Daždivý deň v meste láka na príjemné posedenie v kaviarni či cukrárni a poriadnu šálku cappuccina s hustou penou, posypané škoricou či cukrom. Ako si však pripraviť tú správnu mliečnu penu, ak si chceme vychutnať svoj cappuccinový rituál doma?
Tí, ktorí si už pripravujú doma espresso, zvládnu cappuccino ľavou zadnou aj o druhej ráno po skvelom večeri, keďže základ dobrého cappuccina tvorí dobrá odrodová káva a z nej vyrobené espresso.
Mliečna pena na niekoľko spôsobov
Aby cappuccino nevyzeralo ako espresso s veľkým mliekom, je potrebné sa naučiť správne vyšľahať mliečnu penu. Najjednoduchším spôsobom sa správna mliečna pena dá našľahať cez parnú trysku kávovaru. Ak si však robíme dokonalé cappuccino doma a nemáme kávovar s parnou tryskou, príprava mliečnej peny je o kus komplikovanejšia. Časom a tréningom sa však z vás stane majster v príprave cappuccina, čo oceníte nielen vy, ale aj vaši hostia.
Parná tryska všetko vyrieši
Poďme si povedať niečo o príprave mliečnej peny prostredníctvom kávovarov s parnou tryskou. Predtým než začneme šľahať mliečnu penu, prefúkneme si parnú trysku a tak ju očistíme od prípadných nečistôt. Následne si do polovice nerezovej kanvičky nalejeme studené plnotučné mlieko. Parnú trysku vložíme zhruba centimeter do mlieka a kanvičku mierne nakloníme, čím vytvoríme pri šľahaní vír.
Pustíme parnú trysku a mlieko sa začne šľahať v mliečnu penu. Pokiaľ pocítime, že nerezová kanvička je horúca tak, že sa nedá už držať v ruke, teplota mliečnej peny dosiahla tú správnu hodnotu (60 - 65° C) a to je ten správny moment, keď by mala byť mliečna pena správne našľahaná. Na záver ešte raz prefúknite parnú trysku, aby v nej nezostávalo zvyšné mlieko, ktoré by mohlo časom skysnúť. Mliečnu penu už len nalejete do pripraveného espressa a užívajte si svoju chvíľu s dokonalým cappuccinom.
Teplomer, šľahač a balík šikovnosti
Ak si pripravujete svoje súkromné espresso inými spôsobmi (moka kávovar, Aeropress, French press,...), pre prípravu cappuccina budete potrebovať len teplomer a šľahač na mliečnu penu. Keďže pri pákových kávovaroch spraví parná tryska všetku prácu, pri svojpomocnej príprave mliečnej peny musíme dodržať dve podmienky: správna teplota mlieka a správny šľahač.
Studené plnotučné mlieko si opäť nalejeme do polovice kanvičky a zohrejeme si ho na teplotu 60 - 65° C. Viac nie, ináč by sme mlieko prepálili a cappuccino by zostalo na míle vzdialené. Taktiež skúste mlieko sem-tam zamiešať, aby bolo rovnomerne ohriate. Keď si kanvičku odstavíme, pomocou šľahača vymiešame mlieko na penu.
Tu je potrebné byť dôsledný, aby nám na spodku nezostalo mlieko a navrchu veľké bubliny. Preto je potrebné penu s mliekom patrične rozmiešavať, aby sa zvyšné mlieko stihlo rozšľahať na penu a aby mliečna pena nemala príliš veľké bubliny. Ak sa vám to podarilo, tak Vám gratulujeme! Zostáva už len naliať mliečnu penu do pripraveného espressa a vychutnať si plody svojej práce. :)