Dobrá káva. Tak ktorá to teda je?

kávaPojem dobrá káva v terminológii kávy nenájdete. Napriek tomu je to čosi, po čom túžime takmer všetci. Dať si šálku skutočne dobrej kávy... Našli ste už tú svoju "vyvolenú"? A čo to vlastne znamená, keď je káva naozaj dobrá? Prečítajte si, aké sú všeobecne zaužívané parametre hodnotenia kávy a ako aj Vy môžete konečne nájsť “tú pravú kávu” podľa vášho gusta.

Hľadanie dobrej kávy podľa hodnotenia

Často počujeme o káve kvalitnej, káve exotickej či káve výberovej. Vedeli ste však, že existuje aj všeobecné hodnotenie kávy, ktoré veľa napovie o jej vlastnostiach?

Podľa čoho posudzujú kávu profesionáli

Hodnotenie kávy prebieha hneď vo viacerých stupňoch. Zapájajú sa najmä zmysly – pri degustácii kávy, ale taktiež chemické alebo biologické ukazovatele. Celý proces začína už hodnotením kávového zrna v jeho nespracovanom stave.

kávaNásledne sa káva upraží. Ideálne by to malo byť v časovom horizonte 24 hodín po zbere kávových zŕn. Samotný priebeh praženia je odporúčaný v rozmedzí 8-12 minút. V tomto momente odborníci hodnotia celkový vzhľad upraženého zrna, vôňu, chuť a jeho farbu. Chemická kontrola odhalí obsah tuku, popola a podstatnú informáciu – koľko kofeínu káva obsahuje.

Posledným bodom hodnotenia je samotná degustácia kávy. Tu už sa hodnotia konkrétne ukazovatele chuti, ako je kyslosť, sladkosť či plnosť kávového nápoja. Samozrejme, svoju úlohu zohrávajú i vzhľad a farba, aróma a napokon výsledná chuť. Profesionálni degustátori sa pri hodnotení orientujú podľa tejto šablóny.

O kvalite kávy vypovedajú aj špeciálne majstrovstvá sveta alebo súťaž “Cup od Excellence”, ktorá vo svete kávy dosiahla medzinárodné rozmery. Pomocou takzvaného cuppingu - najrozšírenejšej metódy porovnávania a ochutnávania kávy počas celého procesu od sušenia až k praženiu, vynášajú rozhodcovia každoročne rozsudok nad množstvom druhov kávy.

Viem podľa tohto hodnotenia nájsť dobrú kávu?

Na základe toho, čo sme spomenuli vyššie, je zrejmé, že existujú všeobecné pravidlá, podľa ktorých sa kvalita kávy posudzuje. Okrem toho, a to vo výraznej miere, však do hry vstupuje subjektívny pohľad degustátora. Oprávnene vám teda napadnú otázky: "Čo ak moje chuťové poháriky vnímajú inak kyslosť alebo sladkosť kávy? A najmä, čo ak mne chutí niečo iné, ako človeku, ktorý kávu hodnotil?"

Toto je práve dôvod, prečo by ste sa na hodnotenie kávy mali pozerať skôr ako na ukazovateľ kvality. Na škále bodov od 85 do 100, v celkovom hodnotení, nájdete kávy s označením vynikajúce až výberové. Ak ste si práve do košíka vhodili kávu s výsledným hodnotením bodov 80 a viac, stále sa môžete tešiť na šálku kvalitnej kávy. Čokoľvek nižšie pod 80 bodov má už označenie ako "obyčajná káva".

Ako nájsť dobrú kávu – tú pravú pre mňa

kávaS kávou je to ako s vínom. I keď ste práve ochutnali tú s najlepším hodnotením pod slnkom, nemusí to byť práve “Vaša šálka kávy”. Každý z nás totiž očakáva čosi iné. Nielen od chuti a arómy, ale aj rituálu, ktorý pre nás káva znamená. Niekto sa nevie nabažiť nových chutí a exotické odrody považuje za nové vrcholy kávičkovania. Pre iného, naopak, dobrá káva znamená vždy tú istú chuť a vôňu, ktorá prebudí jeho zmysly každé ráno a vyčaruje chvíle pohody po namáhavom dni v práci.

Ako si teda vybrať kávu, o ktorej môžete prehlásiť, že je skutočne dobrá?

Skúste si zodpovedať tieto otázky. Vaša ruka by v regáloch cafeshopu alebo eshopu s kávou mala smerovať presne tam, kam smerujú odpovede na ne.

Akú prípravu kávy preferujete?

kávaVäčšina kávičkárov ostáva pri najrozšírenejšom spôsobe prípravy kávy a najčastejšie siaha po dobrom espresse. Presná dávka kávy pod presne definovaným tlakom tak ponúkne vždy to, čo od šálky dobrej kávy očakávame. Najmä, ak si do nej radi pridáte mlieko v akejkoľvek podobe. V tomto prípade vyskúšajte, ako na Vás zapôsobí rozdiel medzi Arabikou a Robustou. Pre kávu pripravovanú spôsobom French press odporúčame siahnuť po odrodách s menšou kyslosťou, akými sú napríklad kávy z Guatemaly alebo Brazílie. A ak vás láka príprava kávy jednoduchým filtrovaním, stavte naopak na kávu s o niečo výraznejšou aciditou. Skvele vám poslúžia tie, ktoré pochádzajú z Kostariky alebo Panamy.

Akú príchuť kávy máte radšej?

Vyznávači kávy bez pridaných surovín, ako je napríklad mlieko, studená voda či cukor, radi objavujú v káve jej špecifické tóny. Ovocnú či kvetinovú chuť nájdete v káve pôvodom z Afriky. Odrody z Brazílie, Guatemaly a Mexika v sebe ukrývajú jemné tóny orieškov a čokolády a ak máte chuť na niečo sladkasté ako med, vyskúšajte kávu z Kostariky.

Nájsť kávu, o ktorej vieme povedať, že je naozaj dobrá, sa nepodarí každému. Niekto hľadá roky, rád objavuje exotiku a skúša overené tipy degustátorov. Iný, naopak, po krátkom čase príde na to, že dobrá káva je tá, ktorú si pripravuje s miernymi obmenami už roky doma.

Ako ste na tom vy? Veríme, že na základe našich rád sa rýchlejšie zorientujete vo výbere kávy, ktorý je dnes skutočne široký.