a jedlo na gastronómiu. Moderný človek si v tom malom časovom priestore, ktorý mu pri všetkej práci zostane chce naplno vychutnať krásu, ktorú mu život ponúka. V tomto „degustačnom seriáli“ Vám ponúkneme pár rád, vďaka ktorým si budete môcť vychutnať svoju kávu s oveľa väčším pôžitkom.

Predstavíme si základné kávové charakteristiky, chute a vône, naučíme sa kedy chutí káva najlepšie, ako vycítiť nekvalitnú kávu a ako si vybrať tú svoju. V kávovom priemysle pracuje veľa ľudí od pestovateľov, cez obchodníkov s kávou až po pražiarov a baristov. Nezanedbateľným článkom kávovej reťaze sú profesionálni degustátori. Ich úlohou je určiť čo najobjektívnejšie „surovú“ chuť kávy.

Na základe ich hodnotení sa stanovujú ceny tej ktorej kávy, obchodníci a pražiari si potom vyberajú kávy podľa toho, ako sa im konkrétna káva hodí pre ich vlastnú zmes, alebo značku. Práca degustátorov je pomerne náročná a keďže musia hľadať aj kávové defekty a pachute, často aj nepríjemná. My však nemusíme kávu ochutnávať, my ju budeme vychutnávať.

Do šálky sa k nám dostane už len vybraná káva a našou úlohou bude naučiť sa nájsť v nej originálnu chuť, pohrať sa s ňou v ústach, vedieť si ju zapamätať a oceniť. Aby sme sa konečne pustili do príjemného a kvalifikovaného vychutnávania kávy, potrebujeme si osvojiť pár základných vecí:

  1. kvalitná káva – aby sme si ju vedeli vychutnať, musí byt kvalitná.

  2. správny spôsob prípravy – aj dobru kávu môžeme pokaziť zlou prípravou.

  3. vhodný kávový porcelán – dobrá káva sa má piť z 2014,"">kvalitnej šálky, ktorá udrží teplo

  4. cukor s mierou, mlieko radšej nie - všetkého veľa škodí, ak má káva zostať kávou.

  5. neutrálne chuťové rozpoloženie – pred každou kávou aspoň trochu čistej vody.

  6. pero a papier – napíšte si, ako Vám ktorá káva chutila.