Dokonalé cappuccino sa nezaobíde bez mliečnej peny. Ako si ju správne našľahať?

Dokonalé cappuccino sa nezaobíde bez mliečnej peny. Ako si ju správne našľahať?

cappuccino.jpgDaždivý deň v meste láka na príjemné posedenie v kaviarni či cukrárni a poriadnu šálku cappuccina s hustou penou, posypané škoricou či cukrom. Ako si však pripraviť tú správnu mliečnu penu, ak si chceme vychutnať svoj cappuccinový rituál doma?

Tí, ktorí si už pripravujú doma espresso, zvládnu cappuccino ľavou zadnou aj o druhej ráno po skvelom večeri, keďže základ dobrého cappuccina tvorí dobrá odrodová káva a z nej vyrobené espresso.

Mliečna pena na niekoľko spôsobov

Aby cappuccino nevyzeralo ako espresso s veľkým mliekom, je potrebné sa naučiť správne vyšľahať mliečnu penu. Najjednoduchším spôsobom sa správna mliečna pena dá našľahať cez parnú trysku kávovaru. Ak si však robíme dokonalé cappuccino doma a nemáme kávovar s parnou tryskou, príprava mliečnej peny je o kus komplikovanejšia. Časom a tréningom sa však z vás stane majster v príprave cappuccina, čo oceníte nielen vy, ale aj vaši hostia.

Parná tryska všetko vyrieši

Poďme si povedať niečo o príprave mliečnej peny prostredníctvom kávovarov s parnou tryskou. Predtým než začneme šľahať mliečnu penu, prefúkneme si parnú trysku a tak ju očistíme od prípadných nečistôt. Následne si do polovice nerezovej kanvičky nalejeme studené plnotučné mlieko. Parnú trysku vložíme zhruba centimeter do mlieka a kanvičku mierne nakloníme, čím vytvoríme pri šľahaní vír.

Pustíme parnú trysku a mlieko sa začne šľahať v mliečnu penu. Pokiaľ pocítime, že nerezová kanvička je horúca tak, že sa nedá už držať v ruke, teplota mliečnej peny dosiahla tú správnu hodnotu (60 - 65° C) a to je ten správny moment, keď by mala byť mliečna pena správne našľahaná. Na záver ešte raz prefúknite parnú trysku, aby v nej nezostávalo zvyšné mlieko, ktoré by mohlo časom skysnúť. Mliečnu penu už len nalejete do pripraveného espressa a užívajte si svoju chvíľu s dokonalým cappuccinom.

Teplomer, šľahač a balík šikovnosti

Ak si pripravujete svoje súkromné espresso inými spôsobmi (moka kávovar, Aeropress, French press,...), pre prípravu cappuccina budete potrebovať len teplomer a šľahač na mliečnu penu. Keďže pri pákových kávovaroch spraví parná tryska všetku prácu, pri svojpomocnej príprave mliečnej peny musíme dodržať dve podmienky: správna teplota mlieka a správny šľahač.

Studené plnotučné mlieko si opäť nalejeme do polovice kanvičky a zohrejeme si ho na teplotu 60 - 65° C. Viac nie, ináč by sme mlieko prepálili a cappuccino by zostalo na míle vzdialené. Taktiež skúste mlieko sem-tam zamiešať, aby bolo rovnomerne ohriate. Keď si kanvičku odstavíme, pomocou šľahača vymiešame mlieko na penu.

Tu je potrebné byť dôsledný, aby nám na spodku nezostalo mlieko a navrchu veľké bubliny. Preto je potrebné penu s mliekom patrične rozmiešavať, aby sa zvyšné mlieko stihlo rozšľahať na penu a aby mliečna pena nemala príliš veľké bubliny. Ak sa vám to podarilo, tak Vám gratulujeme! Zostáva už len naliať mliečnu penu do pripraveného espressa a vychutnať si plody svojej práce. :)

Súvisiace produkty

  • Praktický JURA Napeňovač mlieka poteší každého milovníka kávových špecialít. Iba jedným stlačením tlačidla dokáže pripraviť lahodnú, hustú mliečnu penu.

  • Pákový kávovar Gaggia Classic 30 vyrobený v Taliansku na počesť významného výročia v limitovanej edícií má nezameniteľný dizajn, ktorý symbolizuje jedinečné umenie výroby a vychutnávania si dokonalého talianskeho espressa.

  • Elektrický napeňovač mlieka od uznávaného výrobcu Bialetti poteší každého milovníka kávových špecialít. Mliečnu penu v ňom pripravíte až zo 115 ml mlieka.

  • Teplomer na mlieko značky Rhinowares slúži na meranie teploty pri výrobe dekoratívnej mliečnej peny.  Je povinnou výbavou každého vášnivého baristu.

  • JURA Profesionálna dýza pozostáva zo systému viacerých komôr. V jeho prvom stupni dochádza k peneniu a v druhom k nasávaniu a ohrievaniu mlieka. 

  • Rhinowares Kanvica na mlieko Classic je určená na prípravu hustej mliečnej peny, potrebnej na cappuccino, caffé latte alebo latte macchiato.

  • Rhinowares Teflónová kanvica určená na prípravu perfektnej mliečnej peny má objem 600 ml. Je čiernej farby a vyznačuje sa dlhou životnosťou.

  • Zrnková káva Cafepoint Tanzania Tanga AA sa v šálke vyznačuje svetlou, no intenzívnou krémou a často netradičnou arómou afrických káv. Chuť je likérovo sladká.

  • Zrnková káva Cafepoint Mexico Altura Superior sa v šálke vyznačuje svetlou krémou a sviežou, kvetinovou arómou. Chuť je príjemne sladká s citeľnou aciditou.

Zo sveta kávy

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Vianoce nám klepu na dvere a s nimi prichádza čas radosti, lásky a, samozrejme, darčekov. Nech už patríte medzi kávových nadšencov, gurmánov, alebo milovníkov objavovania nových chuťových...

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Orechové krémy sa stali v posledným rokoch obľúbenou pochúťkou všetkých čo vyznávajú zdravý životný štýl.

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Dva veľké symboly Made in Italy štýlu sa spojili za účelom oslavy tradičného talianskeho kávového rituálu. 

Festivalové Leto Cafepoint 

Festivalové Leto Cafepoint 

Zo sveta kávy

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Vianoce nám klepu na dvere a s nimi prichádza čas radosti, lásky a, samozrejme, darčekov. Nech už patríte medzi kávových nadšencov, gurmánov, alebo milovníkov objavovania nových chuťových...

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Orechové krémy sa stali v posledným rokoch obľúbenou pochúťkou všetkých čo vyznávajú zdravý životný štýl.

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Dva veľké symboly Made in Italy štýlu sa spojili za účelom oslavy tradičného talianskeho kávového rituálu. 

Festivalové Leto Cafepoint 

Festivalové Leto Cafepoint